arta-de-a-iubi_1_produs_260

. . .

A iubi, la fel ca a trăi, este o artă.

La fel ca arta, iubirea necesită dedicație, creație și investiție. Dar câți dintre noi suntem dispuși să investim în iubire, pentru a obține rezultate frumoase? Îți spun eu: foarte puțini.

Spre regretul omenirii, iubirea este domeniul în care se investește cel mai puțin, dar se așteaptă cele mai multe rezultate.

Iubirea este domeniul în care oamenii au cele mai multe dezamăgiri, dar, cu toate astea, refuză, cu încăpățânare, să creadă că aceasta necesită investiții, de orice fel.

Despre asta vorbește Don Miguel Ruiz, în minunata sa carte „Arta de a iubi”. Mesajul este simplu, deci ușor de descifrat: iubire nu înseamnă doar un partener de viață, în personalitatea căruia să ne oglindim, iubirea este, înainte de toate, însăși viața, iar tot ceea ce dăruim vieții, primim la schimb, cu vârf și îndesat.

„Arta iubirii începe cu noi înșine”, spune acest excepțional autor. Și dacă arta de a iubi începe cu noi, atunci unde se termină cei din jur și unde începem noi? Aceasta e întrebarea ce trebuie să și-o adreseze fiecare dintre muritori. Pentru că de prea multe ori fuzionăm atât de mult cu ceilalți, încât începem să uităm, cu adevărat, care este rolul nostru în propria existență.

Iubire de sine, egoism, relații interumane, preconcepții referitor la sex și multe alte probleme, cu care se confruntă omenirea, se găsesc în această minunată carte (dar și în întreaga moștenire pe care a lăsat-o acest maestru) – „Arta de a iubi”.

Iubirea, ca orice alt domeniu, se învață și cu cât mai dornici suntem de a face acest lucru, cu atât mai repede vom începe să simțim darurile acesteia.

 

Citate din „Arta de a iubi”, demne de a fi luate în considerație:

„Pe un nivel sau altul suntem cu toții maeștri. Suntem maeștri pentru că avem puterea de a crea și de a ne conduce propriile vieți așa cum ne dorim”

„Suntem ceea ce suntem pentru că asta credem despre noi înșine”

„Ceea ce numim noi educație nu este altceva decât o domesticire a ființei umane”

„Nimeni nu poate abuza mai mult de noi decât o facem noi înșine”

„Orice relație este alcătuită din doi visători care au visuri diferite”

„În lumea în care trăim, relațiile normale se bazează într-o proporție de 95% pe teamă și doar 5% – pe iubire”

„Cine iubește nu are așteptări. El face ceea ce face pentru că dorește și nu este deranjat dacă alți oameni nu doresc să facă la fel, căci el nu interpretează faptele altora la modul personal”

„Partenerii de echipă joacă împreună jocul, nu luptă unul împotriva altuia”

„Cine se iubește pe sine este capabil să-și reverse iubirea și asupra altora”

„Egoismul naște critici, temeri, vinovăție, drame”

„Omul nu se poate ierta niciodată pentru că nu este ceea ce dorește el să fie și de aici se nasc toate problemele”

„Este mult mai bine să stai cu cineva care dorește să fie cu tine, decât cu cineva care este nevoit să stea cu tine”

„Generozitatea deschide toate porțile, egoismul le închide”

„Egoismul se naște din sărăcia inimii, din convingerea că iubirea nu este suficientă pentru toți”

„Dacă nu-ți place o persoană, nu ai decât să pleci de lângă ea. Dacă nu-ți place un grup de persoane, nu ai decât să pleci din acel grup de persoane. Dacă nu te placi pe tine însuți, nu ai unde să pleci”

„Oamenii au ajuns să creadă atât de multe minciuni legate de sex, încât nimeni nu se mai bucură deschis de el”

. . .

3 Comments

  • Trackback: Cărți Citite de Mine – Arta de a fi TU
  • Posted March 26, 2020
    by Andy

    Știe Ruiz multe despre iubire ….
    Dar de când ‘egoismul’ închide porțile ?
    ‘A fi egoist’ e una din cele mai mari calități ale unui om. Nu cred că oamenii chiar se aruncă în ‘renunț la totul pentru ceilalți’. Sau poate nu văd eu bine când mulți sar din generozitate să ajute / să iubească / să fie binevoitori. Cu siguranță există și astfel de persoane, dar ……. nu f.f.multe 🙂
    Ce părere aveți ?

    • Posted March 27, 2020
      by Eugenia Balan

      Andy, totul este despre a doza corect, în opinia mea. Orice calitate umană poate fi utilă, dacă înțelegem cât din ea avem nevoie în procesul nostru de dezvoltare. 🙂
      Mulțumesc pentru comentariu și părere.
      Eugenia

Leave a comment