„Uneori tot ce ai nevoie pentru a fi motivat este să îți amintești că respiri”

          (Steve Chandler, „100 de cai spre automotivare”)

De câte ori te-ai trezit dimineața lipsit de energie? „NU am nicio motivație să fac ceva!” ți-ai spus în repetate rânduri.

Ce bine ar fi să ne fi născut cu acest concept care se numește motivație.

Ce bine ar fi dacă ea ar fi ereditară, nu? Dar motivația nu se moștenește, ea se construiește.

Probabil ai observat și tu, nu o dată, că de cele mai multe ori, te simți motivat să faci ceva atunci când ești „pus la zid” și ai de rezolvat anumite situații, dar, de îndată ce le rezolvi, motivația, ca prin minune, dispare.

Eu m-am prins de multe ori cu acest fenomen.

Explicație e clară, rezolvarea unei probleme trezește în noi curiozitatea deznodământului ei, iar odată ce aceasta și-a găsit soluția, organismul ia aceeași atitudine confortabilă.

Adevărul este că motivația este mai puțin importantă în viața fiecăruia dintre noi, pentru că cea mai prețioasă formă de energie este voința.

Da, nimic nu se construiește fără voință.

“Voința e importantă, nu motivația, ne spune Eben Pagan, în programul său “Wake Up Productivity”. Motivația funcționează doar la suferință. Ea dispare când problema este rezolvată. Motivația nu te ajută să progresezi”

Avem nevoie de voință pentru a implementa noi obiceiuri în viața noastră, avem nevoie de voință pentru a scăpa de cele vechi. Avem nevoie de voință pentru a ne trezi la 6 dimineața.

Avem nevoie de voință pentru a face sport, a mânca sănătos etc.

În final, avem nevoie de voință pentru a schimba orice lucru în bine în viața noastră.

Voința poate fi mereu la pământ, dacă tu nu ai grijă să o antrenezi.

Ea este asemenea unui mușchi, cu cât o antrenezi mai bine, cu atât mai mult scad șansele unei febre musculare.

Iar pentru ca voința noastră să fie mereu antrenată, ți-am pregătit mai multe metode de a o face:

  • Umple-ți regulat cele 4 rezervoare de energie despre care îți tot vorbesc eu: rezervorul fizic, emoțional, mintal și spiritual.

Cu cele să le hrănești? Păi nu ai nevoie de prea multe, doar încearcă să faci zilnic câte ceva pentru fiecare dintre ele.

Rezervorul fizic: sport și hrană nutritivă

Rezervorul emoțional: emoții pozitive

Rezervorul mintal: organizarea activității mintale, concentrare la un anumit lucru, fără a ne lăsa distrași de factorii externi.

Rezervorul spiritual: depistarea motivului tău de a trăi (vocație, pasiune, familie, orice. Pentru ce trăiești pe această lume?)

  • Evită poluarea mintală și cea emoțională. Când zic poluare mă refer la anumite lucruri care te scurg de energie.

De exemplu poluarea mintală se poate caracteriza prin mesajele de la prietenii tăi, rude, familie etc. care nu au avut succes și încearcă să te tragă și pe tine în jos, spunându-ți că “te-ai schimbat”, șantajându-te emoțional, făcându-te să te simți vinovat că ai reușit să sari mai sus ca ei.

La poluarea emoțională se referă amintirile din trecut care îți dau stări emoționale negative, îți aduc o tristețe pe față și în suflet etc., muzica agitată, filmele de groază care produc tensiune în creierul tău și altele.

  • Descoperă efectul știrilor, al TV-ului și cărților în viața ta.

Mai mulți prieteni de-ai mei m-au întrebat de ce nu am televizor în casă. Le-am răspuns că eu nu am nevoie de el.

Eu nu am timp să pierd pe emisiuni de cancan și telenovele ieftine. Încă mă uimesc de oamenii care își dedică tot timpul liber TV-ului, știrilor dramatice și nu cărților.

Oare chiar oamenii cred că TV-ul nu are nici un efect nociv pentru personalitatea lor?

“Nu fă eroarea să crezi că dacă efectul nociv al unui comportament nu este instantaneu, acesta nu există și nu se cumulează uneori până devine ireversibil”

(Dan Luca)

Un studiu realizat recent a scos la iveală faptul că majoritatea oamenilor privesc televizorul în medie câte 6 ore pe zi. Îți dai seama că asta este egal cu 42 de ore pe săptămână și 168 de ore pe lună?

Oare chiar oamenii nu își prețuiesc deloc timpul?

În timp ce un alt studiu scoate la iveală că pe un eșantion de 21.000 de adolescenți, 33,5% din ei consideră cititul o activitate plăcută, 17% dintre ei s-ar simți jenați ar fi văzuți de prieteni că citesc, iar 54% dintre ei preferă televizorul în loc de citit.

Asta e trista realitate. Trăim din telenovele, cancan, știri dramatice și vrem rezultate uimitoare.

TV-ul ne spune ce se petrece cu viața noastră, am devenit sclavii sistemelor și societății.

Amintește-ți care a fost ultima carte pe care ai citit-o?

  • Amintește-ți în fiecare zi de ce ești recunoscător vieții.

Probabil îți pare absurd ce scriu. Dar uneori lucrurile mărunte pot fi mai importante decât cele pe care le considerăm noi grandioase.

Gândește-te în fiecare zi măcar la 3 lucruri pentru care ești recunoscător vieții.

Eu sunt recunoscătoare vieții că sunt sănătoasă și mereu dispusă să învăț.

Sunt recunoscătoare că perseverez, chiar și atunci când societatea, oamenii, și chiar cei dragi, încearcă să îmi dovedească că nu e normal să ieși din tipare.

Sunt recunoscătoare că am un frate minunat, care mă susține în tot ce fac.

Tu pentru ce ești recunoscător? Pentru ce îi spui mulțumesc vieții? Fă acest exercițiu și ai să simți minunea ce se petrece în interiorul tău.

Nu mai fi superficial cu viața ta, pentru că atitudinea ta asupra vieții e atitudinea vieții asupra ta.

  • Fă o listă cu lucrurile neterminate care îți fură energia și decide: sau le termini sau renunți la ele în mintea ta.

Lucrurile incomplete din viața noastră nu ne lasă să trăim. Ele nu fură 80% din energia noastră. Știai acest lucru?

În viața mea, am avut mereu o mulțime de lucruri incomplete, o relație încheiată și neclarificată, o carte începută și nefinisată (la care mă gândeam mereu) etc.

Da, aceste mărunțișuri, cum par a fi la prima vedere, ne fură 80% din energia noastră.

Te rog chiar acum să te așezi și să te gândești ce lucruri incomplete ai. Depistează-le, apoi gândește-te ce vrei să faci cu ele.

Ai două opțiuni: sau le completezi și te gândești la metode pentru a face acest lucru sau pur și simplu, conștient, le lași să plece din viața ta.

Dăruiește-ți energia furată de aceste chestii și bucură-te de ea, făcând lucruri mărețe și productive.

  • Exprimă-ți emoțiile.

Emoțiile neexprimate ne fură și ele o mare parte din energia noastră. Iar acest lucru se explică prin faptul că este nevoie de multă voință pentru a le păstra în noi, fără a le exprima.

Un experiment realizat referitor la acest lucru a dovedit că oamenii care își exprimă emoțiile au rezultate mai mari ca cei care își utilizează toată voința pentru a le reprima.

Pe scurt, acest studiu spune că s-au luat 2 grupuri de oameni și li s-a dat să privească un film emoțional.

Au fost plasați în 2 camere diferite, primului grup li s-a spus să nu își manifeste emoțiile față de film, iar la al doilea grup i s-a spus doar să privească filmul.

Primul grup a făcut toate eforturile să nu își manifeste emoțiile, s-au reținut, al doilea grup însă au râs, au plâns, s-au bucurat împreună cu personajele filmului.

Apoi, tuturor li s-a dat un test.

Rezultatele au dovedit că grupul care și-a reținut emoțiile au avut rezultate mult mai rele ca cei care și le-au exprimat.

Concluziile îți aparțin.

Pe final de articol rămân cu speranța că ai înțeles rolul voinței în viața fiecăruia.

Dacă aceasta ar fi dăruită ca bonus odată cu nașterea noastră, probabil acest articol nici nu ar fi existat, dar voința, ca orice mușchi, se antrenează, pentru că ea este dată în aceeași cantitate tuturor.

Diferența dintre cei care reușesc și cei care nu reușesc o fac aceste mici chestii, cum ar spune unii.

Imaginează-ți că suntem toți aduși pe lume și lăsați pe un pod, cine fuge mai repede, cine rezistă timpului ploios, friguros, încețoșat, cine e dispus să întâmpine mai multe riscuri, acela e cel ce reușește.

Oamenii care rămân pe pod, la locul unde au fost plasați de la naștere, în cel mai bun caz vor rămâne acolo până când vor muri de foame, în cel mai rău caz vor fi zdruncinați de schimbările care au loc pe pod.

Tu încotro o apuci de la locul unde ai fost plasat la naștere? Cât ai înaintat de atunci?

 

P.S. Lumea ta interioară se reflectă în cea exterioară. Ce ești, aia vezi.

Leave a comment