cele-cinci-rani-care-ne-impiedica-sa-fim-noi-insine_1_fullsize_x260De multe avem comportamente pe care noi înșine nu ni le putem explica. Și, în loc să încercăm să înțelegem de ce, alegem să ne criticăm dur, încetăm să ne iubim, sau, și mai rău, ne înăbușim vocea interioară, pentru că ne considerăm nedemni de a fi ascultați, nici măcar de noi înșine.

Nimeni nu a venit să ne spună că anumite comportamente pe care le adoptăm, de cele mai multe ori, sunt măști purtate pentru a acoperi traume ale copilăriei, pe care le-am trăit.

În cartea sa, „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”, această minunată fondatoare a unei școli de dezvoltare personală din Quebec – Lise Bourbeau, spune că, potrivit studiilor realizate de ea însăși pe cei care-i calcă pragul școlii sale, a descoperit că există 5 răni de bază ale copilăriei, pe care încercăm să le ascundem sub măștile corespunzătoare fiecăreia dintre ele.

Pe scurt, cei care au trăit în copilăria lor experiențe de respingere, abandon, umilire, trădare și nedreptate au anumite caracteristice fizice, dar mai ales psihologice, care îi dau de gol. Despre fiecare în parte vei afla în cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”, a acestei minunate autoare.

Există foarte puțini autori pe care-i pot numi, cu adevărat, de suflet pentru mine. Lisa Bourbeau este una din aceștia.

Există foarte puține cărți care te răscolesc, de-a dreptul, pentru că îți regăsești povestea de viață, „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” este una dintre acestea.

Într-un final, există foarte puțini specialiști în domeniului dezvoltării personale, care te fac să-ți adresezi întrebări esențiale referitoare la emoțiile tale pentru oamenii care au însemnat odată un model de viață pentru tine, Lisa Bourbeau este unul dintre acești specialiști.

Dacă există, cu adevărat, un medicament eficient pentru tratarea rănilor care ne fac să abordăm comportamente ce nu ne reprezintă, cu siguranță, cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”, este unul dintre ele.

Idei revelatoare din cartea „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”:

„Atâta timp cât nu este vindecată, o rană se poate reactiva foarte ușor”.

„Cu cât alimentăm o teamă mai mult, cu atât aceasta se va concretiza mai repede”.

„A iubi înseamnă a-l accepta pe celălalt, chiar dacă nu-l înțelegem”.

„Dacă trăim o situație de respingere, acel lucru se întâmplă pentru că ne respingem noi înșine. Cei care ne resping apar în viața noastră pentru a ne arăta cât de mult ne respingem noi înșine”.

„Le reproșăm celorlalți ceea ce facem noi înșine și nu vrem să recunoaștem”.

„Când vedem pe cineva comportându-se ca o victimă, ne întrebăm adesea cum reușește să facă să i se întâmple atâtea situații dificile”.

„Ni se întâmplă mereu ceea ce credem”.

„Toate măștile au un punct comun: atunci când persoana poartă o mască este inconștientă de acest lucru. Din contră, cei din jurul lor văd destul de ușor masca pe care o poartă acea persoană”.

„Cu cât cuiva îi este mai frică, cu atât va atrage mai mult situația corespunzătoare acelei frici”.

„Cu cât așteptăm mai mult să ne vindecăm rănile, cu atât se vor agrava mai mult. De fiecare dată când trăim o situație care reactivează acea rană, vom adăuga un nou strat dureros”.

„Nu există oameni răi în această lume, ci doar oameni care suferă”.

„Iubirea adevărată este experiența de a fi tu însuți”.

„Pentru a ne aminti cine suntem trebuie să devenim conștienți de ce anume nu suntem”.

 

Leave a comment