„Există un lift din cel mai de jos etaj al iadului până în cel mai înalt etaj al raiului, se numește dezvoltare personală”

(Pera Novacovici)

Deși astăzi conceptul de dezvoltare personală a devenit unul foarte utilizat, puțini oameni cunosc adevărata lui noțiune.

Sigur, nu există o definiție bătută în cuie, există însă o singură ideea de care trebuie să se țină cont când vorbim despre acest lucru.

Am să mă rezum la ideea că a te dezvolta personal nu înseamnă a forța lucrurile să se întâmple, pentru a le dovedi celor din jur că tu te dezvolți personal, ci a avea mereu grijă de evoluția ta emoțională și intelectuală în așa fel încât să simți un progres în acest sens în fiecare zi.

Părerea mea este că ne-am născut pe acest pământ cu o misiune generală: aceea de a ne cunoaște. Deși acesta este un proces îndelungat, dezvoltat pe parcurs întregii vieți, ignorarea acestuia este calea cea mai sigură spre nefericire.

Spun aceste lucruri pentru că eu o bună parte din viața mea am ignorat faptul că nu știu cine sunt, m-am criticat dur că nu sunt ca alții, m-am acuzat că nu reușesc să am realizările altora și mi-am reproșat în continuu că nu pot face anumite lucruri.

Asta face un om care nu se cunoaște: în loc să își descopere lucrurile la care e bun, el privește în jur, încearcă să copieze și se pedepsește dur pentru nereușite.

Eu am descoperit mult mai târziu că dacă nu depui efort să te cunoști tu pentru a ști să te definești, alții – fără pic de efort – îți vor atribui calități și te vor defini ei.

Încearcă să modelezi cum îți dorești o bucată de plastilină, e greu? Nu. Dar încearcă să modelezi o piatră, ce șanse ai pentru a reuși?

Un om care știe cine este și ce potențial are va ști mereu să se impună diplomat și inteligent în fața altora. Nu poți ajunge la o destinație pe care nu o cunoști.

Cine suntem totuși și cum să aflăm acest lucru? Ei bine, din experiența mea, e nevoie cu adevărat mult timp pentru a descoperi, noi nu putem grăbi timpul, dar îl putem controla. Și aici vreau să te ajut să descoperi cine ești tu până în momentul de față al vieții tale.

Nu e greu, doar ia fiecare din punctele pe car ele voi nota mai jos și analizează-te:

  • Ești ceea ce admiri și respingi la alții

“Ceea ce admiri la celălalt, explică minunata Andreea Papp, se găsește în tine însuți și ceea ce respingi la celălalt nu vrei să accepți că se află în tine însuți”

M-am surprins de mult opri criticându-i în sinea mea pe alții, m-am privit atunci pe mine dintr-o parte și mi-am dat seama că ceea ce critic la ei, de fapt critic și la mine.

  • Dacă criticam ignoranța cu care unii oameni tratau anumite subiecte, îmi aminteam neapărat că am și eu momente în care îi permit ignoranței să facă parte din mine și să mă guverneze,
  • Dacă criticam superficialitatea unor oameni, îmi aminteam cazuri în care sunt și eu superficială, pentru că îmi este foarte greu să găsesc lucruri care mă entuziasmează cu adevărat și pentru că lucrurile care nu mă intrigă mă fac rece și superficială,
  • Dacă criticam egoismul exagerat al unor oameni, îmi dădeam seama că, cu siguranță, au existat momente în viață când am dat dovadă și eu de egoism.

Știu că înțelegi ce spun și știu că și tu și eu suntem ceea ce admirăm la alții și ceea ce respingem în același timp.

Eu admir oamenii plini de viață și entuziasmați, pentru că așa sunt și eu, admir oamenii care dăruiesc valoare celor din jur, pentru că asta fac și eu în măsura posibilităților, admir oamenii frumoși care se iubesc și au grijă de ei, pentru că asta fac și eu.

  • Suntem ceea ce mâncăm

Dacă vorbim despre mâncare îți pot spune, cu certitudine, că corpul unui om trădează întotdeauna modul lui de a se alimenta și stilul de viață pe care îl duce.

Corpul este transpunerea în realitate a vieții noastre emoționale interioare.

Există o carte deosebită pe care a scris-o minunata Lisa Bourbou cu titlul: “Corpul tău îți spune: iubește-te!”, dacă o vei citi vei afla și de ce oamenii mănâncă produse prea sărate, sau prea dulci sau exagerează cu dulciurile și multe alte lucruri interesante.

Tot acolo vei afla că stratul de grăsime pe care unii îl acumulează cu atâta zel nu este decât o formă de protecție subconștientă pentru lumea înconjurătoare.

Eu știu sigur că fiecare din noi este ceea ce mănâncă și asta pentru că și eu am fost cu 10 kg mai grasă în timpul stabilirii pe 4 luni în Statele Unite, atunci când consumam zilnic doar pizza și cartofi pai.

  • Suntem muzica pe care o ascultăm și filmele pe care le privim

Probabil deja ți-ai dat seama că ești atrasă de o anumită muzică și un anumit tip de filme în diferite stări emoționale pe care le trăiești. Uite, eu pot să caracterizezi starea pe care o traversezi dacă îmi spui ce fel de muzică asculți și ce fel de filme privești.

Am o cunoscută trecută de vârsta de 30 de ani care își dorește foarte mult să se căsătorească dar nu a găsit omul potrivit pentru a trece la acest pas. Să-ți spun ce muzică ascultă?

Da, doar muzică de dragoste indiferent de ce fel (cu happy end sau dramatică), privește doar filme romantice (la fel cu happy end sau dramatice). Eu cred că oricine ar cunoaște-o și-ar da seama cât de frustrată e pe acest subiect.

Nu judec, nu critic, fiecare are prioritățile lui în viață, ceea ce vreau să menționez este faptul că suntem întotdeauna acțiunile și alegerile noastre, asta ne pune etichetele în fața societății.

  • Și ultima, cea mai dragă mie, este că suntem relațiile pe care le avem cu cei din jur.

Să-ți spun un secret: am început a mă analiza în ultima perioadă conform relațiilor pe care le stabilesc cu oamenii.

Mă admir cât de mult am evoluat în ultimii ani conform oamenilor pe care îi atrag în viața mea. Ce fel de relații de prietenie, iubire sau de orice alt gen ai avut acum un an și ce fel de relații ai în momentul de față? Te satisfac sau nu?

Răspunsurile la aceste întrebări este de fapt răspunsul la întrebarea cine ești tu în momentul de față și în ce fază a evoluție tale ai ajuns.

Nu am să mă abțin să menționez aici un lucru extrem de important: chiar dacă ești mulțumit cu orice fel de relație ai în momentul de față, nu te relaxa, continuă să te uimești, evoluând.

Mi se pare normal să fim mereu în căutare sinelui mai bun azi decât ieri. Am spus întotdeauna și am să repet de fiecare dată voi avea ocazia că în ziua de azi dacă nu evoluezi, mori! Dacă stagnezi, te pierzi complet!

Zilele astea am privit filmul “The wildest dream”, în urma căruia am meditat mai bine de jumătate de oră asupra sensului unui vis.

Filmul este despre primul om care și-a atins visul, cu prețul propriei vieți, de a ajunge pe Everest – cel mai înalt punct al universului. Acest om, care a fost un rebel de mic afirma în unele din scrierile lui: “Mintea mea e într-o continuă revoltă”.

Eu cred că secretul evoluției umane este să cunoaștem limitele revoltelor noastre interioare continue, care ne ajută să creștem , dar și să știm a ne bucura de ceea ce trăim.

Voi încheia acest articol cu citatul lui Henry Durville care spune atât de bine că:

“Ești ceea ce gândești, aspiri și crezi cu fermitate”

Da, suntem mereu acțiunile noastre, dar nu suntem rezultatul, ci creatorul lor. Te las să te gândești acum cine ești tu acum, prin prisma punctelor de reper pe care ți le-am dat în acest articol.

Eu sunt sigură că tu știi cine ești în adâncul tău și știi unde îți dorești să ajungi și pe ce treaptă a evoluției tale ești acum.

 

Eu te salut cu drag, până data viitoare,

Eugenia.

Leave a comment