„Lucrurile nu se schimbă, noi ne schimbăm”

                                   (Henry David Thoreau)

Am tot auzit și eu expresia: „Trebuie să te schimbi”, de-a lungul vieții. Îmi imaginam acest lucru ca o minune: te trezești într-o dimineața absolut alt om: „Vai, ce viață frumoasă am să trăiesc de acum înainte”.

Și m-am trezit atâtea dimineți după, la fel. Același om, cu „marea minune” în gând. 🙂

La acel moment nu știam că pentru a-ți schimba comportamentul este nevoie să îți schimbi CONVINGERILE despre viață.

Ceea ce credem despre noi și viața noastră, aceea suntem în lumea reală

Încă mă mir cum, având idei eronate despre noi și existența noastră, ne mai așteptăm la rezultate miraculoase.

Probabil ai auzit și tu de Efectul Placebo, unul foarte relevant apropo de convingerile noastre.

Efectul Placebo spune că un medicament are un efect mai mare asupra celor care cred în vindecare prin intermediul lui, decât asupra celor care nu cred. Iar acest lucru a fost dovedit prin experimente științifice.

Oamenii care au crezut în rolul unui medicament, administrându-li-se o pastilă goală fără proprietăți active, s-au vindecat mai repede decât ceilalți fără credință.

Studiile conduse de Andrew Weil au dovedit că experiențele celor care folosesc medicamente corespund exact efectelor pe care le așteaptă.

„Medicamentele nu sunt întotdeauna necesare, spunea Norman Cousins, dar credința în vindecare este necesară întotdeauna”

CREDINȚA – asta e ceea ce ne lipsește adesea. Cunoaștem mai mult sensul cuvântului îndoială decât credință.

De ce oare? Pentru că ne e frică să ne uităm în interiorul nostru să descoperim cât de sus putem urca pe scara vieții.

Uimitor, dar cercetările din ultima perioadă au scos la iveală că, în lumea contemporană există o nouă frică depistată: frica de succes. Da, ai citit bine!

Oamenilor le este frică de succes, și nu de cuvântul în sine, ci de responsabilitatea pe care o cuprinde acesta.

Sigur, a fi un om de succes include responsabilitatea totală a acțiunilor tale. Dar de ce să fim responsabili când putem să ne lăsăm pe umărul altuia?

Frica de responsabilitate determină subconștientul nostru să ne creeze realitatea care se bazează pe scuzele de genul: „nu pot face acest lucru”, „eu nu sunt dat să am succes”, „așa sunt eu, nu mă pot schimba”, „așa gene am” etc.

Îți dai seama că preferăm să ne mascăm potențialul decât să îl scoatem la suprafață?

„Frica de succes, ești nebună, există așa ceva?” M-a întrebat fratele meu când i-am spus pentru prima oară. 😀 Da, din păcate, există, într-o oarecare măsură, la nivel subconștient, în fiecare dintre noi.

Sună absurd, nu? Cine e dementul care să nu își dorească să trăiască o viață mai bună?

E ca și cum ți s-ar da în dar o cutie ambalată și ți s-ar spune că în ea există tot ce ai tu nevoie pentru a fi fericit. Iar tu ce faci? O dai la urna de gunoi ca nu cumva să te privească vecinul de alături cu invidie când va vedea că ai tot la ce ai visat.

Da, asta facem când nu suntem pregătiți să acceptăm prosperitatea și abundența în viața noastră.

Atunci când ne considerăm (subconștient) nedemni de a fi prosperi, găsim întotdeauna o cale pentru a scăpa cât mai repede de prosperitate.

Cum să nu mai dai cu piciorul prosperitatea din viața ta, vei afla imediat în cele ce urmează, pentru că ți-am pregătit 5 principii, cunoașterea cărora, cu siguranță, îți vor ușura existența. Dar nu e nevoie doar să le cunoști, e nevoie și să le aplici.

So, ești gata?

  1. Dacă tot am început articolul cu credința, sunt absolut convinsă că aceasta e primul pas pentru a ajunge unde îți dorești:

„Omul e ceea ce crede el că este”, spunea Anton Cehov.

Tu cine crezi că ești? Câte tentative de a te defini ai avut până acum? La a câta din ele te-ai plictisit și ai renunțat?

Acum mai ai încă o șansă să o faci: dăruiește-ți jumătate de oră de singurătate și scrie pe o foaie cu pix roșu întrebarea CINE SUNT?, apoi răspunde la ea mai jos.

Din experiența mea, unii oameni au sfârșit prin a-și șterge lacrimile pe obraz în urma răspunsurilor pe care și le-au dat singuri. Rămânem uimiți uneori de ce credințe au despre ei!

  1. Planurile de acțiune

În NLP (Programare Neuro-Lingvistică) există un concept care spune că:

Harta nu este teritoriul pe care îl reprezintă, dar dacă este corect făcută, ea are o structură similară cu a teritoriului, ceea ce o face să fie de folos

Rolul planurilor noastre de acțiune este asemenea hărților care reprezintă un anumit teritoriu.

Cu cât harta seamănă mai mult cu teritoriul real, cu atât este mai prețioasă.

Cu cât planurile noastre de acțiune sunt mai exacte, concrete și amănunțite, cu atât mai mare impact asupra atingerii obiectivelor au.

Planurile de acțiune sunt, de fapt, acele obiective pe care noi ne le plasăm. Fie că sunt obiective de scurtă durată sau de lungă durată, acestea au nevoie să fie descrise clar, amănunțit și cu pași concreți pentru a fi atinse.

Aplică și tu formula excepțională a lui Napoleon Hill – modelul prosperității, urmat de atâția oameni de succes – WWH:

  • What do you want to get? (Ce vrei să obții),
  • When do you want to get (Când vrei să obții acest lucru?)
  • How do you want to get this? (Cum vrei să obții acest lucru?).

Încă o dată îți spun că dacă nu știi ce vrei, nu ai de ce să te aștepți la rezultate miraculoase.

  1. Încercarea continuă, cu credință în reușită

Da, revenim, la aceeași credință!

Ce folos ar avea toate planurile tale de acțiune dacă nu ai crede în reușita lor? Dacă îți faci planuri de acțiune cu ideea că SPER că se vor îndeplini, îți spun din start: în zadar îți pierzi timpul.

Când îi dai creierului tău să proceseze cuvântul „sper”, acesta îl asimilează cu cuvântul „probabil”, iar probabil poate însemna și nu și da (adică mă rog, eu am încercat, dacă nu mi-a reușit, nu mai am ce să mai fac…)

Dacă îi spui creierului tău că vei reuși, cu siguranță acesta va căuta toate căile posibile pentru a ajunge la acel obiectiv.

Există o poveste celebră despre Thomas Edison. Se spune că după ce a încercat de 9.999 ori să perfecționeze becul electric, fără să reușească, cineva l-a întrebat: „Ai te gând să ratezi și a zecea mia oara?”

La această întrebare Edison a răspuns foarte calm și mirat: „Păi nu am ratat. Doar am descoperit încă o cale de a nu inventa becul electric”.

  1. Descoperă cel mai important DE CE, pentru care exiști pe acest pământ acum.

Viktor Frankl, psihiatru și scriitorul minunatei cărți „Omul în căutarea sensului vieții”, își întreba adesea pacienții: “Care este motivul pentru care nu te sinucizi?” În traducere: Ce te leagă cel mai mult de această viață? Ce este atât de valoros pentru tine în această viață încât să merite să îți dai și viața pentru acest lucru?

Poate pasiunea ta pentru scris, poate drumul tău spre a deveni cel mai bun specialist în domeniul pe care l-ai ales? Habar nu am, ce dă sens existenței tale?

Răspunsuri ca: iubitul meu, copilul meu, prietenii mei etc., nu sunt acceptate. Este necesar să determini ceea ce te definește pe tine înaintea oamenilor din viața ta.

Sensul vieții tale este activitatea pe care o faci cu plăcere deosebită și care știi că te va salva din orice suferință, despărțire sau durere.

Sensul vieții tale este activitatea pe care o faci și nu o consideri o muncă, ci o plăcere care îți umple rezervorul spiritual în fiecare zi.

Mark Twain se confesa deseori că el niciodată în viață nu a muncit, pentru că marile lui opere au fost create cu pasiune și plăcere.

Și, într-adevăr, cum poți numi muncă ceea ce faci cu plăcere și dăruire?

Un alt exemplu demn de urmat – Leon Dănăilă, un om pentru care am tot respectul. Cel mai bun neurochirurg român din Europa care figurează alături de cele 500 de genii ale secolului XXI.

Specialistul care a scăzut rata mortalității în operațiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4% spune atât de frumos:

„Fiecare celulă umană este sfântă. Credința mea este că Dumnezeu mi-a dat mâini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecată și eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor.”

Asta este DE CE-ul pentru care trăiește acest om: să ajute oamenii prin ceea ce face el. Cât de frumos este să te dăruiești activității care îți conturează personalitatea ta.

  1. Oportunitate – calea spre orice îți dorești.

„Am căutat întotdeauna să transform orice dezastru într-o oportunitate” spunea John D. Rockefeller

Să vezi întotdeauna partea bună a lucrurilor în orice, fără a permite „victimei” din tine să intervină – e cea mai eficientă rețetă a inteligenței emoționale.

  • Ai avut un eșec? Și ce? Dacă nu-l aveai, cum era să înțelegi altfel lecția respectivă?
  • Te-ai despărțit de un om drag? Și ce? Acum e timpul să o apuci pe alt drum de unul singur, fără a te mai sprijini pe umărul celui de alături, etc.

Este paharul pe jumătate gol sau e pe jumătate plin? – asta e întrebarea – cheie.

Eu m-am obișnui să transform toate micile mele „insuccese” în: „Ăsta e un semn că trebuie să schimb direcția”.

În carte lui Anthony Robbins „Putere nemărginită” am citit o povestioară a unei profesoare care m-a impresionat.

Într-o clasă toți copiii – în glumă – au hotărât să trântească toți cărțile jos la ora 9 fix, cu scopul de a o face pe profesoară să plece. Fără să clipească măcar, profesoara a lăsat creta din mână, a luat o carte de pe masă și i-a dat și ea drumul să cadă. Îmi pare rău de întârziere, a spus ea pe un ton serios.

Se spune că de atunci elevii îi mănâncă din palmă.

Deci, trebuie să știi mereu să te adaptezi la situațiile imprevizibile care apar în viață, să vezi o oportunitate în orice pentru a te cunoaște și a-ți atinge obiectivele.

Ăștia sunt cei 5 pași de la omidă la fluture, iar mesajul meu la final de articol este să nu uiți niciodată că ești un învingător.

Toți ne-am născut să învingem, așa că viața nu este decât o oportunitate să facem acest lucru în fiecare zi. Azi e „mâine”-le pe care îl cream ieri, iar mâine e viitorul pe care îl creăm azi.

Tu cum îți creezi „mâine”-le azi?

 

Te salut cu drag,

Eugenia.

Leave a comment