„Înțelege că ești o a doua lume în miniatură și că în tine există soarele, luna și stelele”
(Origene)
Te-ai întrebat vreodată ce importanță are spiritualitatea în viața ta?
Cu ce asociază mintea ta termenul de spiritualitate?
Un studiu realizat în Statele Unite a dovedit că spiritualitatea are mai multe puncte în lobul drept parietal al creierului fiecărui om, iar atunci când lobul parietal este afectat. oamenii se simt mai spirituali ca niciodată, vorbind despre o legătură mai strânsă cu divinitatea din ei.
Dar ce este de fapt spiritualitatea și unde se situează aceasta în viața fiecăruia dintre noi?
Oreste Teodorescu definește spiritualitatea ca fiind prezența nemuritoare a divinității din noi. Dar dacă ar fi să definească acum fiecare dintre voi acest termen, cu siguranță ar exista la fel de multe definiții câți oameni ar fi întrebați.
Definiția spiritualității care îmi sună în mintea mea este: spiritualitatea este capacitatea noastră de a ne păstra conectați la noi.
Indiferent cum îți manifești spiritualitatea, prin religie, prin acte de caritate, prin voluntariat etc. sau, de ce nu, prin mai multe din aceste metode, a fi spiritual înseamnă a crea o astfel de legătură cu tine, încât nici un alt om din viața ta, indiferent cât de drag ar fi, să nu reușească să te deconecteze de la cine ești și ce îți dorești cu adevărat.
Pentru că, vorba lui Pera Novacovici:
Omul este spiritual pentru el.
Nu ai nevoie să îi dovedește nimănui că ești un om spiritual, aceasta este latura pe care fiecare dintre noi are grijă să o hrănească așa cum știe el mai bine. Starea ta spirituală este creată doar de tine: nu de Dumnezeu, nu de cei din jur, nu de situațiile din viața ta, nu de iubitul/iubita ta etc.
În cartea „Puterea subconștientului tău”, Joseph Murphy menționează clar că:
„Ceea ce un om gândește, simte și crede, aceea este starea spiritului său, a corpului său și a mediului în care se află”
Și ghici ce? De tine depinde ce gândești, simți și crezi.
Nici un lucru din lumea asta nu capătă o anumită conotație până nu îi dai tu una. Totul este neutru, până când noi începem să ne raportăm într-un fel sau altul la ceea ce trăim.
Nivelul tău de spiritualitate este în dependență de treapta evoluție pe care te afli acum. Spiritul este în vârful treimii umane descrise în yoga: corp, minte și spirit.
Auto-realizarea (care se exprimă, de fapt, prin spiritualitate) este în vârful piramidei create de părintele motivației din toate timpurile Abraham Maslow.
Deci, nu poți ajunge la cel mai înalt nivel spiritual până nu creezi un echilibru între minte și corp, personalitate, viață socială, vocație și relație de cuplu. Toate acestea la un loc îți determină nivelul tău de spiritualitate.
Să creezi un echilibru înseamnă să contribui zilnic la evoluția acestor componente a spiritualității.
Ce faci în fiecare zi pentru a avansa pe aceste planuri?
Acum vreau să îți vorbesc despre elementul de bază al spiritualității, care este CREDINȚA.
Același Origene descrie credința ca rădăcina pe care cresc tulpinile, florile și fructele faptelor bune.
Indiferent în ce crezi, e important să crezi în ceva.
Trebuie să crezi în ceva: instinctul tău, destinul tău, karma, viitorul tău sau orice altceva, dar să CREZI.
Pentru că credința îți menține vie motivația interioară și voința. Dacă nu crezi în nimic, cum te poți aștepta la ceva măreț?
Știi și tu definiția prostiei cred: a nu crede în nimic și a aștepta miracole.
Pe lângă faptul că miracolele nu există, decât dacă pui tu mâna să le creezi (după cum îți repet de fiecare dată când am ocazia), e o adevărată nebunie să aștepți să apară o minune fără a crede și a ști ce fel de minune îți dorești să trăiești.
Am cunoscut oameni frumoși în viața mea care întotdeauna au știut ce își doresc și au muncit cu atâta dăruire pentru realizarea obiectivelor sale, încât nu au putut fi trecute cu vederea.
Pe de altă parte, am cunoscut și oameni care nu și-au dorit nimic niciodată, s-au lăsat ghidați de soartă și „puterea divină” și nu au avut nimic, pentru că nu au crezut în nimic.
Dacă nu crezi în nimic, nu ai nimic. Dacă nu îți știi visurile, nu ai cum să trăiești frumos.
Asta e cea mai înaltă formă a spiritualității: să CREZI ÎN TINE și în ceea ce îți propui să faci cu viața ta.
Ne-am înțeles?
Iar în susținerea a ceea ce am spus vine și Joseph Murphy, care spune că:
„Budistul, creștinul, musulmanul sau evreul pot obține rezultate asemănătoare, și nu datorită religiei, ritualurilor sau liturghiei specifice fiecărui cult în parte, ci datorită credinței lui, a receptivității față de lucrul pe care și-l dorește.
Este important de știut că nu atât obiectul credinței este esențial, ci însăși credința fermă, menținută cu tărie și hotărâre nezdruncinată este cea care duce la obținerea rezultatului scontat”
Unica forță curativă, în care trăiește tot universul, ești TU. Tu poți decide dacă crezi sau nu în ceva. Nimeni, dar absolut nimeni, nu o poate face în locul tău.
Ce minunată este această nebunie, să crezi în tine până în pânzele albe, să crezi că ai să reușești, chiar și atunci când toți râd de visurile tale. Ce oameni frumoși sunt aceștia.
Să ai mereu speranța vie în tine – aceasta este o dovadă de spiritualitate avansată.
Sydney – specialistul în psihologie pozitivă – definește speranța ca fiind o credință nestrămutată că există voință și posibilitatea de a-ți atinge scopurile, oricare ar fi ele.
Cercetătorii au descoperit că speranța înseamnă mai mult decât un leac, aceasta este sentimentul de încredere transmis creierului prin orice metode posibile.
Studiile realizate au dovedit de-a lungul timpului că oamenii care trăiesc mereu cu speranța vie trăiesc în medie cu 35% mai mult ca cei care își abandonează visurile și se dezamăgesc de la primul hop.
Așa că hai să facem o formulă a spiritualității: SPIRITUALITATE = VISURI + CREDINȚĂ + SPERANȚĂ
Dar ceea ce stă la baza acestei formule este ascultarea de sine. Fără să îți asculți intuiția și să o urmezi nu vei ajunge niciodată la realizarea acestei formule.
E ca și cum ai avea de rezolvat o ecuație de gradul 1 cu trei necunoscute: x+y=z, fără a cunoaște nici una din ele. Oare cum poate fi condiția să afli valoarea lui z, având în vedere infinitatea numerelor?
Rezultatul e același și pentru ecuația celor care nu își ascultă intuiția și nu știu ce își doresc.
Maslow susține că omul nu poate face alegeri înțelepte în viață dacă nu îndrăznește să se asculte pe sine, pe el însuși, în fiecare clipă a existenței lui.
Și da, aceasta este prima condiție pentru a ajunge la cel mai înalt nivel al spiritualității din tine.
Eu m-am obișnuit să îmi ascult vocea interioară, pentru că ignorarea ei, a o bună parte din viața mea, nu mi-a adus fericirea.
Atunci când îți dăruiește energia să îți înăbuși vocea interioară nu faci altceva decât să pierzi timpul prețios din viața ta și să îți amâni existența.
Deci, în acest articol am vorbit despre spiritualitate și cum să ajungi la ea prin forțele tale, sper am demistificat mitul conform căruia a fi spiritual înseamnă a face parte din cultul religios, care deține supremația adevărului.
Dacă încă nu ai înțeles că religia nu are nicio legătură cu spiritualitatea din tine, atunci îți repet:
NIVELUL TĂU DE SPIRITUALITATE ESTE ÎN STRÂNSĂ LEGĂTURĂ CU VIAȚA PE CARE O TRĂIEȘTI TU, dacă religia (credința în Dumnezeu, oricare ar fi cultul religios din care faci parte) joacă un rol important pentru spiritualitatea din tine, e extraordinar.
Fiecare din noi știe ce îl face să se simtă bine.
Dar te rog, nu te mai amăgi că ești un om spiritual pentru că mergi la biserică în fiecare duminică și ții toate posturile. Dacă faci aceste lucruri pentru a-ți crește nivelul de spiritualitate, te felicit.
Nu-ți mai masca nerealizările prin „E păcat să…”, „Dumnezeu nu permite să…” etc. În câteva cuvinte: nu-ți mai masca incompetențele prin spiritualitate.
Tot ce îți pot spune este că nivelul de spiritualitate la care se află fiecare om este vizibil pe chipul lui.
Probabil ai întâlnit și tu oameni, care în mod natural, aveau atâta șarm și pozitivism, încât îți venea să îi iei acasă, să îi păstrezi alături cât mai mult timp posibil. 🙂
Spiritualitate fiecăruia dintre noi se citește pe chipurile noastre. Iar tu poți începe a lucra la nivelul tău spiritual chiar de ACUM.
Momentul potrivit pentru a face orice schimbare nu este azi, mâine, luna viitoare, anul viitor, este ACUM.
Acum te întreb pe tine:
La ce nivel al spiritualității crezi că te afli?
Trăiești după propria lege sau le-ai făcut altora „procură” de a ți-o crea?