„Nu există trădări între oameni și răni în iubire decât atunci când ai deschis ușa din interior”

(Pera Novacovici)

Te-ai întrebat vreodată care este prețul libertății unui om? Cât sunt dispuși oamenii să plătească pentru libertatea lor?

Am descoperit pe parcursul vieții mele că libertatea nu este una din prioritățile fiecărui om.

Spre regret, mulți oameni sunt capabili să-și dea libertatea în schimbul unui trai luxos iluzoriu, în schimbul respectării anumitor tradiții, în schimbul a orice altceva îi menține captivi.

Statisticile spun că 90 la sută dintre partenerii unui cuplu sunt formați din parteneri în care unul din ei se supune celuilalt din anumite motive.

Eu m-am născut oarecum cu libertatea în sânge. Nu știu dacă am moștenit sau nu această tendință continuă de a fi liberă sau pur și simplu mi-am creat-o pe parcursul timpului.

Cuvântul libertate pentru mine are o definiție simplă, dar totodată și complexă: a fi liberă pentru mine înseamnă:

  • A mă înconjura de oameni care-mi respectă credințele de viață și nu stau în calea evoluției mele.
  • A-mi asuma riscuri și consecințele acestora.
  • A nu depinde de nimeni nici emoțional și nici material.

Tu cum definești libertatea? Fă acest exercițiu, te asigur vei afla multe lucruri despre tine.

Aș fi ipocrită să spun că toată viața am fost un om liber și independent. Am spus în repetate rânduri că viața a fost generoasă în experiențe cu mine și încă este, 🙂 dar am știut întotdeauna un singur lucru: că dacă lupți din toate puterile să îți capeți libertatea, într-o zi o vei obține.

În locurile pe care le-am vizitat am comunicat cu mulți oameni, de diferite națiuni și am învățat de la ei că orice limbă ai vorbi, orice tradiții ai respecta, oricât de straniu ar părea diferența dintre culturi, există un singur punct comun ce îi leagă pe toți oamenii prosperi care au găsit pacea, echilibrul emoțional și financiar în viața lor: perseverența.

Dacă știi să insiști în dorințele tale, vei reuși că te convingi că perseverența are întotdeauna rezultate uimitoare.

„Nu devii bun încercând să devii bun, dar găsind bunătatea care trăiește deja în tine și permițându-i acelei bunătăți să iasă la suprafață”

(Eckart Tolle „Un pământ nou”)

De ce ne este atât de greu să înțelegem că bunătatea, curajul, puterea – totul se află în noi? Misiunea noastră este doar să reușim să le descoperim.

Eu am susținut mulți ani la rând că sunt un om lipsit de curaj și de alte calități pe care le căutam cu disperare în alții, pentru că, după părerea mea, în mine nu existau.

Am avut norocul însă să descopăr pasiunea mea pentru psihologie și astfel să mă descopăr pe mine.

Îți spun serios că am aflat foarte multe despre mine în câțiva ani buni de studiu intens. Și nu încetez nici acum să o mai fac, pentru că suntem mereu studenți în viața noastră.

Ți s-a întâmplat vreodată să faci ceva și să rămâi singur uimit de tine și de calitățile de care nu știai? Mie cam asta mi se întâmplă mie de la o vreme.

E frumos să descoperi cât de puternic poți fi când se presupune că ar fi trebuit să te lași îngenuncheat de viață.

Să descoperi puterea din tine este izvorul ce-ți dă încredere în forțele proprii și dorința de a persevera.

Dar cum să perseverezi atunci când nu-ți dai nici un interes să te cunoști pe tine și calitățile tale? Viața noastră e ca o călătorie, la fiecare popas vei găsi ceva nou.

Știu că e al naibii de greu să trăiești independent din toate punctele de vedere.

Știu că e al naibii de greu să fii singurul responsabil de tot ce ți se întâmplă, de fiecare alegere pe care o faci, de fiecare consecință pe care riști să o trăiești.

Dar mai știu că viața în captivitate este un blestem, mai știu că a fi sclav înseamnă a-ți tăia propria creangă de sub picioare. Crede-mă, știu ce vorbesc, am trăit mult timp în captivitate în viața mea.

Eu m-am născut rebelă și nu am reușit niciodată să mă acomodez captivității, dar paradoxul este că, deși asta m-a făcut nefericită, mi-am permis să trăiesc în cușcă mulți ani.

Cel mai trist este că adesea cușca în care trăim are ușa deschisă, iar noi ne afundăm de bună voie cât mai adânc în ea, pentru ca, nu cumva întâmplător, să cădem de acolo.

În viață nu există nimic gratuit, totul are un preț, și libertatea își are prețul ei. Prețul libertății este adesea singurătatea. Depinde de tine ce atitudine ai asupra acestui cuvânt.

Când ești un om liber, care-și exprimă fără frică credințele de viață, trebuie să te aștepți întotdeauna că vor apărea și vor dispărea oameni în viața ta.

Poate oameni pe care i-ai considerat dragi, poate oameni care au avut oarecare așteptări de la tine, și tu nu le-ai îndreptățit sau poate pur și simplu cei care nu mai au tangențe cu modul tău de a gândi – se vor separa de tine.

Acesta e riscul independenței totale pe care trebuie să și-l asume fiecare om puternic: să nu mai caute consolare în alții și să accepte ideea că oricine ar intra sau ieși din viața lui, el este singurul om pe care se poate baza.

Dacă reușești să treci de această frică și să mergi în continuare în întâmpinarea destinației dorite, atunci te felicit.

Mulți oameni nu reușesc să treacă de această barieră și se întorc înapoi, în captivitatea lor, din care au creat o zonă de confort.

Eroi pentru mine sunt cei care reușesc să treacă de orice obstacol pentru a-și îndeplini visurile.

Sunt mândră să spun că eu sunt unul din acei oameni. Sunt mândră că sunt eroul propriei mele vieți.

„Oamenii prosperi nu caută niciodată să obțină ceva gratuit. Ei sunt întotdeauna fericiți să dea valoare pentru a obține valoare”

(Randy Gage)

Valoarea ești tu, cel ce citește aceste rânduri, tu ești însăși ceea ce ți s-a putut întâmpla mai frumos vreodată pe această lume. Tu ești prezentul și viitorul tău, te rog nu uita niciodată acest lucru. Iubește-te mai presus de orice.

Mie mi s-a spus de multe ori că sunt egoistă și mă iubesc prea mult. Îi întreb pe oameni când îmi spun acest lucru dacă nu mă voi iubi eu atât de mult, cine o va face? Părinții, iubitul, prietenii?

Orice părinte își dorește un copil independent și puternic, orice bărbat sau femeie își dorește un partener puternic, orice om vrea să se înconjoare cu oameni de la care să aibă ce învăța.

Dacă cineva nu-și dorește alături oameni independenți atunci cu certitudine e timpul să-și adrese anumite întrebări.

Libertatea oricărui om este mai scumpă decât orice pe lumea asta, pentru că a fi liber înseamnă însăși a-ți permite să trăiești frumos viața pe care ți-o dorești, înconjurându-te de oameni la fel de puternici ca tine.

Eu știu că ești un om puternic și cred cu tărie că vei reuși să înțelegi care este prețul libertății tale.

 

Te îmbrățișez, cu multă dragoste,

Eugenia

Leave a comment