inteligenta-emotionala-editia-a-iii-a_1_fullsize_260

. . .

M-am luptat o bună parte din viața mea cu… mine. Și când zic cu mine mă refer la instinctele primare, pe care fiecare om este dator să știe să le dirijeze.

În trecutul meu am fost mereu un om impulsiv, hipersensibil, cu atacuri de panică frecvente, ceea ce avea consecințe grave nu doar asupra sănătății mele psihologice, ci și asupra relațiilor cu oamenii pe care le legam.

Sunt foarte sinceră când îți mărturisesc că aveam impresia că nu voi reuși niciodată să mă stăpânesc.

Cartea „Inteligența emoțională” scrisă de Daniel Goleman a jucat un rol deosebit de important pentru ceea ce sunt astăzi. Să-ți modelezi personalitatea după bunul plac nu e misiune imposibilă, atâta timp cât ai mentori profesioniști.

Ei bine, Daniel Goleman a fost unul din mentorii mei în acest proces.

Nu am ajuns la perfecțiune, dar am reușit să îmi controlez emoțiile controlându-mi mintea, iar toate acestea le-am învățat din această carte.

Tot de la acest autor am învățat că nu e suficient să vrei, e nevoie și să aplici teoria în practică pentru a avea rezultatele pe care ți le dorești.

Dacă ar fi să fiu o caracterizare scurtă aș spune o singură frază despre ceea ce am învățat din această carte: dacă orice emoție poate fi controlată atunci, cu siguranță, și viața fiecăruia dintre noi poate fi controlată de noi înșine.

Suntem deci creatorii propriului destin.

 

Citate din cartea „Inteligența emoțională” scrisă de Daniel Goleman, care m-au marcat:

„În fiecare om există 2 creiere: creierul emoțional și creierul rațional”

„Emoțiile contează într-un raționament. În acest balet al sentimentelor și al gândurilor, capacitatea emoțională ne călăuzește hotărârile de moment, lucrând în colaborare cu mintea rațională, ajutând – sau dimpotrivă – gândirea”

„Inteligența emoțională este capacitatea de a fi în stare să te motivezi și să perseverezi în fața frustrărilor, să stăpânești impulsurile și să îți amâni satisfacțiile, să îți reglezi stările de spirit și să-ți împiedici necazurile să ți întunece gândirea, să fii stăruitor și să speri”

„Un IQ ridicat nu este o garanție de prosperitate, prestigiu sau fericirea în viață, pentru că școlile noastre se concentrează pe capacitățile de învățătură, nu pe inteligența emoțională care contează imens în destinul nostru personal”

„Singura dispoziție în care oamenii fac cele mai multe eforturi pentru a se scutura de ea este tristețea”

. . .

Leave a comment