„Fericirea poate fi definită, cel puțin în parte, ca rodul dorinței și capacității de a sacrifica ceea ce vrem acum în favoarea a ceea ce vrem în final”

(Stephen Covey „Eficiența în 7 trepte”)

M-am întrebat de multe ori de ce trăiesc anumite experiențe în viața mea. Și tot de multe ori îmi doresc să cred că nu sunt unica care a observat că adesea planurile pe care ni le facem noi nu sunt și planurile pe care le are și viața cu noi.

Nu e ușor să trăiești o viață de om.

Dacă odată totul părea simplu și oarecum sigur, astăzi ne este din ce în ce mai greu să ne găsim rostul în lumea în care ne-am născut.

Ne pierdem adesea printre multitudinea de opțiuni care par că trag de noi din toate părțile și ajungem în momente în care nu ne mai dăm seama cine suntem și de ce am făcut anumite alegeri în viața noastră.

Să trăiești într-o eră a informației și să mori de ignoranță cu armele în mâini – acesta e cel mai important pericol ce ne paște pe noi – oamenii ce trăim în secolul XXI.

În viața mea mi-am făcut de multe ori „planuri perfecte” referitor la viitorul meu, mi-am aranjat pe hârtie fiecare detaliu referitor la ceea ce-mi doresc să trăiesc.

Dar în drumul meu spre destinațiile propuse am înțeles că uneori toate planurile noastre își pierd din valoare și că există cu adevărat anumite dorințe care nu sunt menite să se îndeplinească sau se îndeplinesc abia atunci când nu mai avem nevoie de ele.

Nu e tragedie însă, important este să reușim să ne păstrăm flexibilitatea pentru a reuși să ne reorientăm în astfel de situații.

Eu mi-am dat seama de multe ori că ceea ce devine irealizabil în timp nu este menit să facă parte din viața mea.

E adevărat că nouă nimeni nu ne-a spus de mici că viața ne va încerca de multe ori, și nimeni nu ne-a spus că în viață poți obține orice, prin propriile puteri, dacă perseverezi și știi ce îți dorești cu adevărat.

Nu știu ce lecții ai învățat tu până acum, eu însă am învățat că una dintre cele mai importante lecții pe care ți le dă viața este să fii mereu deschis și flexibil la schimbări.

Dacă ești ca o piatră, nu vei reuși niciodată să realizezi ceea ce ți-ai propus, asta pentru că planurile tale vor întâmpina întotdeauna anumite situații imprevizibile pe care trebuie să le accepți și să te adaptezi lor, astfel adaptându-ți și planurile tale la ele.

Oricât s-ar spune că suntem suma alegerilor noastre, există anumite situații în viața fiecărui om, în care opțiune pe care o are pare a fi unica care există. Eu m-am confruntat cu astfel de situații.

Dar am descoperit pe parcurs că a fi maestrul propriei existențe înseamnă a reuși să faci alegerea cea mai bună dintre cele mai rele.

Viața nu este dușmanul nostru, ea doar ne dă ocazia să creștem, făcând acest lucru mai aspru sau mai delicat. Ai auzit și tu probabil expresia că niciodată nu ți se dă mai mult decât poți duce.

Dacă ar fi să o parafrazez aș spune că atunci când accepți provocările vieții cu capul sus, nu te vei gândi niciodată cât poți duce, pentru că în drumul tău spre evoluție nu vei avea timp să te plângi cât de grele sunt încercările cu care te confrunți.

Există anumite situații însă pe care subconștientul nostru le alege prin credințele ce i-au fost implantate.

Cum să destindem o șansă de o alegere voluntară pe care o face subconștientul nostru fără voia noastră?

Cum să ne dăm seama oare dacă ceea ce trăim este de fapt o opțiune subconștientă sau este o situație creată de viață pe care trebuie să o acceptăm pentru a păși pe altă scară a evoluției noastre?

Eu m-am întrebat de multe ori acest lucru. Și asta pentru că în viața mea subconștientul meu, flămând de durere, a creat multe situații care mi-au adus suferință.

Ți-am mai spus în articolele mele că subconștientul nostru nu are personalitate, el doar acționează conform credințelor de viață pe care le-a însușit de la cei care ne-au educat sau cele pe care le-am acceptat voluntar să facă parte din viața noastră.

Când te trezești că atragi parteneri nepotriviți în viața ta, când realizezi că ai trăit unele experiențe asemănătoare, dar cu personaje diferite, când îți dai seama că o mare majoritate a situațiilor pe care le trăiești au un final dureros, atunci, cu siguranță, este timpul să analizezi profund credințele de viață cu care trăiești fiecare zi a vieții tale.

„Există o lege a universului: nimic nu este întâmplător. Imaginile pe care le plantezi tu în mintea ta minunată, instantaneu setează o forță de atracție care îți guvernează rezultatele în viață”

(Bob Proctor, „Te-ai născut bogat”)

Despre credințele noastre de viață am vorbit de multe ori în articolele mele. Simplu adevăr, greu de acceptat, este că noi, cu propria minte, creăm anumite situații în viața noastră care corespund mai mult sau mai puțin credințelor noastre de viață.

Mie mi-a fost greu să accept acest lucru până când am descoperit, pas cu pas, că trăiesc de multe ori experiențe asemănătoare care corespund unei anumite credințe.

Auto-observarea face parte din viața mea de mult timp, eu nu încetez să analizez mereu și mereu anumite comportamente ale mele. Un singur lucru este cert: că tot ceea ce trăim este suma credințelor pe care le păstrăm în subconștientul nostru.

Un exemplu simplu ar putea fi căsnicia. Dacă ești nefericit în căsnicie, privește în interiorul tău și întreabă-te:

Ce înseamnă o căsnicie pentru tine? (creează-ți propria definiție)

Ce așteptări ai de la persoana de lângă tine într-o căsnicie?

Cât de importantă este instituția căsătoriei pentru tine?

Ai descoperi multe despre tine răspunzând la aceste întrebări. Poți apela la introspecție pentru a descoperi credințele tale de viață din orice domeniu unde simți că nu ești ok.

Eu am fost cu adevărat uimită când am descoperit că alergând după un partener care să îmi aducă în dar fericirea, împlinirea profesională era de fapt prioritatea numărul unu în viața mea.

Îți dai seama cât de mult greșim adesea când alergăm cu limba scoasă după anumite lucruri care nici măcar nu sunt prioritare în viața noastră?

Credința că familia este pe locul întâi am căpătat-o de la oamenii care s-au implicat mai mult sau mai puțin în educația mea.

Pe atunci nu știam cine sunt și ce valori am în viață.

„Totul poate fi luat unui om, mai puțin un lucru: cea mai prețioasă dintre libertățile umane: libertatea de a alege atitudinea dorită în orice condiții, de a alege propria cale” spune excepționalul Viktor Frankl în cartea sa „Sensul vieții”

Atitudinea noastră asupra oricărui lucru al vieții este cea care ne creează existența.

  • Nu e nevoie să te plângi că îți e frică „să nu rămâi necăsătorit”, atâta timp cât îți dai seama că căsătoria nu este decât o instituție de stat, menită să lege doi oameni pentru a îndreptăți așteptările societății.
  • Nu e nevoie să îți creezi propria suferință prin credința că „ceilalți au noroc și tu nu”, atâta timp cât ești suficient de inteligent să îți da seama că norocul ți-l creezi tu, prin muncă, perseverență și insistență în visurile tale.
  • Nu e nevoie nici măcar să îți spui că „te resemnezi cu soarta ta”, atâta timp cât realizezi că soarta ta nu este altceva decât reacția ta la stimulii vieții. Iar reacția ta ține întotdeauna de tine – tu ești stăpânul minții tale.

Orice ar fi și cu orice gen de situație te-ai confrunta, amintește-ți întotdeauna că viața e creată din experiențe, fără ele nu vei evolua niciodată.

Nu căuta un loc călduț și sigur pentru a hiberna acolo toată viața, caută să te provoci mereu, pentru că doar astfel vei deveni un om invincibil.

Să nu crezi că eu nu fac la fel. Să nu crezi că mie mi s-a dat totul pe tavă de la naștere.

Eu încă și acum, în acest moment în care scriu acest articol, trăiesc o experiență nouă de viață, pe care am privit-o sceptic la început, dar am acceptat-o după ore în șir de gândire, pentru că mi-am amintit că sunt un om extraordinar, care poate face din experiențele lui un scut puternic care se numește personalitate.

Îmi doresc să cred că și tu faci la fel, îmi doresc să cred că viața ta nu e o monotonie greu de pătruns.

Dacă ești și tu un nebun ca mine, știu că înțelegi că soluția nu este și nu va fi niciodată să cauți stabilitatea și zona de confort potrivită pentru tine în lumea în care totul se schimbă cu o viteză nebună de la o zi la alta.

Îți doresc să reușești să descoperi care sunt credințele ce te autosabotează și să excelezi în viața ta, pentru că tu ești singurul care o poate face, tu ești singurul care are acces nelimitat la tine însuși.

Eu te îmbrățișez cu mare dragoste și îți mulțumesc din toată inima că ai acceptat să fac parte din viața ta și îți sunt recunoscătoare că tu faci parte din viața mea!

 

Te salut,

Eugenia.

Leave a comment