cine-mi-a-luat-cascavalul_1_fullsize_260

. . .

„Cine mi-a luat cașcavalul” este una dintre 10 cele mai citite cărți din lume și asta pentru claritatea cu care autorul redă subiectul acestei cărți, învelit într-o frumoasă parabolă.

Cașcavalul este schimbarea, care vine peste noi, vrem nu vrem, atunci când ne aflăm într-o roată a creșterii, iar personajele ei – Mirosilă, Gonilă, dl Iepure și dl Hohot reprezintă părți simbolice din natura umană, menite să scoată în evidență anumite calități care ne caracterizează atunci când vorbim despre schimbări.

Putem fi ca Mirosilă – care adulmecă schimbarea de la distanță, sau ca Gonilă – care aleargă și se antrenează imediat în acțiune, sau ca dl Hohot – care învață să se adapteze în timp ce vede că schimbarea îl conduce spre ceva mai bun, sau dimpotrivă, ca dl Iepure – care neagă schimbarea și se opune, iar frica lui îl duce către ceea ce e mai greu.

Oricare din aceste personaje ne caracterizează mai mult, noi știm cel mai bine, în sinea noastră.

Dacă există, cu adevărat, o învățătură importantă pe care o evidențiază acest minunat autor, aceea este că lumea în care trăim e într-o continuă schimbare, indiferent dacă acceptăm sau nu acest lucru, iar cei care câștigă sunt, întotdeauna, cei maleabili, care reușesc să accepte schimbarea ca pe un fapt absolut necesar lumii în care s-au născut.

„Cine mi-a luat cașcavalul” este mai mult decât o parabolă, cu o morală clară pentru fiecare cititor, această operă continuă să apară în lista celor mai vândute cărți atunci când vine vorba de managementul afacerilor.

Cea mai memorabilă învățătură a acestei cărți este, fără nici o îndoială, aceea că:

„Schimbările tot apar, indiferent dacă te aștepți sau nu la ele. Schimbarea nu te poate surprinde decât dacă nu te aștepți și nu o cauți”

Cu alte cuvinte, trăim într-o lume a schimbărilor și când vom înceta să facem din acest lucru un factor stresant al existenței noastre, vom reuși, de fapt, să facem din acestea prilejuri continue de a crește.

Citate marcante din „Cine mi-a luat cașcavalul”, de Spinser Johnson:

„Cu cât cașcavalul e mai important pentru tine, cu atât mai mult vrei să-l păstrezi”

„Când ți-e frică, lucrurile merg din ce în ce mai rău și dacă nu faci nimic, tocmai frica e cea care te îmboldește la acțiune”

„Când mergi împotriva fricii tale, te simți liber”

„Imaginându-mi cum mă bucur de cașcavalul nou, chiar înainte de a-l fi găsit, sunt condus spre el”

„Frica pe care o lași să te conducă este mai rea decât situația în care te găsești”

„Convingerile vechi nu te conduc la cașcavalul nou”

„Dacă observi din timp micile schimbări, acest lucru te va ajuta să te adaptezi la marile schimbări ce vor veni”

„Cea mai rapidă cale de schimbare este să râzi de propria prostie, apoi să termini cu ea și să pornești rapid la drum”

„Atunci când îți depășești temerile și te bucuri de aventură, ești recompensat”

„Cu cât pleci mai repede de lângă cașcavalul vechi, cu atât de poți bucura mai curând de cașcavalul nou”

„Cașcavalul se mută din loc tot timpul. Savurează aventura și mută-te odată cu el”

. . .

Leave a comment