Cine ești tu? Este întrebarea pe care, atunci când o aud, mă face să zâmbesc, dar deopotrivă mă înspăimântă.

Oare aș putea să-ți spun cine sunt în doar trei minute, cum ți-ai dori? Îmi vine să strig de frustrare de fiecare dată, când sunt pusă în situația de a mă prezenta într-un grup nou de oameni.

Aș putea fi totul sau nimic, aș răspunde, dacă aș fi sigură că ceilalți ar înțelege exact ceea ce vreau să spun prin aceste puține cuvinte.

Să ne prezentăm superficial, știm și am învățat fiecare dintre noi să o facem, dar esența umană este mult mai mult decât acele câteva cuvinte de marketing, pe care ne simțim obligați să le rostim, în doar câteva minute de auto-prezentare.

Întregul nostru parcurs în această lume e un proces de căutare, nu sunt suficiente doar câteva cuvinte pentru a-l descrie.

În diferite etape ale vieții suntem diferiți.

Uneori, noi însăși, descoperind lucruri despre ceea ce putem fi, ne gândim: Oare asta mă reprezintă cu adevărat?

Trăim mai multe existențe în una singură și acest lucru mi se pare fascinant!

Suntem într-un permanent proces de schimbare, iar lumea în care trăim se află într-o permanentă evoluție.

Ce-am fost zece ani în urmă nu mai suntem astăzi. Ceea ce suntem astăzi, nu vom mai fi peste zece ani.

Cine sunt eu acum?

Sunt scriitorul care a ales să-și scrie propriul proces de evoluție.

Sunt călătorul, care și-a ales propriul drum și continuă să-l urmeze până la capăt.

Sunt sculptorul care continuă cu perseverență munca la propria operă.

Sunt un om care are un defect, ar spune unii, dar care a reușit să transforme defectele în atuuri și să facă din ele artă.

De la șase ani sufăr de balbism. Exact cu câteva luni înainte de a începe școala, am trăit un eveniment perceput drept înfricoșător pentru mintea mea de atunci. Am început să vorbesc sacadat. Până la 20 ani am suferit mult din cauza acestui lucru, dar odată acceptându-mi propriul drum și existență, mi-am dat seama că sunt aici, în această lume, cu un scop.

Existența mea contează, mi-am spus. Și de atunci nu am lăsat nicio clipă din viața mea să fiu împiedicată de vorbirea mea pentru a-mi atinge scopurile, unele mărețe, altele mici și aparent neînsemnate pentru alții, dar importante pentru mine.

Am făcut multe tipuri de terapii în acest sens și vorbirea mea s-a îmbunătățit. Am acceptat într-un final că balbismul face parte din mine și că nu poate fi tratat definitiv.

Balbismul nu m-a împiedicat să absolvesc facultatea de pedagogie sau să-mi susțin teza de masterat în psihologie. Și asta în ciuda faptului că au existat rude, prieteni, colegi, profesori, străini care mi-au spus nu o dată să îmi aleg o profesie mai „izolată de omenire, care nu implică prea multă comunicare cu oamenii din jur”.

Gura lumii nu o astupă nici pământul! Indiferent ce am face, întotdeuna vor exista păreri și părerologi.

Menirea noastră ca și oameni este să ne vizualizăm propriul drum și să îl urmăm, rămânând deschiși la neprevăzutul pe care ni-l poate pregăti viața.

Ești aici, deci fă ca existența ta să conteze.

Acesta este mottoul meu în viață.

Despre cum am ajuns la proiectul Arta de a fi TU și cum l-am dezvoltat, împreună cu cel mai apropiat om din viața mea, vei găsi într-o rubrică aparte.

Până atunci, rămâi același om frumos, așa cum ai fost și până acum.

Acceptă-te așa cum ești, acceptă ceea ce ai și lucrează la ce ai putea fi și ce ai putea avea.

Cu dragă inimă, a ta,

Eugenia.

5 Comments

 • Posted June 30, 2016
  by Lore

  Gee wielsklri, that’s such a great post!

 • Posted March 30, 2018
  by Coman Ion

  Hei, interesant. Da, din ce ai scris, nu mi-e foarte usor sa spun ceea ce as crede eu despre tine, probabil ca esti o fata/femeie pe atat de complexa pentru majoritatea pe cât de simpla pentru cine te intelege. Despre mine cine cred ca sunt eu acum? Un om cu un potential imens, infinit, dar cu un prezent slab, un ratat. Sper sa nu para dur, nu-s nici pesimist nici optimist, sunt doar realist. Felicitari, frumos scris

  • Posted May 12, 2018
   by Eugenia Balan

   Buna, Ion. Nu cred ca esti un ratat si nu cred ca atata timp cat un om e viu si are posibilitatile de a o lua oricand de la capat poate fi un ratat. 🙂 😉
   Iti doresc sa iti gasesti calea, si sunt sigura ca o vei face!
   Multumesc pentru aprecieri. 😉

 • Posted July 20, 2019
  by ioan

  Vibratia cuvintelor tale din iubire curata contamineaza. Multumeste Cerului, pentru acest Har .

Leave a comment