„Ești singura persoană care gândește în mintea ta! Tu ești puterea și autoritatea în propria ta lume”
(Louise Hay)
Cât de satisfăcut ești de viața pe care o trăiești acum?
Care sunt primele gânduri atunci când te trezești dimineața?
Îți mai reproșezi și acum că viața ta ar fi putut arăta altfel dacă…, sau ai fi trăit altă realitate dacă…?
Deși ai să mă critici în gândul tău și ai să mă consideri o visătoare care nu-și dorește să „aterizeze” cu picioarele pe pământ, îmi asum responsabilitate spunându-ți că viața pe care o ai te reprezintă în totalitate.
Nu glumesc, nu mi-am propus să te jignesc, îmi doresc doar să te privești dintr-o parte, ca și cum nu ai fi tu ai fi cel care trăiește în corpul tău, și să te întrebi:
De ce sunt aici, acum?
Ce alegeri am făcut în viața mea de până aici pentru a ajunge în postura de azi?
Știu sigur că nu mai este un secret nici pentru tine că orice alegere pe care o faci, duce la un anumit rezultat.
- Când aveai 16 ani și ai ales să îți petreci mai mult timp cu prietenii fumând și consumând alcool și senzații tari, ai renunțat, de fapt, de pe atunci la viitorul tău de peste 4-5 ani.
- Când aveai 19 ani și îți petreceai timpul în fața calculatorului, jucându-te ore în șir și trăind în realitatea virtuală, renunțai, cu pași mici, dar siguri, la o realitate excepțională pe care ai fi trăit-o peste 3-4 ani.
- Când aveai 21 de ani și decideai să te căsătorești pentru a nu „pierde omul rar” de lângă tine, te puneai automat în slujba lui, renunțând la tine, la visurile și viitorul tău.
Orice argumente ai avea, te contrazic: ești suma alegerilor tale! Și eu sunt suma alegerilor mele.
Și eu am făcut alegeri proaste o bună parte din viața mea, din dorința de a fi acceptată și apreciată. Dar alegerile mele m-au costat scump mai târziu din punct de vedere emoțional. Și nu e de mirare că abia acum încep să-mi construiesc viitorul la care visez.
“Situația în care ești chiar acum este rezultatul a mii de alegeri mici pe care le-ai făcut în fiecare zi”, ne spune milionarul Randy Gage, omul care a renăscut după o perioadă dificilă din viața lui.
Da, acesta e adevărata explicație a situației în care ești acum. Ai dreptate, atunci când facem o alegere niciodată nu aveam de unde ști ce rezultate va avea, dar, vai, ce alegeri frumoase am face dacă nu ne-am baza pe instinctele de moment!
O bună parte din alegerile noastre se bazează pe emoțiile noastre pe moment, și asta se întâmplă dintr-un simplu motiv: noi refuzăm să ne controlăm emoțiile și să le gestionăm.
Noi preferăm să dăm vina pe soartă, pe Dumnezeu, pe părinți, pe semeni, pe foștii iubiți etc.
După mulți ani de studiu asupra mea și a emoțiilor mele, după timp îndelungat dedicat „reparării” realități pe care mi-am creat-o prin decizii neinspirate, bazate pe instincte de moment, am înțeles un lucru excepțional: orice emoție poate fi controlată dacă îți cunoști sistemul de valori.
- Dacă îți cunoști sistemul tău de valori nu vei simți niciodată frica de a pierde pe cineva sau de a nu face față unei situații;
- Dacă îți cunoști sistemul de valori știi de unde vii și încotro te îndrepți;
- Dacă îți cunoști sistemul de valori știi care este scopul tău final și unde vrei să ajungi.
Ce este un sistem de valori, de fapt? Un sistem de valori este totalitatea lucrurilor prioritare din viața ta.
De exemplu, sistemul meu de valori conține 5 elemente principale: vocație, pasiune (scris, psihologie), viață socială, independență financiară, dăruire celor din jur pentru a-și schimba viețile (orice metodă: informație gratuită, sfat, ajutor material etc.), relație de cuplu împlinită.
Îți spun cu inima pe inimă că de când îmi cunosc valorile în viață nu am absolut nici o frică să pierd pe cineva din viața mea, nu mai creez atașamente de oameni, dependențe etc.
Îți spun eu, omul care până la 21 de ani a trăit dependența emoțională și financiară în adevăratul sens al cuvântului, îți spun eu, omul care se atașa de oricine i-ar fi demonstrat puțină afecțiune.
Da, m-am vindecat de aceste probleme emoționale și, cunoscându-mi valorile, m-am cunoscut pe mine.
De aceea, te rog, determină sistemul tău de valori pentru viața ta. Alege tu direcția vieții tale, nu lăsa circumstanțele create (de altfel tot de tine, prin alegerile tale din trecut, după cum ți-am mai zis) să îți indice direcția viitorului.
Un alt aspect pe care vreau să-l discutăm în acest articol este optimismul. Știu, ai auzit de o mulțime de ori cât de important este să fii optimist în viață.
Te înțeleg perfect acum, când te simt că te revolți împotriva acestui subiect, pentru că și, deși eu sunt un optimist înnăscut, am momente când trec în cealaltă extremă.
Nu te îngrijora, e firesc să fim slabi în anumite momente ale vieții mele.
Dacă ai fost puternic prea mult și te-ai ținut „cu dinții” pentru a nu izbucni, permite-ți câteva clipe în singurătate (sau cu un om pe care-l iubești) să fii slab, asta îți dă putere să înțelegi că viața e mai frumoasă din perspectiva unui om puternic.
Dar hai să revenim la optimism. Îmi place acest subiect, probabil pentru că eu, conform celui mai faimos test psihologic american MBTI (Myers Briggs Type Indicator) sunt cel mai optimist profil psihologic.
Te rog să găsești acest test, vei afla multe despre tine în urma rezultatelor.
Eu am avut o viață nu tocmai ușoară și mă întreb de multe ori unde aș fi fost astăzi dacă nu „accesam” optimismul după fiecare lovitură care mă sfâșia. Răspunsul îl cunosc deja, dar îl voi păstra pentru mine. 🙂
Sunt sigură că și tu cunoști răspunsul tău la această întrebare.
Crede-mă că și acum am momente în care mă întreb de unde am găsit atâta optimism în mine când:
- Mama mea m-a lăsat pe mine și fratele meu la 14 ani singuri pentru a pleca peste hotare în speranța unei vieți mai bune;
- Mama mea s-a întors peste 2 ani acasă bolnavă psihic;
- Tatăl meu a decis să mă ia să locuiesc la el, împreună cu soția lui, o femeie absolut străină mie, iar mama mea mă vizita la instituția în care îmi făceam studiile, făcându-mă „populară” printre colegi;
- Mă despărțeam de un bărbat cu care îmi petrecusem 2 ani din viață, exact după moartea tatălui meu, care decedase după abia 5 ani de când îl cunoșteam.
Nu-ți spun mai multe, nu vreau să ai insomnii, 😀 au existat momente când pur și simplu nu mi-am mai dorit să trăiesc, pentru că durerea mă depășea.
Eu nu îți spun toate astea ca tu să mă compătimești, crede-mă am trecut deja peste acele clipe, și sunt recunoscătoare că le-am trăit, știi de ce? Pentru că nu era să fiu astăzi omul care scrie aceste rânduri.
Eu am zâmbit mereu, chiar și atunci când sufletul îmi plângea. Pe fața mea nu se putea citea niciodată tristețea și durerea.
Făceam acest lucru pentru că nu-mi doream să fiu compătimită, eu mi-am dorit întotdeauna să ajung sus prin forțele proprii.
Da, sunt o optimistă, și dacă acum treci și tu prin momente grele și ți se pare că situația ta nu are nici o soluție, gândește-te mereu că există oameni care au suferit mai mult ca tine, dar AU REUȘIT, pentru că asta a fost unicul lucru pe care și la-u dorit cu adevărat.
De ce să fii un optimist când totul îți merge prost? ai să mă întrebi. Ok, îți înțeleg ideile. Dar lasă-mă să te întreb și eu ceva: Cum îți rezolvi problema fiind un pesimist?
Mă uimesc să aud pesimiști care spun că felul lor de a fi e confortabil, pentru că poți fi întotdeauna fericit când apare vreo situație mai senină decât mintea ta „se aștepta”.
Pesimiștii râd de optimiști, pentru că aceștia sunt „irealiști”, „visează prea mult” și „nu cunosc limitele realității”.
Serios? Mă întreb cum era să ajungă Randy Gage dintr-un simplu spălător de vase într-un restaurant din America, un milionar faimos și iubit de oameni, dacă nu visa să-și depășească condiția?
Cum era să ajungă Anthony Robbins cel mai solicitat specialist în dezvoltare personală dacă se limita la condiția lui de un om simplu, fără studii și perspectivă de viitor?
Cum era să fie astăzi Bob Proctor unul dintre cei mai faimoși milionari ai lumii, care contribuie la dezvoltarea altor oameni, dacă se mulțumea cu viața din flota Canadiană, unde și-a petrecut 4 ani din viață, când a renunțat categoric la studii formale?
Știi care e diferența dintre un optimist și un pesimist?
Optimistul face întotdeauna câte ceva. El întotdeauna acționează și simte un progres din ceea ce face, ia pesimistul își pune mereu problemele în față, încercând să facă totul perfect și renunțând peste puțin timp.
„Un optimist știe că vor fi întotdeauna suișuri și coborâșuri în drumul lui, spune Steve Chandler, în minunata sa carte „100 de metode de a te motiva singur”. Unui optimist nu-i este frică și nu este descurajat de coborâșuri, pentru că fiind deja plănuite în mintea lui, el are pregătite mereu metode creative pentru a le face față”
Da, optimiștilor le este mai ușor să trăiască, ei obțin mai ușor ceea ce-și doresc, pentru că mintea lor este programată pozitiv, și astfel atrag situațiile pozitive în viața lor.
Pe final de articol, vreau să îți reamintesc că pe ceea ce ne axăm, se extinde. Dacă ne axăm pe tristețe și durere, aceasta devine mai acută, dacă ne axăm pe lucruri frumoase și pe recunoștință vieții pentru tot ce avem, alte lucruri pozitive nu vor întârzia să apară!
Eu îți doresc să fii un optimist pe care orice om și-l dorească în compania lui. Îți doresc ca optimismul tău să molipsească omenirea! Pentru că tu ești un om minunat și meriți să ai o viață deosebită!
Te îmbrățișez cu drag,
Eugenia.