„Cuvântul este puterea prin care noi creăm. Cuvântul este darul care vine direct de la Dumnezeu”
(Dan Miguel Ruiz „Cele patru legăminte”)
„Ce legătură pot avea cuvintele pe care le rostesc cu realitatea pe care o trăiesc?”, te-ai întrebat probabil când ai văzut titlul acestui articol.
Dacă ești aici și acum alături de mine, înseamnă că ai simțit un strop de adevăr în titlul acestui articol, deși încă îl ignori.
Ei bine, în acest articol vei afla despre puterea cuvintelor pe care le rostim și energia acestora.
Se spune că la început a fost cuvântul. Primul lucru creat în această lume a fost cuvântul. E rezonabil să fie așa, nu crezi? Cum își pot transmite oamenii mesajele mai bine dacă nu prin cuvinte? În plus, doar omul poate vorbi, nu? Ce alte animale o pot face?
Omul – unicul animal biologic, dotat cu rațiune.
Indiferent dacă suntem conștienți sau nu de acest lucru: cuvintele ne fac viața. Prin cuvinte exprimăm cine suntem, prin cuvinte dovedim atitudinea noastră față de alți oameni.
Cuvântul este forța ce ne reprezintă.
Am tot vorbit în articolele mele despre puterea subconștientului de a reține mesajele implantate acolo, și ghici ce, aceste mesaje sunt transmise tot prin cuvinte. 🙂
Adu-ți aminte de câte ori îți răsună în minte expresiile limitative spuse de alții.
Gândește-te cum au manipulat marii tirani ai secolului, prin cuvinte, mii și milioane de oameni. Aceștia nu doar că au introdus frica prin cuvânt, ci și au făcut din viața a o mulțime de oameni o sclavie… a propriei minți.
Aceasta este puterea cuvintelor: ele ne pot urca pe scările raiului sau ne pot coborî pe scările iadului.
În cele ce urmează vreau să îți vorbesc și ție despre cele 2 legăminte extraordinare referitoare la cuvânt, pe care eu le-am descoperit în cartea lui Dan Miguel Ruiz „Cele patru legăminte”, bazată pe înțelepciunea veche toltecă.
- Fii IMPECABIL în tot ceea ce spui
A fi impecabil în ceea ce spui înseamnă a nu folosi niciodată cuvinte împotriva ta și nici măcar a altora. Nimeni dintre noi nu are dreptul să categorisească pe cineva în prost sau deștept, cu atât mai mult pe sine însuși.
„Impecabilitatea cuvântului creează frumusețe, iubire și raiul pe pământ”, spune același Dan Miguel Riz, în minunata sa carte.
După cum ți-am mai spus: subconștientul nostru nu are personalitate, el ține minte tot ce aude. Subconștientul nostru este ca un sol fertil în care sunt plantate în continuu semințe. Calitatea semințelor pe care le cultivăm ține de cuvintele pe care le rostim.
- Spune NU BÂRFEI, de fiecare dată când ești invitat să fii criticul vieții altcuiva
Bârfa este un act de magie neagră, o otravă pură, spunea cineva. Știu că am văzut de multe ori când eram copii adulți din viața noastră bârfindu-se unul pe altul. Am înghițit această otravă emoțională de multe ori.
Deși se spune că fiecare femeie este tentată să bârfească, eu cred că orice femeie inteligentă are mult mai multe lucruri bune de făcut cu viața ei decât să bârfească pe cei din jur.
Nimeni nu poate ști ce l-a determinat pe un om să procedeze într-un anumit fel.
Toți avem CREDINȚE de viață după care ne conducem.
E incorect să spunem că cineva gândește greșit. Nimeni nu este și nu gândește GREȘIT!
Prefer să cred că fiecare dintre noi își alege credințele care îl fac fericit. Maieul meu poate să îmi placă la nebunie mie, dar nu și vecinului meu. Mănușa mea poate să stea exact pe mâna mea, nu și pe cea a colegei mele.
Înțelegi ce spun?
De ce să ne pierdem energia bârfind pe alții când putem să o investim în ceva mai valoros pentru noi?
Bârfa este un virus scris în limbaj cu celelalte coduri și sigur nu are o intenție bună.
Nu cred că există bârfe nevinovate, există doar oameni care nu vor să accepte ideea că orice bârfă este o josnicie la adresa sa și a persoanei vizate.
„Oamenii au adoptat un mod de viață schizofrenic, spune excepționalul Osho, ei vorbesc despre adevăr și liberate, însă trăiesc în minciună și sclavie”
Da, bârfa e o sclavie. Omul liber nu vorbește în spatele unei persoane, ci diplomat, în fața ei.
Gândește-te întotdeauna înainte de a spune ceva despre altcineva. Sunt sigură că ție nu îți place să fii bârfit, de ce să o faci cu alții?
E impresionant cât de mult luptăm să nu fim nedreptățiți noi și cât de mult, concomitent, îi nedreptățim pe alții! Nu știu ce părere ai tu, pentru bârfa e un fenomen inutil.
Eu îmi prețuiesc prea mult timpul, pentru a-l dărui unor fenomene care nu mă ajută să cresc în nici un fel.
Cuvântul are o putere inimaginabilă. El te creionează pe tine și realitatea ta.
Cuvintele pe care le rostim în fiecare zi ne fac viața și lumea în care trăim. Ele ne dovedesc respectul nostru față de viață, iar:
“Respectul față de viață e singurul fel de respect care poate fi arătat Divinului, deoarece nimic nu este mai divin decât viața însăși”
(Osho)
Și tot:
„Cuvântul e viață. Cuvântul trăiește. Cuvântul e energie. Cuvântul creează și distruge”.
(Andreea Papp)
Încearcă să faci o analiză, cu ce cuvinte te înconjori? Oamenii cu care îți petreci cel mai mult timp cum se exprimă, în ce mod?
Îți propun un exercițiu: ce-ar fi să renunți la bârfă, la critici, la văicăreli măcar o săptămână din viața ta?
Încearcă, ai să vezi rezultatele. Ai să îți dai seama că îți poți folosi cuvintele pentru a aprecia, pentru a-ți demonstra inteligența, pentru a ajuta pe cineva, pentru a face lucruri excepționale!
Noi nu ne dăm seama de magia cuvintelor. Dar ele ne dau forță, ele ne fac ziua, ele ne aduc rezultate pe care le dorim.
Te las să te gândești puțin la acest lucru. Puterea ta e întotdeauna în mâinile tale și în modul în care alegi să îți trăiești viața.