„Golurile de ieri nu îți câștigă meciurile de azi”

(Babe Ruth)

Te-ai gândit vreodată ce ai fi în stare să faci pentru a fi una dintre cele mai influente personaje ale lumii în care trăim?

Cum ar fi ca numele tău să dăinuie peste generații și generații, chiar și atunci când tu, fizic, nu vei mai exista?

Cum ar fi ca ceea ce oferi lumii din jurul tău să fie atât de valoros, încât să nu moară niciodată?

M-am gândit de multe ori la aceste lucruri în viața mea. Analizez și acum modele ale personalităților care sunt și astăzi importante, deși nu mai sunt în viață ani buni.

Am făcut o pasiune din a analiza atitudinea și modul de a gândi al „oamenilor – model”, energia cărora, pare, că a cucerit lumea.

Marlyn Manroe – simbolul sexualității secolului XX este doar una dintre aceste personalități. Atitudinea ei a cucerit întreaga lume. Încă și astăzi imaginea acestei femei, ce a făcut din viața ei o aventură frumoasă, este vie în lumea showbiz-ului.

Deși multora le-a fost inexplicabil succesul acestei femei, un lucru este, cu certitudine, clar pentru toți: succesul se naște în mintea fiecăruia, înainte de a fi transpus în realitate. Realitatea nu face decât să copie succesul care trăiește în mintea ta.

Robert Collier (un scriitor remarcabil), susține aceeași idee în cartea sa „Letter book”:

„Succesul se datorează în proporție de 15 la sută cunoștințelor pe care le acumulezi și 85 la sută personalității tale și modului tău de a o exprima”

Când vorbesc despre succes includ toate sferele vieții umane: socială, personală, spirituală, intelectuală…

Nu sunt obsedată de succes social, nu sunt obsedată de validare și atenție, dar, recunosc, mi-am dorit întotdeauna să am succes în propria-mi existență. Succesul însă, pentru mine are o definiție specifică, pe care probabil doar eu mi-o pot explica în mintea mea.

Mi se spune de multe ori că sunt un om complicat și că principiile mele de viață sunt, oarecum, prea îndrăznețe pentru lumea în care trăim.

Da, mie nu mi-e frică să-mi setez obiective îndrăznețe, mai mari decât sunt eu acum, pentru că știu că asta e singura metodă de a crește.

Când îți setezi obiective mai mici decât tine nu evoluezi, și, din contră, când îți setezi obiective care te depășesc cu mult, lucrezi asupra ta pentru a le atinge.

Ca să atingi obiective mărețe, trebuie să ai o personalitate măreață. Nici un om mic nu a atins până acum țeluri grandioase.

Iar pentru a fi un om mare ai nevoie de muncă zilnică asupra ta! Da, scopurile mărețe se ating cu pași mici. În plus:

„Spune-mi ce-ți dorești ca să-ți spun cine ești”

(Andreea Papp)

Ar fi absurd să negăm faptul că măreția visurilor noastre ne definesc ca personalitate. Când accepți ceea ce „ți se dă”, nu faci decât să confirmi universului că nu meriți mai mult.

Recunosc, am avut întotdeauna planuri mari cu viața mea, mi-am dorit întotdeauna mult și am fost adesea extrem de frustrată pentru „nereușitele” mele.

A existat o vreme în viața mea în care nu știam că nu e suficient să visezi în stil mare, e nevoie și de o muncă continuă asupra ta.

Deși cu toții conștientizăm acest lucru, mulți dintre noi încă preferăm să închidem ochii la acest aspect, și asta pentru că:

  • Noi ne-am dori să putem obține cumva lucruri mari în viață rămânând mereu așa cum suntem, pentru ca nu cumva să ne „pierdem viața cu prea multă educație”.
  • Noi ne-am dori să ne naștem „a-tot-știutori”, pentru ca restul timpului să-l petrecem „bucurându-ne de viață”.
  • Noi ne-am dori să existe un „Dumnezeu adevărat care să ne dăruiască doar fericire pe acest pământ”.

Și vai, cât ne dezamăgim când ne dăm seama că Dumnezeu nu ne bagă nimic în traistă și că fiecare dintre noi este, de fapt, ceea ce face din el. Da:

„Dumnezeu îi iubește pe cei cu mânicile suflecate”

(Daniel Zărnescu)

Dumnezeu îi iubește pe cei care nu se limitează la ceea ce au obținut, dar își setează constant obiective mai mari decât precedentele.

Dumnezeu îi iubește pe cei care au o viziune asupra vieții lor și nu se împiedică de cuvântul „soartă”.

Într-un final, Dumnezeu îi iubește pe cei care intră în ring, luptă și sângerează, dar se ridică mai puternici decât au intrat și devin învingători.

Câți învingători ai destinului ai cunoscut până acum? Pot să afirm, fără nici o frică, că 10% dintre oameni își asumă responsabilitatea propriei vieți, restul nu fac decât să se lase trăiți de circumstanțe, soartă, destin etc., sau oricum altfel vrei tu să le numim.

Citesc adesea comentariile la articolele mele și mă înspăimântă gradul de frustrare al omenirii secolului în care trăim.

Nu critic niciodată comportamentul celor din jur, pentru că știu că fiecare om are propria logică al comportamentului său.

Constat însă de multe ori că oamenii își îndreptățesc propriile insuccese, generate de frica de acțiune, prin judecarea aspră a celor care au reușit să-și învingă frica și să își realizeze fiecare vis, pas cu pas.

Critica dură la adresa altora, bârfa, judecata neîntemeiată nu sunt decât elemente care maschează durerea umană.

Bârfa nu-l doare pe cel care-l vizează, pentru că, dacă acesta este un om puternic, știe că:

Bârfele nu sunt niciodată despre cine ești tu, bârfele sunt despre cum și-ar dori lumea să te vadă

Ceea ce critici la altcineva e ceea ce urăști la tine și ceea ce admiri la alții e ceea ce admiri la tine.

M-am prins de multe ori la acest capitol în trecutul meu, când eram exagerat de critică la adresa celor din jur.

Mintea mea avea o singură ocupație: aceea de a critica comportamentul altora. Ți-am spus de multe ori că am avut foarte mult de lucru asupra mea pentru a fi ceea ce sunt astăzi, și toată viața o să am de lucru, pentru că asta e menirea mea: să cresc mereu, emoțional și intelectual.

Când oamenii mă întreabă dacă mă relaxez vreodată, le răspund tuturor la fel: nu vei reuși niciodată să crești continuu dacă nu faci din acest lucru o viziune a vieții tale.

Evoluția continuă este un stil de viață, nicidecum o obligație ce trebuie s-o îndeplinești. Nu e asemenea ciclului liceal, pe care trebuie să-l frecventezi pentru a-ți lua bacul.

Evoluția continuă este o cale, pe care o alegi conștient să o urmezi, asumându-ți riscurile din start.

Îți spun de acum că nu fiecare are puterea de a urma acest drum, pentru că a accepta ideea evoluției continue înseamnă a accepta faptul că unii oameni pe care i-ai considerat dragi, vor renunța la tine pentru ceea ce vei crea din tine pe parcurs.

  • Evoluția continuă înseamnă, să fii întotdeauna conștient de faptul că oricâți oameni ai în preajma ta în acest moment și oricât de mult suport ai din partea lor, ești întotdeauna singur!
  • Evoluția continuă înseamnă să accepți singurătatea ca pe o parte din tine!
  • Evoluția continuă înseamnă să îți cunoști drumul și să nu te abați de la el pentru că cineva ți-a zis că ceea ce faci nu are nici o valoare.

Dar cel mai important, evoluția continuă înseamnă să accepți ideea că viața este formată din cicluri, iar fiecare ciclu are un început și un sfârșit.

Dacă ești pregătit să înțelegi și să accepți aceste concepte ca părți componente ale vieții tale, atunci apucă-te de tine.

Niciodată nu e prea târziu să-ți iei viața de la capăt și să faci din tine ceea ce-ți dorești.

 

Eu te îmbrățișez, cu toată dragostea și îți mulțumesc pentru receptivitatea ta,

Eugenia.

Leave a comment