„Diferența dintre un loser și un om de succes este că omul de succes și-a adus aminte că este o ființă extraordinar de puternică, iar loserul încă trăiește adormit și în uitare”

(Pera Novacovici)

De câte ori te-ai trezit cu senzația că nimănui nu-i pasă de tine și nimeni nu te vrea alături? Standarde prea înalte, dorințe prea mari pentru a face față lumii în care trăiești, rate, datorii… ai obosit!

Îți vine uneori pur și simplu să îți iei lumea în cap și să dispari pe o perioadă din această lume, oriunde, într-un loc liniștit și lipsit de grijile cotidiene a zilei de mâine.

Uite-te puțin în jur, ne naștem cu ideea că trebuie să reușim să le facem pe toate, la timpul potrivit, să acumulăm cât mai multe, pentru a avea ce oferi copiilor noștri și familiei pe care trebuie să o întemeiem.

Alergăm mereu și mereu în căutarea fericirii, care nu este niciodată AICI și ACUM, ci este mereu ACOLO, departe undeva, într-un loc în care vom ajunge în 3, 4, 5 sau nu mai știu câți ani.

Nu te critic pentru acest lucru, mă prind și pe mine de multe ori cu ideea că acolo, undeva, în timp, mă așteaptă o fericirea mult mai mare decât cea pe care o trăiesc acum.

Apoi, mă opresc și îmi amintesc că acum 3-4 ani spuneam același lucru despre momentul pe care-l trăiesc acum.

Am învățat multe lucruri în cei 23 de ani plini de evenimente plăcute și mai puțin plăcute din viața mea. Am învățat că:

  • Toți ne dorim să fim iubiți și apreciați, dar nu facem decât să ne plângem și văietăm când ne vedem cu cei dragi;
  • Fericirea există aici și acum, în fiecare moment al existenței noastre;
  • Există anumite situații pe care nu le putem controla, însă putem controla modul în care reacționăm la ele și atitudinea noastră asupra lor;
  • Oamenii au mereu o părere despre noi, însă nimeni nu știe cu adevărat ce potențial avem.

Mai am multe de învățat, m-am obișnuit însă cu ideea că orice experiență pe care o trăiesc ascunde în ea o lecție importantă.

Nimeni nu știe ce ne rezervă ziua de mâine, însă, așa cum spune unchiul meu psihoterapeut Boris Balan: „Oamenii se împart în 2 categorii: oameni – albine și oameni – muște.

Cei din prima categorie văd mereu binele în viața lor, aromele plăcute, florile înflorite, iar cei din a doua categorie văd mereu doar mirosurile proaste, murdăria și mizeria din viața lor”.

În ce categorie ne încadrăm este întotdeauna alegerea noastră.

Dacă ai ajuns la momentul în care simți că nimeni nu te mai vrea alături, atunci cu siguranță ai adoptat un mod de gândire caracteristic „oamenilor – muște”. 🙂

Dacă există vreo soluție pentru a îndrepta situația în care te afli acum? Da, întotdeauna există o soluție pentru fiecare problemă. În cele ce urmează vei citi 6 idei pe care le-am aplicat eu pentru a ieși din situația în care te afli și tu acum.

Nu sunt un om foarte modest de felul meu ( 😀 ), așa că îți spun cu toată sinceritatea că acum simt că oamenii mă vor în viața lor din simplu motiv că mi-am schimbat atitudinea asupra lucrurilor și a vieții.

1) Prima și cea mai importantă condiție pentru a fi un om iubit de cei din jur este să mergi întotdeauna pe drumul tău, indiferent de oamenii care îți vor fi alături.

Nu ai de ce să îți fie teamă că cineva nu te va urma, fiecare dintre noi are calea sa, iar dacă drumurile noastre nu se mai intersectează, atunci cu siguranță cel mai corect este să vă urmați drumurile voastre. Să îți fie frică să pierzi pe cineva care nu-și mai dorește să te urmeze e ca și cum ai renunța la tine pentru a trăi viața altcuiva.

2) Nu-ți mai imagina ziua de mâine prin prisma ideilor limitative de azi.

Mâine e întotdeauna o nouă șansa la mai bine, mâine e întotdeauna viitorul ce poate fi diferit de azi.

Privește-te cu alți ochi, îndrăznește să îți așterni visuri mari pe hârtie și muncește de zor pentru ele. Te rog, nu-mi spune că îți cunoști limitele, pentru că te minți și pe tine, și pe mine.

Suntem întotdeauna mai mult decât ceea ce credem noi despre noi și fii sigur de asta. Sunt sigură că ți s-a întâmplat, așa cum mi s-a întâmplat și mie, să te uimești adesea de ceea ce faci în mod firesc, însă oamenii să vadă munca ta ca pe ceva deosebit.

În asemenea momente obișnuiesc să mă opresc din munca mea și să mă remunerez cu cuvinte de apreciere.

Da, valoarea pe care o aduci tu poate schimba întreaga lume și nu uita niciodată acest lucru.

3) Schimbă unghiul din care privești „eșecul”.

Crede-mă, am avut o mulțime de planuri eșuate în viața mea. Ți-am mai spus în articolele mele că sunt un om foarte activ și mă macină zilnic o mulțime de idei, care mai de care mai năstrușnice. 🙂

Dacă am eșuat vreodată în ele? Vai, da, de nenumărate ori.

Norocul meu este că am primit întotdeauna eșecurile din viața mea cu ideea că: dacă acest lucru nu mi-a reușit, cu siguranță există ceva mai bun pentru mine, în altă parte.

Eu am simțit acest lucru de multe ori. Am eliminat cuvântul „eșec” din viața mea, pentru că știu că totul are un sens în această lume și nimic din ce trăiesc nu este întâmplător.

4) Să fii întotdeauna îndrăgostit de viață – acesta e secretul armoniei interioare.

Mi-a plăcut întotdeauna să cred că orice decizie iau, este una ce mă ridică pe o treaptă mai sus a evoluției mele.

Viața e frumoasă, orice ar fi, am avut norocul să ne naștem într-o eră a democrației, într-o perioadă în care trăim liber și avem dreptul la propriile decizii. Tu știi cum au trăit buneii noștri?

De Paști am fost la bunica mea, care are 83 de ani, acest om a apucat războiul și foametea.

Cu câtă durere mi-a povestit câteva detalii din acea perioadă. Oare nu trebuie să fim recunoscători pentru timpurile de pace pe care le trăim?

5) Fii atent întotdeauna la ceea ce crezi despre tine și situațiile pe care le trăiești.

“Gândurile împletite cu emoții, spune Napoleon Hill, constituie o forță magnetică ce atrage alte gânduri asemănătoare sau înrudite”

Orice gând atrage cu sine o emoție, fiecare emoție duce la o acțiune, iar fiecare acțiune are un rezultat. Îți dai seama în ce cerc vicios ne învârtim? Nu e o glumă, ai grijă la gândurile tale și ideile tale despre tot ce se întâmplă în jurul tău.

Eu mă prind de multe ori cu gânduri negative și scenarii neplăcute despre ce urmează să se întâmple, dar îmi dau seama pe loc și elimin orice rădăcină care face ca aceste gânduri să crească în mintea mea.

6) Convinge-te întotdeauna că tu MERIȚI să fii fericit și împlinit.

Tot Napoleon Hill spunea, în cartea sa „Gândește și devii bogat” că

„Există o diferență între a dori ceva și a fi gata să îl primești. Nimeni nu este pregătit pentru ceva ce nu crede că-l poate obține. Starea de spirit trebuie să fie certitudine, nu doar speranță și dorință”

Deci, nu e de ajuns să îți dorești și să speri, mai e nevoie să și CREZI că meriți să obții acel lucru pe care ți-l dorești.

Să trăiești înseamnă întotdeauna mai mult decât să exiști. Nu mi se pare ok să ne mulțumim cu ceea ce avem acum, dar nici nu mi se pare ok să negăm prezentul, pentru a trăi viitorul.

Ne-am născut să ne bucurăm de fiecare clipă, indiferent cum e ea, indiferent dacă avem sau nu bani la momentul de față, indiferent dacă există sau nu cineva în viața noastră care să ne iubească și să îl iubim, ACUM – ul nu-l vom putea niciodată nega, pentru că el este mereu prezent în viața noastră.

Hai să muncim pentru visurile noastre, oricât de nebunatice ar fi ele, dar hai să nu uităm și de clipa de ACUM, ce se cere trăită frumos și demn.

Eu asta-mi doresc să fac și pentru asta optez în fiecare „acum” al existenței mele. Tu?

Leave a comment