„Viitorul tău va fi rezultatul experiențelor tale pe care le trăiești în prezent”

Dacă cineva mi-ar fi spus acum 5 ani că într-o zi voi trăi „visul american”, nu l-aș fi crezut! Dar viața e o surpriză și dacă ești cu adevărat pregătit pentru noi experiențe, Universul nu va ezita să ți le ofere.

Aveam 21 de ani când am decis să merg în America cu programul Work and Travel – program de schimb cultural de care se poate bucura fiecare student. Și deși au trecut doi ani de la „cea mai mare aventură a vieții mele” (cum îmi place mie să o numesc), amintirile acelei perioade din viața mea încă mai trăiesc în mintea mea.

Nu am păstrat un jurnal pentru a descrie experiențele trăite atunci, dar îmi amintesc și acum totul, de parcă aș fi trăit ieri această fiecare clipă din acea perioadă.

Când privesc în urmă nu încetez să mă minunez de curajul pe care l-am avut în acele momente, de riscul pe care mi l-am asumat în acea perioadă, când eram încă un copil, mereu în încercarea de a se auto-depăși, la un nivel emoțional mult mai jos decât sunt acum.

Nu am avut bani pentru a merge în America, dar am avut un vis măreț: de a cunoaște cultura americană și modul lor de a gândi. Și așa cum nu ratez nici o ocazie am să amintesc și de această dată că:

Dacă ai un vis în care crezi cu adevărat, vor apărea mereu situații și circumstanțele potrivite pentru a-l realiza, de acolo de unde te aștepți mai puțin.

Aceasta era unica ideea care mi-a cucerit mintea în acea perioadă.

Îmi amintesc și acum prima senzație când am pășit pe tărâmul american: am simțit un fel de siguranță inexplicabilă.

Am avut un sentiment de deja-vu, de parcă mai fusesem cândva în acel loc. Simțeam de parcă spiritul îmi era atât de liber, încât era gata să își ia zborul!

Nu știu dacă există cuvinte în această lume pentru a-ți explica ceea ce am simțit în acele momente, cu siguranță, însă, am trăit o stare pe care nu o mai trăisem niciodată!

Totul părea un vis, din care nu-mi doream să mă trezesc și, într-adevăr, m-am trezit din el abia peste 4 luni – perioada pe care am petrecut-o în Statele Unite.

Încă și acum, când oamenii mă roagă să le povestesc despre cultura americană, mă învăluie atât de multe emoții, încât uneori nu pot scoate nici măcar un cuvânt. 🙂

Cred că nimeni nu va înțelege vreodată cu adevărat ce înseamnă experiența americană, până când nu o va trăi pe propria piele! Nici măcar cei mai buni povestitori nu ar fi în stare să redea acele emoții unice pe care le trăiești acolo.

Dacă am învățat din acest colț al lumii ceva? Sigur, am învățat lecții pe care, indubitabil, nu le-aș fi învățat altundeva. De aceea am să împart câteva dintre ele cu tine:

1) Viața e prea scurtă pentru a o irosi în idei și prejudecăți preconcepute.

2) Trăiești o singură dată, nu uita niciodată acest lucru! (YOLO – You Only Live Once – deviza americană)

Dacă îți dorești să faci ceva cu adevărat, fă acel lucru! Fă ceea ce te face fericit, mergi acolo unde te simți bine. Trăiește libertatea în mintea ta și nu-ți limita visurile!

3) Zâmbește, zâmbește, zâmbește.

Nu înceta să exprimi fericire pe chipul tău, chiar dacă nu simți acest lucru. Minte-te până vei crede în minciuna ta. Nu am să uit niciodată ce mi-a spus într-o bună zi, când eram tristă, angajatorul unde am lucrat: “Nu-mi doresc să am oameni triști în colectiv, vreau oameni fericiți, care să îi inspire și pe alții”

Cu siguranță, americanii nu sunt cei mai fericiți oameni din lume, dar ei se inspiră unul pe altul prin chipurile lor fericite, care nu trădează niciodată problemele existențiale, cu care fiecare se confruntă.

4) Încearcă să pătrunzi în emoțiile fiecărui om cu care comunici, indiferent din ce cultură face parte acesta

Nu știu dacă mai există un loc pe această lume unde să întâlnești atât de multe popoare diferite ca în SUA.

Cred că cel mai mare cadou care mi l-a oferit această experiență a fost să cunosc oameni din diferite culturi și să încerc să pătrund în modul lor de a gândi. Pentru că am fost mereu pasionată să înțeleg emoțiile umane, aceasta a fost una dintre cele mai frumoase provocări pe care am trăit-o.

5) Trăiește!

Nu te mai gândi la ratele la bancă. Nu te mai gândi la furtuna de mâine. Nu te mai gândi la câți bani ai reușit să pui deoparte luna asta.

Permite-ți să trăiești, bucură-te de moment, cunoaște oameni noi, dansează, cântă, mergi la petreceri, acceptă ideea că ești un om viu și nu uita niciodată că meriți tot ce e mai bun în această lume!

6) Nu economisi bani pe călătorii, economisește bani pe lucrurile care ți le cumperi și adesea nu le folosești.

Mi-a plăcut întotdeauna să arăt bine. Am avut o perioadă când am făcut din shopping o pasiune stresantă pentru a o menține constant.

Eram în stare să renunț la orice, doar să îmi cumpăr hainele și bijuteriile pe care mi le doream. Dar ce folos să ai haine de ultimă oră și să stai în casă cu ele, în fața calculatorului?

  • America m-a învățat că lucrurile materiale nu sunt atât de importante ca locurile pe care le vedem în viața noastră.
  • America m-a învățat că experiența de viață costă mai mult decât orice haină sau bijuterie.
  • America m-a învățat că să economisești bani pe lucruri care îți aduc satisfacție și hrană spirituală este cea mai mare prostie pe care o poți face în viața ta.

7) Ai încredere în oamenii care își doresc să te ajute cu adevărat

Am fost cu adevărat surprinsă când am cunoscut, pe tărâmul american, oameni care își doreau să te ajute fără a aștepta nimic la schimb.

Eu am crescut oarecum cu ideea dragostei condiționate: „Îți dau dacă îmi dai”. Mie mi s-a spus de mică că am fost creată pentru „a aduce o cană de apă la bătrânețe” celor care au contribuit la creșterea mea.

De la americani am învățat că există oameni care-și doresc să te ajute, pur și simplu pentru că le face plăcere să o facă.

8) Fă întotdeauna lucrurile de care ți-e frică cel mai mult!

Am lucrat într-un parc de distracții pe perioada cât am locuit în Statele Unite.

Mi-a fost frică de anumite moduri de a se distra caracteristice americanilor, dar am reușit să îmi înving frica înțelegând că nouă, de fapt, nu ne este frică de înălțime, ci ne este frică să nu cădem.

Nu ne este frică de experiențe noi, ne este frică să nu eșuăm.

Nu ne este frică de viață, ne este frică să… trăim!

Când faci lucrurile care te înspăimântă cel mai mult nu faci altceva decât să îți privești fricile în ochi și să le spui: „Eu POT face orice îmi propun!”

Limitele sunt întotdeauna doar în mintea noastră!

9) Ești întotdeauna singur, indiferent că ești înconjurat de o mulțime de oameni.

Da, în America am învățat această lecție. Înainte de a trăi experiența americană eram mereu în așteptarea unei minuni în viața mea, așteptam ca alții să facă anumite lucruri pentru mine.

În Statele Unite, însă, am înțeles că oricât de mulți prieteni ai avea în jurul tău, singurul responsabil de deciziile tale ești TU!

Oamenii îți pot da sfaturi, dar nu vor ști niciodată ce e mai bine pentru tine.

10) Poți găsi oameni cu aceleași tangențe ca ale tale în orice colț al lumii.

O bună parte din viața mea mi-a fost frică de oameni care au credințe de viață diferite de ale mele. Poate sună banal, dar asta am făcut de multe ori în viața mea: am evitat oamenii cu principii și idei de viață diferite de ale mele.

Pe atunci nu știam că lumea în care trăim ar fi o glumă proastă dacă toți am fi și am gândi la fel, pentru că miracolul acestei lumi este însăși faptul că toți suntem diferiți și învățăm unul de la altul.

Acum îmi place să discut cu oamenii care au tangențe cu mine, dar cel mai mult îmi place să descopăr oameni care se deosebesc de mine prin modul lor de a gândi, pentru că doar printr-un schimb de idei vom reuși să creștem împreună!

11) Și cel mai important lucru pe care l-am învățat din experiența americană este că fiecare om își dorește în preajma lui oameni fericiți!

Și nu ironizez deloc! Mulți m-au întrebat ce fac pentru a fi dorită de atât de mulți oameni în viața lor. Le răspund tuturor la fel: „Nu fac nimic special, doar sunt întotdeauna eu însămi, oriunde merg”.

Dar făcând săpături mai adânci în acest subiect am găsit demult răspunsul în mintea mea: oricine își dorește oameni fericiți în preajmă. Iar eu sunt un om care emană fericire și pozitivism. 🙂

Spune-mi cine-i nebunul care și-ar dori să-și petreacă tot timpul cu prieteni care se plâng non-stop de viața lor, cu parteneri mereu triști și abătuți, cu oameni care să ceară mereu soluții la problemele lor etc.?

Toți avem conflicte interioare, probleme exterioare de rezolvat, dar de ce să nu uităm de ele atunci când suntem în lume.

Imaginează-ți cum ar fi dacă fiecare dintre noi și-ar atașa problemele lui pe umerii celui de alături?

Pe final de articol voi menționa că nu mi-ar ajunge nici 2 zile să vorbesc despre experiența americană pe care am trăit-o, dar numai cei care au trecut prin ea mă pot înțelege cu adevărat.

Dacă ar fi să menționez un singur lucru important din ceea ce am trăit pe tărâmul american ar fi acesta: Niciodată nu lăsa șansele să treacă pe lângă tine (principiu care se aplică cel mai mult în jurnalism, pe car el-am învățat încă de la tatăl meu) și amintește-ți mereu că trăiești doar o singură dată! YOLO (You Only Live Once)!

 

Te salut, cu drag,

Eugenia.

 

P.S. Aștept să îmi povestești și tu despre experiențele tale care ți-au marcat viața și au contribuit la omul care ești azi!

Leave a comment