temnița geloziei

Poți Ieși Din Temnița Geloziei, Chiar Dacă Ești Bine Prins

Ai obosit de scenariile pe care le creează de fiecare dată mintea ta, atunci când partenerul de cuplu întârzie acasă sau nu răspunde la telefon?

Îți dorești să nu mai „regizezi filme”, dar nu știi cum să îți oprești mintea să facă acest lucru?

Dacă ai răspuns cu „Da” la ambele întrebări, articolul ce urmează îți va fi de folos. Vei afla care sunt rădăcinile geloziei, cauzele și modalități de a scăpa de ea și a-ți face relația de cuplu mai simplă.

Doar fă-te comod și fii gata să îți luminezi mintea. 😀

Rădăcinile Geloziei

Gelozia este emoția cu care unii dintre noi luptă până la epuizare, și, din păcate, foarte puțini reușesc să o învingă.

De unde vine această emoție negativă care ne distruge adesea viețile și relațiile sculptate, atâta timp, cu multă migală?

Deși mulți confundă noțiunea de gelozie cu “o dovadă de iubire față de partener”, gelozia face parte din cele 7 emoții negative majore (instincte), descrise în cartea lui Napoleon Hill „De la idee la bani”.

Aceasta ocupă locul 2 în topul celor 7, alături de frică, ură, răzbunare, lăcomie, superstiție și mânie și este o emoție periculoasă ce se sondează adesea cu consecințe nedorite.

Studiile asupra geloziei susțin că gelozia a fost creionată de evoluție.

Mai exact, în perioade îndepărtate bărbații aveau tendința de a se teme de infidelitatea sexuală, pentru că își doreau să fie siguri că urmașii făcuți de partenera de viață erau ai lor, în timp ce femeile își făceau griji cu privire la infidelitatea emoțională, fiindu-le teamă că partenerul nu alocă destule resurse relației și familiei lor.

Cam se s-a schimbat în creierul evolutiv de atunci? Eu zic că nu prea multe. 🙂 Bărbaților le e frică de infidelitatea sexuală, femeilor – de infidelitatea emoțională.

Gelozia este un instinct, înrădăcinat bine în creierul nostru. De aceea oamenii, neștiind de acest proces al evoluției, tind să se lase conduși de ea.

Și aici mi-am amintit de un banc foarte drăguț pe acest subiect.

– Scumpa mea soție, nu sunt gelos, dar am impresia că dansezi prea mult cu tânărul acela.

– Să știi că are intenții serioase. Mi-a zis că dacă rămân văduvă, mă ia de soție. 😀

 

Top 3 cele mai eficiente tratamente ale geloziei

Cu alte cuvinte, tot ce am scris mai sus Forbes a explicat în doar câteva cuvinte: gelozia e un cancer mintal.

Cum să nu mai cazi în capcana instinctelor tale înnăscute?

Probabil a ne controla instinctele este una din cele mai grele misiuni care ni s-a dat pe acest pământ. Dar am zis întotdeauna că orice rană poate fi tratată dacă pui mâna pe ea, pentru că doar astfel nu mai poți masca durerea.

Probabil ai auzit nu o dată că gelozia este rezultatul lipsei de iubire de sine. Deși sună a clișeu, adevărul este că gelozia este frica non-valorii noastre în fața partenerului.

Gelozia întotdeauna înseamnă frică, ne spun autorii cărții „Alfabetar de sexologie”, Florin Tudose și Ana Marian, frica de necunoscut și de schimbare, frica de a nu pierde controlul în cadrul relației, teama de singurătate și frica de a nu fi abandonat”

Este nevoie într-adevăr de suficientă inteligență emoțională pentru a-ți controla și trata fricile. Iar acest lucru nu-l poate faci nimeni în locul nostru.

Gelozia este o emoție și:

„În esență, toate emoțiile sunt impulsuri ce te determină să acționezi, planuri imediate de abordare a vieții, planuri pe care le avem înnăscute. Rădăcina cuvântului emoție „e motore”, verbul latinesc care înseamnă „a mișca” și prefixul „e”, adică A TE DA LA O PARTE”

(Daniel Goleman „Inteligență emoțională”)

Dar vestea bună este că: Orice emoție poate fi controlată.

Și hai să îți repet: ORICE EMOȚIE POATE FI CONTROLATĂ.

Suntem ființe umane – cele mai evoluate animale biologice – dotate cu rațiune.

Deși avem două creiere care ne dirijează existența, metaforic vorbind, putem opta pentru supremația creierului rațional asupra celui instinctual.

Iar:

  • A-ți controla gelozia înseamnă a fi absolut liniștit când partenerul întârzie să vină acasă și nu te sună;
  • A-ți controla gelozia înseamnă nu doar a te preface că nu te interesează cu ce s-a ocupat atâta timp partenerul tău de a ajuns atât de târziu, ci într-adevăr, a nu simți nevoia să întrebi;
  • În final, a-ți controla gelozia înseamnă a nu simți absolut nimic atunci când partenerul întoarce capul pe stradă după o femeie frumoasă/un bărbat fain și îți spune „Ce bine arată asta/ăsta”.

Controlul asupra geloziei are la bază conștientizarea faptului că femeile iubesc cu urechile, iar bărbații cu ochii. Asta e natura umană, să te superi pe ea e ca și cum te-ai supăra pe Dumnezeu că te-a creat.

Cum să găsești panaceu pentru această emoție, te întrebi.

După câte știi deja că cel mai sigur tratament este auto-vindecarea. Încă nu s-a inventat nicio pastilă care să te vindece de gelozie și să îți creeze o relație de cuplu armonioasă și împlinită.

Ni s-a dat un singur destin tuturor: să muncim pentru ceea ce ne dorim, indiferent că ne-am născut în familii bogate sau sărace. Banii te pot salva de la multe, dar ei nu-ți pot oferi armonia interioară dacă nu-ți sufleci mânicile și lucrezi asupra ta.

În cele ce urmează ți-am pregătit 4 tratamente, testate pe propria piele, care m-au ajutat pe mine să ies din ghearele geloziei:

  1. Introspecția

Aceasta este metoda Nr.1 pentru mine nu doar când vorbim despre gelozie, ci despre orice altă situație din viață ce ne dă bătăi de cap.

De fiecare dată când simți că gelozia îți întemnițează mintea, oprește-te și întreabă-te:

  • Ce mă face să simt gelozie acum?
  • Care sunt motivele pentru care cred că acum partenerul meu este cu alta/altul etc. (pune aici scenariile din mintea ta)?
  • Ce rezolv dacă îi demonstrez partenerului meu că nu îmi pot controla emoțiile și îl sun de 7 ori pe minut?
  1. Minte-te frumos 🙂

Poate ai să mă critici acum în mintea ta pentru ceea ce-ți spun, dar să știi că s-a dovedit științific că atunci când ne mințim creierul cu ceva ce ne dorim, acesta începe să creadă. Și asta pentru că creierul nu face deosebire dintre imaginație și realitate.

Probabil ai auzit nu o dată despre importanța vizualizării pentru a-ți atinge scopurile? Ei bine aceasta este, într-adevăr, foarte eficientă, iar acest lucru a fost confirmat de foarte mulți oameni celebri.

Cum să te minți că nu simți gelozie? Simplu.

Când simți că iar ești încleștat de scenarii de genul acesta te așezi pe un scaun și îți spui: „Sunt un om puternic, nu mi-e frică să pierd persoana de lângă mine, pentru că am încredere în mine și în cine sunt eu. De aceea gelozia nu este emoția căreia să îi acord atenție”.

Ai să vezi schimbările din mintea ta, te rog doar să eviți afirmarea: „Nu sunt gelos”, pentru că psihologia a dovedit că creierul nu percepe cuvântul Nu, de aceea copii fac lucrurile invers când li se spune: „Nu face lucrul acela sau celălalt”.

Deci, ne-am înțeles: Minte-te frumos până când începi să crezi ceea ce-ți spui. 😀

Dacă începem să credem scuzele pe care le inventăm pentru a nu face ceva, de ce să nu ne credem și minciunile benefice care ne salvează de la realizarea unor fapte necugetate?

  1. Descoperă-ți pasiunile

Subiectul cu descoperirea pasiunilor îl abordez de foarte multe ori în articolele mele. Și asta pentru că, după părerea mea, aceasta este cea mai sigură cale pentru a ajunge la o variantă mai bună a ta în fiecare zi.

E dureros să știi că partenerul tău te controlează și manipulează doar pentru că el nu știe cine este și ce își dorește de la viață.

Fii sigur, atunci când ai o pasiune, posedarea omului care face parte din viața ta e ultimul lucru care îți poate trece prin minte. Dar despre pasiuni am să mai scriu în articolele ce urmează.

Deci, am vorbit despre rădăcinile geloziei și câteva idei pentru a-ți controla această emoție.

Vreau însă să îți amintesc, la final de articol, că concentrarea activității mintale pe frica de a pierde îți ia foarte multă energie, pe care ai putea-o investi în alte lucruri valoroase pentru tine.

Și închei acest articol, care sper că ți-a fost de folos, cu citatul minunatei Andreea Papp:

„Dacă ți-e frică să nu-l pierzi pe el și relația, te pierzi pe tine, tinerețea, frumusețea, suplețea și fericirea ta”

De ce să îți fie frică să pierzi pe cineva când te ai pe tine? Lasă oamenii care își doresc să facă parte din viața ta să îți fie alături, iar cei care nu – au toate drumurile deschise, așa ca tine.

Ți-a fost și ție gelozia bun prieten de-a lungul timpului?

Cum s-a manifestat aceasta în relațiile tale?

Descarcă gratuit

ebook-ul "O călătorie în trei"

 

Să alegi doar cu inima, nu este suficient.
 
Să alegi doar cu mintea – nici atât.

Și asta pentru că fiecare dintre acestea,

alese separat, ne pot distruge.
 
O călătorie în trei - Tu, Mintea și Inima ta -

asta este cea mai importantă călătorie

pe care ființa umană o are de făcut.
 
Introdu mai jos adresa ta de email

și haide să începem acest drum împreună.
Prenume
Email

0 comments on “Poți Ieși Din Temnița Geloziei, Chiar Dacă Ești Bine PrinsAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *