Durerea emoțională este prețul pe care uneori omul îl are de plătit pentru a fi independent”. (Haruki Murakami)

Uneori unica asociere care îmi vine în minte atunci când spun: relații de iubire este aceea a unui relații dintre albină și floare.

Albinele au nevoie de flori ca să trăiască și florile au nevoie de albine ca să rodească” – vorba savantului Gaston Bonier.

Dar poate oare o relație de iubire să fie un schimb de nevoi satisfăcute între doi parteneri? Sau este mai degrabă un drum comun pe care doi oameni îl parcurg până la o anumită destinație? Există anumite lecții despre iubire pe care fiecare dintre noi trebuie să le învețe?

Astea sunt întrebările care-mi intră în căsuța de email tot mai des ultima perioadă.

Am spus de multe ori și voi continua să o fac: nu sunt un expert în ale iubirii.

La fel ca și tine, am avut și eu multe drumuri comune cu anumiți oameni, dar odată ajunși împreună la o anumită destinație am simțit pur și simplu că nu mai este loc pentru doi mai departe, așa că am decis, de multe ori mai mult de una singură decât de comun acord, să plec.

Astăzi mă întrebi ce să faci dacă partenerul tău nu vrea să se schimbe așa cum ți l-ai dori tu să fie și răspunsul meu sincer este: Nu știu.

Nu am avut și nu cred că voi avea vreodată răspunsuri concrete la astfel de întrebări.

Îți pot spune doar câteva lecții despre iubire pe care le-am învățat eu până acum, dar nu-mi pot asuma rolul unui guru care să-ți ghideze pașii în această sferă emoțională, în care cu toții se pare ne împotmolim sau ne-am împotmolit la un moment dat.

 1. Am învățat că iubirea dintre doi parteneri începe cu independența fiecăruia dintre ei, se menține prin aceeași formulă și, dacă e cazul, sfârșește la fel.
 2. Am învățat că iubirea, odată condiționată, nu se mai numește iubire. Și, crede-mă, mi-a luat mult timp să înțeleg acest lucru.
 3. Am învățat că nu poți aplauda cu o singură palmă.
 4. Am învățat că decât să investești energie în a schimba pe cineva, poți investi acea energie în a crește, tu însuți. Omul trebuie să înțeleagă pe pielea lui anumite lucruri.
 5. Am învățat că, chiar dacă reușești să schimbi pe cineva, ajungeți amândoi într-un anumit punct în care nici tu, nici el, nu-și mai dorește alături persoana schimbată. Când v-ați plăcut unul pe altul, erați altfel, nu?
 6. Am învățat că nu-mi pot permite și nu trebuie să tolerez expresii de genul: “Nu mai citi atât, că începi a gândi și analiza prea mult”, pentru că din acel moment, orice emoție pentru persoana de alături a fost ucisă. De ce să rămân într-o relație moartă? Sunt vie, vreau să trăiesc! E ca și cum i-ai spune unui doctor că medicina e o aberație și ai incerca să îl convingi să se lase de ea. E ca și cum i-ai spune mamei tale că îngrijorartea ei maternă e o prostie și ai judeca-o dur pentru asta.
 7. Am învățat că iubirea se termină acolo unde se termină respectul pentru ceea ce fiecare dintre noi consideră a fi important pentru el.
 8. Am învățat că nu există relații sănătoase acolo unde  modelarea celui de alături, după bunul plac, este o prioritate.
 9. Am învățat că, deși femeia atunci când iubește cu adevărat, o face cu toată ființa ei, ea are o identitate proprie, pe care nu o poate ignora.
 10. Am învățat că femeia poate dărui, poate face compromisuri, poate tolera, poate închide ochii acolo unde trebuie să îi țină deschiși, dar pleacă, fără a mai reveni, din momentul în care simte că trebuie să o facă.
 11. Am învățat că femeia se contopește atât de mult uneori cu instinctele ei materne, încât uită adesea să facă diferența dintre puiul și bărbatul ei. „Îmi iubesc soția, mi-a spus un prieten grec drag, îmi place grija pe care mi-o poartă, dar uneori sunt foarte frustrat pentru faptul că mă tratează ca pe unul dintre copiii noștri”.
 12. Am învățat că femeia poate avea un spirit liber, cu toate astea întotdeuna își va asuma responsabilitatea acolo unde e nevoie. Îmi amintesc foarte clar de unul dintre reproșurile pe care mi le-a făcut unul dintre foștii mei parteneri: „Tu nu știi ce înseamnă responsabilitate. Viața pentru tine e o aventură!” Deși poate pe undeva avea dreptate, cu certitudine aveam viziuni diferite despre verbul a trăi.

Mie mi se părea că el ia viața mult prea în serios, planificându-și detaliat următorii 10 ani, și fiind extrem de dezamăgit și de cea mai mică nepotrivire a realității cu planurile lui.

Lui i se părea că pentru mine totul e o joacă.

Mi-a plăcut la nebunie una dintre frazele pe care a spus-o într-unul din interviurile lui, James Petterson, nuvelistul considerat primul pe vânzări în lume astăzi:

„I am playing for a living, not working”

Eu cred că fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare trăiește jucându-se, indiferent dacă conștientizează sau nu acest lucru. 

Experiențele mele de viață m-au învățat să fiu flexibilă, chiar dacă am în minte un oarecare plan.

Experiențele lui l-au învățat să planifice totul pentru a reuși. Așa că da:

Am învățat că oamenii sunt diferiți, anume din motivul că au trăit, până la momentul întâlnirii lor, experiențe de viață diferite.

Și da, există nepotriviri între oameni.

Dacă cred că doi oameni trebuie să stea împreună, no matter what?

Nu. Eu cred că doi oameni nu trebuie să fie împreună atâta timp cât el și ea își investesc toată energia în a se schimba unul pe altul. Nimeni nu trebuie să se impună să facă funcțional un mecanism stricat. Există atâtea alte lucruri în care și-ar putea, fiecare dintre ei, investi energia.

Dacă cred în suflete-pereche?

Da. Doar că sunt mai mult ca sigură că într-un anumit punct, sufletele-pereche trebuie să își urmeze propriul drum, atunci când au dat tot ce au avut de dat partenerului pentru a-l lăsa o variantă mai bună decât l-a întâlnit. Dacă se întâmplă să rămână împreună, cu atât mai bine. 

Viața e scurtă, și timpul – neprețuit.

Prefer să îmi văd partenerul fericit alături de altcineva, decât nefericit alături de mine. Și crede-mă, un sentiment de împlinire trăiesc atunci când aflu că unul dintre foștii mei parteneri și-a găsit liniștea alături de cineva.

Asta numesc eu maturitate emoțională. Asta numesc relații interumane sănătoase.

Am încercat să construim ceva împreună, dar, la fel ca multe alte situații neprevizibile de viață, ceva a încetat să mai funcționeze, și atunci fie încercăm să facem relația funcțională, fie ne continuăm drumurile separat, pentru a deveni noi înșine funcționali.

Te văd pe tine că te chinui alături de mine încercând să pari ceea ce nu ești și mă văd pe mine nefericită în efortul meu disperat de a fi pentru tine ceea ce nu sunt de fapt. La ce bun această risipă de energie?

„Când oamenii îmi spun că cea mai mare frică a lor este să îți piardă jobul sau partenerul, mă gândesc de fiecare dată: „Thats it?” – spune Danielle Ofre în cartea ei minunată „What doctors feel. How emotion affect the practice of medicine”.

Încearcă să îți faci prieten apropiat un doctor și îți vei da seama câtă valoarea are o viață de om. Și trebuie să recunosc ca mă simt extrem de rușinată de fiecare dată când vorbesc cu unul dintre bunii mei prieteni medici, pentru neglijența cu care tratez uneori viața.

Viața are valoare pentru fiecare dintre noi. Singur sau alături de cineva, viața nu trebuie irosită, ea trebuie valorificată și apreciată, iubită și trăită.

Lumea a început poate cu un bărbat, dar cu certitudine, nu se termină cu el.

Existența ta a avut un sens înainte de el, indubitabil poate căpăta unul și după el.

Fiecare dintre noi este o identitate – acesta este primul adevăr pe care nu avem dreptul să îl ignorăm. Și responsabilitatea noastră ca și viețuitori ai acestei lumi este să facem ca acea identitate care ni s-a dat să conteze.

„Make a better place for you and for me”, ar fi spus Michael Jackson, un om care, prin identitatea si inocența lui, a reușit să facă acest lucru.

Și tu, și eu putem lăsa în urmă un loc mai bun decât era atunci când am venit, cu sau fără un partener alături.

 

P.S. Articol scris pentru Femeia care-mi scrie că nu poate trăi fără bărbatul din viața ei. Nu îmi pot permite să dau sfaturi, dar îmi doresc să cred că aceste lecții despre iubire i-au fost cumva utile.

 

1 Comment

 • Posted October 30, 2018
  by Florin Pintea

  Nu se simte miros de feminism pe aici sau doar mi se pare?:)

Leave a comment