„Pânzele de păianjen pe care le creăm în jurul nostru pot fi desfăcute. Dacă ai încercat vreodată să desfaci un ghem încurcat știi că trăgând de el din toate direcțiile nu faci decât să înrăutățești situația. Trebuie să deznozi fiecare nod încet și cu răbdare”

(Louise Hay, „Poți să îți vindeci viața”)

Ai ajuns în momentul în care ai impresia că nimeni nu te mai înțelege? Te întrebi ce faci greșit de ești înțeles eronat?

Eu m-am trezit de multe ori în viața mea în momente în care aveam impresia că, deși vorbesc aceeași limbă cu oamenii din jurul meu, nimeni nu mă mai înțelege.

În astfel de momente ale vieții ne simțim cei mai singuri oameni din lume. Și nu că singurătatea ar fi problemă, cea mai mare problemă e că ajungem să ne învinovățim pentru faptul că nu reușim să transmitem corect mesajele noastre celor de alături.

Dar ce se întâmplă, cum de ajungem în astfel de situații și există oare vreo ieșire din ele? Adevărul este că aceste situații sunt adesea suma mai multor credințe care duc la un rezultat.

Orice circumstanță creată este, de fapt, rezultatul mai multor credințe cumulate, pe care le-am urmat conștient sau inconștient.

Când mă prind în astfel de situații, în singurătatea mea prefer întotdeauna să mă detașez, să mă privesc dintr-o parte, să mă analizez, să studiez în laboratorul minții mele.

Prefer să observ faptele mele, decât să le condamn. Și știi de ce? Pentru că am descoperit că auto-condamnarea nu mă ajută cu nimic să cresc, dimpotrivă, mă frustrează și mă face mai vulnerabilă.

Nu-ți propun să faci la fel, pentru că deși abordăm adesea tehnici asemănătoare, le percepem și funcționăm diferit. Îți propun un singur lucru: încearcă întotdeauna să privești detașat la tot ce ți se întâmplă.

Când implici emoțiile în actul rațional, cu siguranță, nu ai de câștigat.

De ce crezi că psihologii nu consiliază oamenii pe care-i iubesc, de ce unii profesori nu reușesc să le dea aceeași educație potrivită și copiilor săi? Da, pentru că oricât de specializat ai fi într-un anumit domeniu, e al naibii de greu să privești obiectiv când vine vorba despre cei pe care-i iubești. Și am trăit asta pe pielea mea.

Recunosc, mi-e foarte greu să aplic toată știința pe care o cunosc cu oamenii pe care-i iubesc. Acesta e paradoxul, că învățăm toată viața pentru a reuși să fim mai buni și nu reușim să aplicăm tot ce cunoaștem cu cei pe care-i iubim.

De aceea îți spun, indiferent care ar fi acțiunile tale, găsește-ți întotdeauna timp de singurătate în care să privești detașat tot ce ai trăit pentru a lua cea mai bună decizie la rece. Știa ce știa marele Carl Gustav Jung când spunea că:

„A trăi într-o permanentă fugă de sine este un lucru trist, iar tolerarea propriei persoane pretinde o serie de virtuți creștine care ar trebui aplicate într-un asemenea caz asupra propriei persoane: răbdare, iubire, credință, speranță”

A te tolera pe tine este o mare calitate. Și când spun asta nu-i dau o conotație negativă acestei idei. Dimpotrivă, consider că este cu adevărat minunat să fii mereu prietenul tău și cel mai de încredere om pentru tine însuți.

Mă întreb de multe ori de ce le permitem adesea oamenilor să ne guverneze viața? Oricât de apropiați ar fi aceștia de noi, să avem noi oare mai multă încredere în ei decât în noi înșine?

Am învățat un lucru foarte important până în acest punct al existenței mele și anume acela că viața e o călătorie a permanentei auto-descoperiri.

Deși am fost cu crescuți cu iluzia că un om nu „a trăit în zadar dacă nu a făcut o casă, o fântână și nu a sădit un pom”, eu spun că un om trăiește în zadar dacă nu face din viața lui o continuă exploatare a sinelui.

Îmi scriu mulți cititori pe e-mail că nu-și cunosc pasiunile, nu știu ce vocație au în viață și mă întreabă dacă există anumiți pași pe care trebuie să-i urmeze pentru a și le descoperi.

Le spun tuturor un singur lucru: pentru a descoperi ce te pasionează trebuie să tinzi să te descoperi pe tine, mereu și mereu. O zi din viața ta se consideră pierdută dacă nu ai descoperit nimic nou despre tine.

Nu există un ghid pentru descoperirea pasiunilor, există o singură cale: să te descoperi pe tine.

Poate că sună a clișeu, poate că sună naiv, dar adevărul este că nici chiar noi nu știm ce ne aduce satisfacție dacă nu ne cunoaștem suficient.

Îți spun cu mâna pe inimă că adesea rămân uimită de ce calități descopăr la mine când mă confrunt cu anumite situații în viața mea.

„Răspunsul se naște din libertatea individuală, el nu depinde de altcineva”, spune Osho în cartea sa „Emoțiile. Cum ne putem elibera de mânie, gelozie și teamă”

E uimitor, dar adevărat faptul că răspunsul la orice întrebare se află întotdeauna în noi înșine. Sarcina noastră este una singură: să optăm mereu pentru a ne cunoaște și pentru a deveni mai buni.

Și dacă revenim la titlul articolului, atunci mai există un singur lucru de menționat: noi nu înțelegem cu oamenii din viața noastră doar atunci când nu ne mai înțelegem cu noi. Asta pentru că niciodată nu vom reuși să-i comunicăm ferm oamenilor din viața noastră ce ne dorim concret din relațiile cu ei.

Când nu știi ce vrei, nu ai cum să le spui celorlalți acest lucru.

Când nu știi cine ești, nu te poți impune ca personalitate.

Pentru menținerea oricărei relații există o singură condiție: să știi cine ești și ce ți dorești de la acea relație.

Dar noi adesea ne confundăm în noi, pierdem noțiunea noastră, dar ne dorim ca alții să ne cunoască mai bine, să se comporte cu noi așa cum nu o facem noi înșine, să ne dăruiască ceea ce noi nu ne dăruim.

Cine-i nebun să te trateze ca pe un rege când tu te porți ca un vagabond? -i prost să te privească ca un om puternic când tu te plângi pe la toate colțurile?

Dacă a existat vreodată vreo barieră în comunicare cu cei dragi, cu siguranță, aceasta a purtat întotdeauna numele de: „nu știu cine sunt și ce caut în viața mea”

Dacă știi cine ești și ce rol ai tu în viața ta, te asigur că și comunicare cu cei dragi va fi de altă natură.

Relațiile dintre oameni se deteriorează adesea pentru că există frustrări personale aduse în comunicare ca un fel de armă de apărare pentru propria personalitate.

Dar noi nu avem nevoie de arme de apărare împotriva celor ce fac parte din viața noastră și nici de măști trainice pentru a supraviețui, avem nevoie doar să fim încrezuți în personalitatea noastră și în ceea ce ne dorim cu adevărat de cei din viața noastră și sigur să le și comunicăm aceste lucruri.

Dacă încă mai întâmpini blocaje în relațiile cu cei dragi gândește-te întotdeauna, analizează situația detașat, așa cum ți-am mai spus, și soluțiile vor apărea inevitabil. Îți doresc multă inspirație în munca asupra ta. 🙂

 

Cu toată dragostea unui pământean,

Eugenia 🙂 

Leave a comment