„Un bărbat pe care-l privești cu neîncredere va eșua în a te face fericită, pentru că teama ucide iubirea”

(Andreea Papp)

Care sunt factorii ce determină încrederea dintre doi parteneri într-un cuplu? M-am gândit de multe ori la această întrebare și paradoxul este că atunci când am încetat să o fac, răspunsul a apărut fără să îl mai solicit.

Recunosc, am suferit de lipsă de încredere în partenerii mei de-a lungul anilor, iar asta mi-a distrus nu doar relațiile, ci și părerile despre bărbați în general.

Nu știu să-ți spun dacă am fost sau nu vreodată înșelată, știu însă cu siguranță că pentru mine întotdeauna a contat mai puțin trădarea fizică, decât cea emoțională.

Și asta pentru că sunt un om foarte sincer și îmi doresc cu toată ființa mea să fiu tratată de partener așa cum îl tratez eu. Acum trăiesc această experiență, însă nu a fost mereu așa.

Zilele trecute am postat un articol cu titlul „În lupta pentru supraviețuire, oprește-te pentru a spune „Te iubesc”, comentariile nu s-au lăsat mult așteptate, un comentariu memorabil pentru mine a fost: „ Îmi este frică să mărturisească acest lucru unei femei, pentru că femeile, de îndată ce aud acest lucru de la un bărbat, se întorc și pleacă mai departe”.

Asta este o dovadă de lipsă de încredere în femei în general, și în parteneră de viață în particular.

Nu știu dacă acel bărbat a trăit sau nu cu adevărat o astfel de experiență, ceea ce știu sigur însă este că o astfel de atitudine nu poate face decât să te îndepărteze de o relație de cuplu fericită.

A nu-ți exprima sentimentele doar pentru că ți-e frică că vei fi respins sau renegat – asta e primul semn că te excluzi singur din ecuația iubirii.

Paradoxal e că ne dorim cu toții relații fericite, vieți frumoase în doi etc., dar fugim de aceste momente cât putem de mult, e ca și cum am dori să fim curați, dar am evita apa. 😀

Ți s-a întâmplat vreodată, în urma unei cerți cu partenerul, să îți dai seama că fără el/ea ești un om fără viitor? În trecut sau prezent, cu siguranță, ai cunoscut aceste emoții.

Eu m-am trezit o singură dată, în trecutul meu, după o despărțire dureroasă, dintr-o relație de o durată mai lungă, că sunt un om fără nimic. Și aveam dreptate, aveam nimic, din simplu motiv că toate visurile mele, speranțele și planurile mele erau legate de un singur om: cel cu care împărțisem totul.

Pe atunci nu știam că oamenii pot deveni incompatibili când ambii evoluează în sensuri opuse.

Eu nu știam că evoluția umană aduce cu sine schimbări de valori, principii, idei de viață. Îmi atașasem toate visurile mele pe umerii partenerului meu și nici măcar în gând nu admiteam faptul că el nu mi le va purta întotdeauna pe umeri.

Cum e să te trezești într-o zi și să îți dai seama că „nu ai nimic fără el”? Îți spun eu: oribil! Dacă nu știi cine ești tu când intri într-o relație, cu siguranță nu vei ști nici cine ești atunci când vei ieși din ea.

„Cine ești și ce vrei de la partener se schimbă întotdeauna, pe măsură ce te maturizezi și te schimbi și tu”

(Barbara de Angelis)

Dacă nu admitem faptul că ne schimbăm constant, nu vom accepta niciodată o altă variantă a noastră și vom rămâne la același nivel mereu.

Eu nu-mi doresc să fiu mereu așa cum sunt astăzi, deși mă iubesc întotdeauna, în orice perioadă a vieții, îmi doresc să fiu mâine mai bună decât azi!

Încă mă uimesc de cuplurile în care se fac planuri pentru o viață întreagă. E frumos, dar cine ți-a zis că mâine nu vei fi tu altfel sau el/ea altfel și nu vă veți dori lucruri diferite de la viață?

Oare cât o să ne mai rănim singuri pe noi, punându-ne toate visurile și speranțele într-un singur om și uitând că suntem individualități separate, cu propriile valori și priorități în viață?

Cât de frumos spunea minunatul Osho despre faptul că oamenilor le e frică de însăși cuvântul singurătate:

„Omul nu a învățat încă să guste din frumusețea singurătății. El caută mereu să se angajeze într-o relație, să fie cu cineva – cu un prieten, cu un părinte, cu un copil, cu… cineva. El a creat societăți, cluburi, partide politice, ideologii, religii – toate acestea necesare să uite de singurătate. Fiind în mijlocul acestor mulțimi, încearcă să uite ceva, ceva de care își amintește uneori în întuneric: că s-a născut singur, că va muri singur, că indiferent ce va face, trăiește singur”

Deci e important cu adevărat să nu uităm că în fața noastră suntem mereu singuri, indiferent de relația noastră cu iubitul, părinții, prietenii etc. Nu e o rușine să recunoști acest lucru, e o rușine să te renegi pe tine, pentru a te pune în slujba cuiva 24 din 24, oricine ar fi acel cineva.

Eu am învățat să iubesc fără a mă atașa, am învățat să descopăr mereu ceea ce mă pasionează, să-mi ascult dorințele, să încerc ceea ce mă intrigă, să vizitez locurile pe care mi le doresc să le cunosc, să aflu mereu și mereu și mereu cine sunt și ce vreau de la mine și viața mea.

Acum știu că un partener de viață care te iubește cu adevărat te va susține mereu, indiferent care sunt alegerile tale, pentru că pentru el este important faptul ca tu să fii fericită în primul rând cu tine însăți.

Un om fericit cu sine însuși, va ști să dăruiască fericirea din el mai departe, spre deosebire de un om frustrat care nu știe cine e și ce-și dorește să obțină în viața lui.

Eu cred cu tărie că există un singur om în care merită să ne punem toate speranțele viitorului – Tu ești acela! Dacă a existat vreodată un om în care să crezi cu toată ființa ta, cu siguranță tu ai fost acela!

Și mai cred că nu există „Singurul și Unicul” partener alături de care ne este destinat să ne petrecem tot restul vieții, asta pentru că e o prostie să spunem că „Tu ești cel pe care l-am iubit cel mai mult”, eu cred că în fiecare relație pe care o avem iubim, eu cred că în fiecare relație în care suntem implicați ne marchează viețile.

Iar dacă o relație nu merge cu adevărat, uneori e mai bine să mergem pe drumuri separate decât să forțăm lucrurile.

Adevărul e că un om puternic va ști întotdeauna să stea doar în acele relații care îi aduc satisfacția și împlinirea sufletească, un om independent nu va sta niciodată alături de cei care-i taie aripile și nu-i permite să zboare.

Îmi amintesc de fiecare dată când am ocazia că viața e o călătorie frumoasă, ce trebuie parcursă alături de cei care merg pe același drum cu noi.

Nu merită să ne dăruim viețile nimănui, pentru că până în final, așa cum zicea minunatul Osho: ne naștem singuri și murim singuri.

Suntem mereu singurii în fața cărora suntem răspunzători de existența noastră.

Eu îți doresc să iubești și să fii iubit mereu, să stai în relațiile tale atâta timp cât ele te fac fericit și îți permit să evoluezi și să crești frumos alături de cineva, atâta timp cât drumurile voastre se separă, amintește-ți că nimic din ceea ce e făcut cu forța nu funcționează.

Învață să accepți ideea că ai un drum de parcurs în viața ta, și ori de câte ori te abați de la el pentru a-l parcurge pe al altcuiva, nu faci decât să îți amâni destinația tot mai mult și mai mult.

Care este drumul tău în viață și cu ce oameni mergi la braț spre destinația ta?

Leave a comment