„Fericirea nu o oferă nici un produs, nici un curs, nici o carte, nici o vacanță, nici o realizare, nimic. Fericirea o pui tu în activitățile tale, în relațiile tale, în explorările tale interioare și exterioare prin ceea ce ești și cum te simți cu tine însuți”

(Andreea Papp)

Ai observat câți guru ne înconjoară?

Oameni care s-au specializat în metode de a găsi calea spre fericire, nefiind ei înșiși fericiți.

Trăim într-o lume în care programele de fericire se vând cel mai bine, iar lumea din jur este din ce în ce mai nefericită. Toți din jur definesc fericirea, și nimeni nu o trăiește cu adevărat.

Mă întreb de multe ori cum se face că oamenii fără specializări formale, fără studii universitare și diplome de masterate și doctorate sunt mai fericiți ca cei care au ajuns aparent pe o scară socială înaltă, dar s-au îndepărtat atât de mult de modul lor de a percepe fericirea, încât nici ei nu mai știu dacă vreodată ar pute-o ajunge.

Nu cred, și niciodată nu am crezut, că există anumite taine ale vieții, care odată descoperite, îți garantează fericirea.

Dar de ce oare continuăm să trăim cu această iluzie, de ce săpăm mereu pentru a descoperi ceva ce nu există?

Și, până la urmă, dacă diplomele și acreditările sociale pe care le obținem nu ne aduc nici o satisfacție spirituală, de ce ne zbatem cu mâinile și picioarele să le obținem? Oare nu pentru că nu ne simțim niciodată suficienți de buni?

Ceea ce nu vrem noi să înțelegem, viețuitorii acestei generații, în care competiția socială a ajuns un stil de a trăi, este că există o diferență foarte mare între tendința continuă de evoluție și nemulțumirea constantă privitor la propria persoană.

Deși ambele ne determină să facem lucruri pentru a evolua, una este distructivă și cealaltă – cu adevărat utilă.

Recunosc, m-am prins de multe ori nemulțumită de mine.

Deși am atins întotdeauna orice scop mi-am propus, am simțit de multe ori acea nemulțumire dureroasă că mai am atât de mult de lucrat asupra mea pentru a-i ajunge din urmă pe cei mai buni ca mine.

Nu m-am tratat de această boală nici acum, 🙂 dar difereneța dintre ceea ce simțeam atunci și ceea ce simt acum este că am înțeles câteva lucruri foarte importante despre concurență:

 • De la cei mai buni trebuie să înveți și să evoluezi, nu să te compari.
 • Cu cei mai buni poți să faci echipă, nu un joc continuu de concurență.
 • Cei mai buni te pot inspira, dar nu-ți pot implanta în minte modul lor de a fi, pentru a-l adopta și tu.

Ne dorim întotdeauna mult mai mult decât avem – și acesta e un lucru normal. Nu e normal însă să facem din existența noastră o fugă continuă pe maratonul concurenței.

Nu mă mulțumesc niciodată cu ce am, dar există momente în viața mea, în care, dialogând cu celălalt om din mine – cel care caută echilibrul emoțional – ajung să mă critic dur pentru faptul că, în loc să fiu mândră de tot ce am obținut, nu apuc să mă bucur de realizări, pentru că deja un alt obiectiv stă la pânda ușii mele.

Oare cât poate dura această competiție cu tine însăți? Mă întreb de multe ori:

 • De ce ne tachinăm, în loc să ne mângâiem?
 • De ce suntem nemulțumiți, în loc să fim mândri?
 • De ce depunem atâta efort să fim toleranți cu cei din jur și nu suntem, câtuși de puțin, toleranți cu noi înșine?

E adevărat că nici o diplomă, nici o vacanță, nici o altă realizare socială sau emoțională nu ne poate aduce fericirea, atâta timp cât noi nu vedem fericirea în nimic.

Toată știința pe care tot tinzi să o acumulezi constant este egală cu zero dacă o lași să-ți distrugă creativitatea și flexibilitatea în gândire.

În psihologie se spune că nici un tratament nevalidat științific nu este admis să fie folosit în terapii pe pacienți, eu spun că orice tratament, care îi corespunde unui om, validat sau nevalidat științific, este util, atunci când acel om vede lucrurile într-un anume fel… în felul lui.

Știința nu știe cum vezi tu, sau cum văd eu lucrurile, știința nu permite flexibilitate, ea are norme fixe pe care trebuie să le urmăm, dar cum ar fi viața noastră dacă am trăi după regulile fericirii de la pagina 215 din manualul “Știința fericirii”?

Eu am înțeles greu acest lucru, mi-am umplut mintea cu informații, pentru că, oricât de mult tindeam să cunosc, simțeam mereu un gol și o nemulțumire intelectuală. Eu nu știam că golul nu era la nivel intelectual, ci la nivel emoțional. Eu nu știam că-mi umplu mintea cu știință pentru că sunt goală pe dinăuntru.

Nu vreau să mă înțelegi greșit, ador știința, ador psihologia și nu văd ce aș face altceva în afară de acest lucru, dar uneori, gonindu-te după acumulare de știință, te pierzi pe tine, pentru că, în loc să utilizezi ceea ce înveți pentru a-ți îmbunătăți existența, folosești acea informație împotriva ta și îți răpești, de bună voie, creativitate.

Am avut de multe ori senzația că mă pierd pe mine printre știința exactă din domeniul psihologiei. Mi s-a părut că sunt un simplu amator, pe lângă normele exacte științifice ale psihologiei pe care le studiez.

Am încetat să-mi dezvolt talentele pentru că mi-am zis că sunt atâtea lucruri pe care nu le cunosc încă și nu am nici un drept să fac ceea ce fac la nivel de amator, și nu profesionist.

Dar unde scrie că nu avem dreptul să trăim din pasiune pentru că nu suntem profesioniști și oare există vreun om care s-a născut profesionist?

E greu să treci peste bariera „Nu sunt suficient de bun”, dar există un moment critic în viața fiecăruia în care îți dai seama că dacă nu depășești acest obstacol, vei trăi o viață de om frustrat, mereu în drumul de a găsi mulțumirea și satisfacția spirituală. Și, crede-mă pe cuvânt, te poți duce până la capătul lumii, pentru a începe o viață nouă, nimic nu se va schimba atâta timp cât nu vei admite tu schimbarea.

Mediul în care trăim ne influențează existența, dar nu generează frustrări, decepții, anxietăți sau orice alte tulburări emoționale, atâta timp cât nu permitem noi să le acumulăm.

Nimeni nu-ți spune să fii un specialist în propriile emoții, nimeni nu-ți încriminează neglijența vieții tale emoționale, tu însuți devii, la un moment dat, cel care se judecă constant pentru faptul că amâni să-ți găsești echilibrul spiritual. Și nu e tocmai ușor.

Poți fi cel mai bun psiholog din această lume, dar când vine vorba de tine, te pierzi în detalii neînsemnate și nu-ți poți pune propriul diagnostic.

Nici un medic nu poate opera rude sau oameni scumpi, așa cum nici un psihoterapeut nu poate avea o terapie eficientă cu cei pe care-i iubește. Acolo unde sunt implicate emoții, nu există eficiență a aplicării terapiilor și tratamentelor. La fel de subiectivi suntem și cu noi înșine. De aceea spun mereu că:

Nu e o rușine să apelezi la un specialist, e o rușine să ai o stare spirituală de rahat și să nu faci nimic în acest sens!

Tu nu ești vinovat de ceea ce ți s-a întâmplat în copilărie sau la maturitate, dar ești vinovat dacă nu faci nimic și trăiești cu ceea ce ți s-a întâmplat, deși acest lucru te nefericește.

Există soluții pentru orice situație, iar dacă nu există tratamente absolut eficiente, există ameliorări ale emoțiilor și tulburărilor din această sferă, totul este să ne pese cu adevărat de noi înșine.

Am fost creați să simțim tot ce ne înconjoară, am fost creați sensibili, deși am pierdut sensibilitatea în duritatea lumii în care trăim.

Omul e o creatură ce simte și niciodată nu vom reuși să ignorăm acest lucru, de aceea în loc să ne prefacem că nu înțelegem, ce-ar fi să recunoaștem că ne pasă? În loc să evităm, ce-ar fi să stăm față-n față cu ceea ce ne doare?

Te las să-ți privești durerile, fricile și obsesiile în ochi, să le înțelegi construcția și să decizi ce faci cu ele, pentru că poți fugi de oricine, dar mai puțin de tine însuți. 🙂

 

Eugenia

1 Comment

 • Posted August 22, 2015
  by Notar

  Corect!!

Leave a comment