Succesul nu este un cuvânt care îi caracterizează pe toți oamenii. „Pentru a face ceva măreț în această viață, trebuie să fii cineva” – spunea un mare înțelept. Dar cum să devii cineva într-o lume care este într-o continuă schimbare și cum să îți atingi obiectivele pentru a înțelege termenul de prosperitate?

Din interviul realizat cu Stavros Glistos – deținătorul celui mai mare restaurant de pe insula Thassos „Taverna Mouses”, veți afla cum să faci din prosperitatea obținută un mod de a trăi și cum să reușești să menții această stare în viața ta.

Îți doresc să ai cât mai multe revelații și o lectură plăcută! 🙂

 

Cum ați defini termenul de succes?

Succes înseamnă să faci întotdeauna ceea ce îți aduce plăcere. Pentru mine, cuvântul succes este echivalent cu cuvântul fericire. Eu nu cred că cineva poate cunoaște succesul dacă face lucruri care nu îi aduc nici o plăcere. Nimeni nu va deveni specialist într-un domeniu care nu îi aduce satisfacție. Succesul pentru mine înseamnă libertate, pentru că doar atunci când devii un om de succes, devii, de fapt, un om cu adevărat liber!

Credeți că oricine poate deveni un om de succes sau există anumiți oameni „născuți” să obțină succesul?

Cred că oricine poate deveni un om de succes dacă își dorește acest lucru cu adevărat. Fiecare om poate obține tot ce își dorește dacă persistă în scopurile pe care și le propune. Eu niciodată nu am lăsat pe cineva să fie mai bun ca mine și sunt întotdeauna în competiție cu cei mai buni, pentru că, consider că ceea ce a reușit cineva să facă, oricine îl poate lua drept model. Nu există lucruri imposibile în această lume. Am urmat mereu acest principiu în viață și tot ce am obținut până acum este rezultatul acestei credințe.

Credeți în noroc? Credeți că cineva s-a născut norocos și altcineva nu?

Nu, eu nu cred că există noroc. Eu cred că fiecare om își face norocul cu mâinile lui. Eu tot ce am obținut până acum este rezultatul muncii mele. Părinții mei nu mi-au lăsat nici o moștenire, dar m-au ajutat întotdeauna cu ceea ce au fost capabili. Am devenit un om de succes pentru că întotdeauna am crezut că pot obține tot ce îmi doresc. Și am obținut. Am crezut mereu că m-am născut pentru a deveni cineva și am reușit să-mi dovedesc mie acest lucru până în acest punct al existenței mele.

În opinia dumneavoastră, care este cheia succesului?

Nu există o cheie a succesului. Fiecare om are propria definiție a succesului. Eu nu am urmat nici o regulă pentru a ajunge aici, dar consider că există un singur adevăr referitor la acest subiect: dacă un om face întotdeauna doar lucrurile care îi aduc satisfacție și se implică cu toată ființa lui în ele, mai devreme sau mai târziu succesul va apărea.

Ce credeți despre democrație? Este democrația necesară în leadership?

Voi fi sincer, mie nu-mi place termenul democrație. Cred că oamenii au nevoie de lideri. Un lider este persoana capabilă să gândească pentru toți, de aceea se numește lider. Dacă angajații ar face tot ce-și doresc, ar fi un adevărat dezastru. Iar dacă cineva lucrează pentru altcineva, înseamnă că nu și-a descoperit încă potențialul de a trăi pe cont propriu sau, poate, îi convine să fie angajat.

Recunosc, îmi place ca angajații mei să fie obedienți, deoarece consider că eu știu cel mai bine ce-mi doresc să fac cu businessul meu. Dar nu sunt un om încăpățânat, sunt un om flexibil în gândire și accept atunci când îmi dau seama că nu am dreptate.

De unde vă luați energia?

Niciodată nu m-am gândit la acest lucru. Cred că m-am născut „nebun”. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu diferit de ceilalți. M-am născut într-o familie săracă și am făcut totul pe cont propriu. Niciodată nu mi-a fost frică să încerc lucruri noi în viața mea. Cred că energia mea vine din modul meu de a fi. Sunt un om instabil și pot renunța foarte ușor la ceea ce am astăzi pentru a obține ceva mai măreț mâine.

Ce sfaturi ați da celor care sunt la început de drum și își doresc să obțină succes în viața lor?

Îmi vine în minte o singură idee la întrebarea ta: faceți întotdeauna ceea ce vă place să faceți. Nu există o formulă a succesului, nu există o cheie pentru a obține o viață prosperă. Doar faceți ceea ce vă place mai mult și implicați-vă, cu adevărat, în acele activități.

 

Interviu realizat de Eugenia Balan.

Leave a comment