„O relație cu adevărat plină de succes are ca fundament mai mult decât dragostea și compatibilitatea – are direcție. Să ai o direcție în relația ta îți permite să evoluezi și vă permite să evoluați”

                                        (Barbara di Angelis)

Are relația ta actuală o direcție? Unde vă îndreptați ca și cuplu?

În zilele noastre aceste întrebări par a fi cele mai complicate când vorbim despre relații de cuplu, și asta pentru că, fiind mereu în căutarea sinelui, ne rătăcim adesea fără a găsi direcția potrivită.

M-am întrebat de multe ori: De ce lumea își impune destinații la care nu-și doresc cu adevărat să ajungă?

După relații eșuate și suferințe inutile, am înțeles un singur lucru: dacă unei relații i se impune o anumită destinație, ea niciodată nu va ajunge la ea. Și asta pentru că orice relație sănătoasă își găsește destinația în timp.

Nu e nevoie să îți impui partenerul să își facă planuri de viitor cu tine, nu e nevoie nici măcar să-l „tragi de limbă” să îți spună cât de multe te iubește.

Adesea „a iubi” prin cuvinte este cel mai ușor mod posibil de a-ți dovedi ceea ce nu simți.

Vorba lui Emerson îmi răsună și acum în minte:

„Nu aud nimic din ce-mi spui, pentru că faptele tale strigă mai tare”

Avem întotdeauna de ales între a auzi și a simți – și asta este probabil cea mai importantă lecție pe care o avem de învățat referitor la relațiile noastre.

Să stabilești o destinație comună a doi călători ce merg pe drumuri diferite nu e o misiune ușoară, dar este oare imposibilă? Eu zic că nu, atâta timp cât cei doi fac din trasee separate unul singur, care să includă toate punctele hărții unul altuia.

Consider că o relație care nu te stoarce de energie este cea care are cele mai mari reușite de succes.

Am să fiu sinceră, nici eu nu-ți pot răspunde astăzi la întrebarea care este destinația relației mele actuale. Și eu mă gândesc de multe ori la acest lucru.

Ceea ce știu sigur însă este că viața pe care o trăiesc astăzi este atât de plină de evenimente așteptate și neașteptate încât destinația finală a relației mele este ultimul lucru la care mă pot gândi.

Faptul că cuplul din care fac parte acum nu doar că îmi dă energie și mă umple de emoții pozitive, dar și mă face să mă simt plină și iubită e cel mai important lucru pentru mine.

Mi s-a spus de multe că relația mea actuală este toxică, riscantă, fără viitor și chinuitoare.

Când mi se spune acest lucru răspund întotdeauna că să te simți iubită nu este un lucru chinuitor, e mai chinuitor să stai într-o relație moartă în care nimic nu mai funcționează.

În viața mea, însă am trăit relații toxice și știu ce emoții sunt implicate în ele. De aceea relația mea actuală nu o consider nici pe departe toxică, deoarece acum pot face clar această diferență în mintea mea.

Iar dacă la un moment dat voi considera că relația mea actuală este goală, cu siguranță voi lua o decizie demnă de un om puternic.

Din experiența mea, o relație care nu mai merge la nivel afectiv nu doar că îți fură energia, ci și îți otrăvește existența.

Dar cum să îți dai seama că relația ta îți otrăvește viața? Ei bine, există câteva semne care te conduc spre această concluzie. Sunt semnele pe care le-am depistat eu în relațiile mele toxice din trecut.

Cel mai important lucru însă este să privim ceea ce trăim cu ochii unui om obiectiv și corect, fără a ne lăsa conduși de valurile emoțiilor.

Când conștientizezi o problemă, cu siguranță ești gata, la nivel mintal, să o rezolvi. Și invers, când deși îți dai seama că există probleme, dar alegi să stai cu ochii închiși, cu siguranță vei trăi la fel și peste un an, doi sau zece.

Nu mi-am propus să te descurajez, vreau doar să înțelegi că absolut nimic nu se rezolvă de la sine.

Principalele semne care îți dau de înțeles că relația ta actuală îți otrăvește viața:

  • Te simți nevoit să ascunzi anumite lucruri de partenerul tău, pentru a nu provoca un scandal. În una din relațiile mele asta făceam sistematic: vorbeam pe furiș cu prietenele mele la telefon, pentru că ele „erau imature și îmi pierdeam doar vremea cu ele” în viziunea parterului meu, îmi cumpăram haine și le purtam doar atunci când partenerul meu nu avea cum să mă vadă, și asta pentru că „cheltuiam prea mulți bani pe lucruri neînsemnate”, scriam înainte de a ajunge partenerul meu acasă, pentru ca el să nu mă privească ciudat și să îmi spună ironic că sunt o visătoare fără reușite reale pentru viitor etc. Dacă asta faci și tu, te sfătuiesc să analizezi relația ta amănunțit. Eu am renunțat la acea relație toxică, am luat totul de la zero, fără umărul nimănui. Important este să nu-ți fie frică, cu siguranță suferința din urma unei relații nu durează o viață de om. 😀
  • Te simți nevoit să minți pentru că ți-e frică să nu-ți pierzi partenerul. Deodată când simți că ești tentat să minți pentru a-ți salva relația, oprește-te și gândește-te cât timp oare vei mai avea putere să faci acest lucru. Din păcate cunosc și astăzi familii în care unul din parteneri e pus mereu în situația de a inventa minciuni pentru a „se scoate” în fața celuilalt. Nu cred că există ceva mai chinuitor și dureros în același timp. De ce să-ți trăiești viața în minciună? Orice ar fi, spune adevărul, fii tu, așa cum ești, cu bune, cu rele, cu eșecuri, cu realizări, iar dacă cel de alături nu te acceptă – atunci de ce mai dormi într-un pat cu el?
  • Te simți nevoit să îți pui masca omului fericit de fiecare dată când ești alături de partenerul tău, pentru ca el să nu-ți cunoască tristețile, problemele și suferințele. Serios? Mă întreb cât timp vei mai fi omul perfect într-o lume imperfectă? Chiar crezi că o astfel de relație poate funcționa? Greșești. Nimic din ce e fals nu durează mai mult decât o perioadă falsă. Lumea în care trăiești nu este o falsitate, este o realitate, iar din realitate nu ai cum să evadezi decât doar printr-o boală mentală. Nu vreau să te sperii, vreau să conștientizezi consecințele unei vieți jucate pe o scenă improvizată, fără aplauze și aprecieri.

Sunt sigură că există oameni care se regăsesc în aceste semnale de alarmă și totuși, citind aceste rânduri le vor ignora și se vor preface că nu înțeleg despre ce vorbesc.

Ei bine, acești oameni trăiesc într-o negare permanentă. Ei nu doar își neaga șansele la o viață extraordinară pe care ar putea-o avea, ei își neagă existența și realitatea.

Înțeleg, să trăiești amorțit e mai puțin dureros, decât să trăiești într-o realitate în care îți simți orice mușchi al corpului.

Și eu am trăit sub anestezie în trecutul meu, credeam că așa e normal să fie, simțindu-mă protejată oarecum de durerea pe care o trăiau alții în jurul meu.

În viața fiecăruia însă vine un moment în care dezmorțirea nu e doar o necesitate, ci o dorință atât de puternică, încât nu ne lasă să trăim.

Psihologia asociază perioada despărțirii de partenerul de cuplu cu perioada de doliu după moartea unui om.

Eu susțin această idee, însă așa cum un om mort nu-l poți întoarce printre cei vii, la fel o relație moartă nu îți mai poate furniza energia și fericirea de care fiecare dintre noi are nevoie.

“Respectul față de viață, spunea minunatul Osho, este singurul fel de respect care poate fi arătat Divinului, deoarece nimic nu este mai divin decât viața”

Da, om frumos, dacă îi arăți respect vieții tale și ea îți va arăta respect față de tine. Atitudinea ta asupra vieții este întotdeauna atitudinea vieții asupra ta.

Gândește-te la acest lucru, renunță la relațiile toxice din viața ta. Ai de ales: să îți otrăvești existența permanent sau să trăiești o viață împlinită cu tine și principiile tale de existență, cu șanse mari de a trăi relații care te-ar face să înflorești.

Întotdeauna spun că orice ar fi alegerile mereu ne aparțin și rezultatele vieții noastre la fel.

Tu ce alegeri ai făcut până acum?

Leave a comment