despre tine

Ce Spune Oglinda Despre Tine?

„Oamenii cei mai buni nu sunt obligatoriu și cei mai fericiți, dar oamenii fericiți sunt, cu siguranță, cei mai buni în arta de a trăi”

(Joseph Murphy „Puterea subconștientului nostru”)

Cât de des ai declarat că ești fericit fără a simți acest lucru?

Ne prindem de multe ori încercând să îi amăgim pe cei din jur, și mai ales pe noi, că sunt oameni care „am găsit pacea interioară”, dar ochii adesea ne trădează. Cineva spunea atât de frumos că ochii sunt oglinda sufletului.

Poți să strigi să te audă o lume întreagă că ai găsit armonia în viața ta, privirea ta, însă, întotdeauna va spune adevărul.

Am întâlnit de multe ori în viața mea oameni care se băteau cu pumnul în piept că ei „au atins pacea interioară cu mâinile”, că și-au găsit echilibrul interior, dar, din păcate, privirea seacă nu spunea același lucru despre ei.

Săpând mai adânc, poți descoperi întotdeauna că există anumite „nuanțe” în viața oamenilor care nu îi lasă să se simtă cu adevărat așa cum declară.

Îți mărturisesc că am pus și eu de multe ori masca omului fericit pe față, pentru a nu arăta lumii rănile interioare ce erau în așteptarea unui tratament eficient.

Nu e un lucru de laudă, noi ne-am obișnuit să ne renegăm emoțiile negative, pentru ca nu cumva lumea să „se bucure de suferințele noastre”. Dar în lupta pentru a crea o imagine bună în fața lumii, uităm de noi, și asta e cel mai trist lucru care ni se poate întâmpla.

Am spus întotdeauna că culmea e să te abandonezi tu, când toți în jurul tău au făcut-o deja!

Te-ai privit vreodată în oglindă mai mult timp? În afara de un om frumos în exterior, ai reușit să descoperi tristețea din ochii tăi? Sau poate te-ai prefăcut că nu o vezi, așa cum facem noi adesea?

Pot admite faptul că îți poți renega emoțiile în fața celor care te înconjoară, dar nu am să admite niciodată faptul că e corect să nu recunoști emoțiile negative pe care le trăiești pentru tine.

Eu nu știu dacă există o cale mai sigură spre autodistrugere decât aceasta.

Studiile au dovedit că aproape 80% dintre boli sunt cauzate de emoții reprimate. Dar ce este reprimarea și care sunt consecințele ei, te întrebi acum probabil.

Ei bine, reprimarea nu este altceva decât un proces de negare conștient sau inconștient al emoțiilor pe care le trăim.

  • Noi nu ne dăm seama că atunci când simțim furie, trebuie să o exteriorizăm.
  • Noi nu dăm seama că atunci când suntem triști, trebuie să recunoaștem acest lucru.
  • Noi nu dăm seama că orice emoție are nevoie să iasă din corpul și mintea noastră.

Ce facem noi, însă? Suntem deprimați, ne înecăm cu lucru cât mai mult. Suntem mânioși, înghițim în sec. Suntem triști, mâncăm cât mai mult și ne punem la somn. Și cum să iasă toate emoțiile din tine dacă nu le permiți?

Știai că emoțiile reprimate și neexteriorizate au consecințe grave asupra sănătății tale? Ulcer, cancer, noduli, de ce alte argumente mai ai nevoie pentru a-ți dovedi importanța eliminării stărilor negative pe care le trăiești?

Eu am avut nevoie de o perioadă lungă în viața mea pentru a învăța lecția exteriorizării emoțiilor. Am avut nevoia de mult timp pentru a mă accepta așa cum sunt: cu emoții negative și emoții pozitive.

Am înțeles greu că nu am de ce să mă simt vinovată atunci când sunt furioasă, mânioasă sau tristă.

Am înțeles greu că a te accepta în totalitate înseamnă a te accepta așa cum ești, cu absolut toate stările pe care le trăiești.

„Reprimarea înseamnă să trăiești o viață pentru care nu ai nici o chemare, să faci lucruri pe care nu dorești să le faci, să fii altfel decât ești. Reprimarea este o cale sigură spre autodistrugere, este o sinucidere lentă, dar absolut sigură, este o modalitate de a ne otrăvi viața”

(Osho „Emoțiile. Cum ne putem elibera de mânie, gelozie și teamă”)

Reprimare emoțiilor este cu siguranță o cale spre autodistrugere, dar, atenție, nimeni nu a spus să ne vărsăm emoțiile pe cei din jurul nostru. Nu!

Fiecare om are propriile emoții, care au nevoie să fie exteriorizate. Îți dai seama ce ar fi dacă ne-am vărsa toți emoțiile pe care le simțim zilnic unul pe altul?

Există o mulțime de alte modalități de a scoate afară din noi ceea ce simțim. Pentru mine, însă, sportul rămâne a fi cea mai eficientă modalitate de a mă recupera. 🙂

Nu e nevoie să ținem în noi emoțiile cu care ne confruntăm zilnic, nu ni se ridică statui pentru acest lucru, nu suntem înscriși în Cartea Recordurilor, nici măcar nu suntem menționați în vreun discurs al vreunui politician.

Exteriorizarea emoțiilor este însă, cu siguranță, un lucru extrem de important în procesul evoluției umane.

Te rog, îndată după ce citești acest articol, mai privește-te o dată în oglindă. Fii atent la privirea ta. Întreabă-te de zeci de ori: „Ce simt acum?” și lasă-ți gândurile să caute răspunsul la întrebarea ta. Fii sigur, privirea ta nu te va trăda niciodată.

Dacă simți mânie, întreabă-te „De ce?” și te asigur că răspunsul nu se va lăsa așteptat. Învață să te autoanalizezi.

Învață despre tine că ești o ființă vie, încărcată, în fiecare zi, asemenea unei baterii, cu emoții diferite. Acceptă ideea că poți trăi și emoții pozitive, dar și emoții negative.

Nu le ignora.

Nu face din existența ta o luptă interioară continuă.

Aleargă, ia-ți o pauză, plângi atunci când privești un film ce te impresionează, plângi când simți că ai nevoie de o descărcare emoțională, scrie undeva tot ce simți, exprima-te!

Nu mai renega existența ta omenească. Chiar și atunci când ești mânios pe un om din viața ta, exprimă acest lucru într-un mod delicat.

Psihologul Haim Ginott, bunicul programelor de comunicare eficientă, recomandă formula XYZ pentru a ne exprima emoțiile cu oamenii ce fac parte din viața noastră. El susține ideea că e suficient să le spunem celor pe care-i iubim că:

„Când ai făcut X lucru, m-am simțit Y și aș fi preferat să faci în Z mod”

Crezi că dacă vei aborda astfel problema oamenii nu te vor înțelege? Eu sunt sigură că nu. Și mai sunt sigură că fiecare om își dorește să știe ce simte o persoană importantă din viața sa în legătură cu situațiile care se referă la relația dintre ei. Tu ce crezi despre acest lucru?

Știu, poate părea straniu, pentru cei care mă cunosc, că tocmai eu abordez acest subiect referitor la reprimarea emoțiilor, pentru că îți spun cu mâna pe inimă că am fost mereu omul care a evitat pe cât a putut să nu „încarce” pe cei din jur cu propriile simțiri.

Dar acum cred cu tărie că fiecare om trebuie să găsească calea proprie de a exprima ceea ce simte.

Evident, nu mă refer aici la calea de a-ți „vărsa” emoțiile pe cei dragi, doar pentru că tu ai nevoie să le exprimi. Tot Osho spunea, referitor la acest subiect că:

„Nu vă mai descărcați mânia asupra altora. Este ca și cum ați vomita: nimeni nu se duce să vomite pe altcineva”

Da, hai să nu vomităm trăirile noastre pe altcineva, te invit să înveți a-ți dirija emoțiile și să le exteriorizezi prin metoda care crezi că e cea mai potrivită pentru tine, dar te mai invit, om frumos, să înveți a comunica cu oamenii ce fac parte din viața ta.

Relațiile tale sunt reflecția personalității tale.

Modul în care comunici cu oamenii dragi sunt garanția dorinței lor de a face parte din viața ta cât mai mult timp posibil.

Eu îți mulțumesc că faci parte din viața mea și îți sunt foarte recunoscătoare că îmi permiți să cresc, alături de tine, om valoros! Își doresc să ai parte de tot ceea ce ți-ai propus și nu uita: acceptă-te întotdeauna așa cum ești: cu trăiri pozitive și trăiri negative.

Ești un om viu, ai dreptul să ai trăiri diferite!

 

Te îmbrățișez cu căldură,

Eugenia.

Descarcă gratuit

ebook-ul "O călătorie în trei"

 

Să alegi doar cu inima, nu este suficient.
 
Să alegi doar cu mintea – nici atât.

Și asta pentru că fiecare dintre acestea,

alese separat, ne pot distruge.
 
O călătorie în trei - Tu, Mintea și Inima ta -

asta este cea mai importantă călătorie

pe care ființa umană o are de făcut.
 
Introdu mai jos adresa ta de email

și haide să începem acest drum împreună.
Prenume
Email

0 comments on “Ce Spune Oglinda Despre Tine?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *