“Dă-i minții tale un job, altfel își va găsi singură unul și e foarte probabil că nu-ți va fi pe plac jobul pe care îl inventează”. (Elizabeth Gilbert)

Mintea umană are nevoie de activitate continuă, și asta o spun cercetările de-a lungul timpului, nu eu.

Ce activitate îi oferim zilnic, ce informații să digere, ce idei să dezvolte – acestea sunt deciziile pe care le luăm pentru ea în fiecare moment.

Am primit zilele astea un email de la o cititoare fidelă, pe care, deși nu o cunosc personal, știu din activitatea ei cât de implicată este în a crea lucruri.

„Eugenia, mi-a scris, într-unul dintre momentele ei de introspecție cred, oare de ce nu pot duce și eu o viață normală? Sunt atât de obosită uneori de instabilitatea pe care o trăiesc, încât îmi doresc pur și simplu un job de la 8 la 4, să vin acasă să mănânc, să privesc un film și să dorm, iar a doua zi să o iau de la capăt”.

Știm, și eu, și tu poate, despre ce vorbește acest om frumos. Am avut și eu momente în care m-am criticat dur pentru nevoia permanentă dinăuntru meu de a crea lucruri.

Am avut perioade în care mi-am inhibat orice idee pe care o aveam, am încercat să mă conving că nu am nevoie să creez pentru a fi fericită sau, cum ar spune mesajul anterior, am încercat să duc o viață normală.

Dar abia atunci când ieșim din negarea pe care ne-o impunem, pentru a scăpa de suferință, ne dăm seama că poate cuvântul normalitate nu este decât un termen introdus de societate pentru a ne uniformiza cumva. Poate e cazul să ne acceptăm nevoile și să venim în întâmpinarea lor, nu pe contrasens?

Omul care are nevoia permanentă de a crea, se pare, trece prin mai multe faze pentru a se accepta, într-un final, așa cum este.  Și asta probabil pentru că incertitudinea ne sperie pe toți, ori a fi un om creativ înseamnă a merge întotdeauna la braț cu nesiguranța.

Dar hai să îți spun ceva.

Viața umană este incertitudine. Chiar de plănuiești totul cu 10 ani înainte, chiar de ai rămas cu averi și moșteniri de la părinți, chiar de nu e nevoie să îți asiguri ziua de mîine, chiar de…, chiar de… etc.

Și când vom învăța să acceptăm acest lucru, vom învăța poate să ne acceptăm și pe noi înșine.

A fi un om creativ nu este un blestem!

Da, creativitatea nu te va lăsa să ai o viață stabilă, doar cu un job de la 8 la 4, doar oare asta ar fi cu adevărat tot ceea ce ești capabil să faci?

Da, creativitatea nu te va lăsa să stai în locuri care nu te inspiră și alături de oameni care nu aduc nici un plus de valoare pentru anumite proiecte din mintea ta, ce au devenit cumva o prioritate pentru tine. Dar oare cu adevărat acolo ți-ai dori să îți petreci timpul?

Da, creativitatea te ve face de multe ori să te scoli de la masa unde oamenii vorbesc doar despre lucruri seci, care te fac să te simți că pierzi vremea în care ai putea face ceva util pentru creație. Dar oare cu adevărat cu astfel de oameni vrei să te înconjori?

Pe de altă parte însă:

Tot creativitatea te va ajuta să găsești soluții acolo unde nimeni altcineve nu le-ar fi văzut.

Tot creativitatea te va ajuta să îți creezi o viață pe care să o trăiești, nu să o suporți.

Tot creativitatea te va ajuta să te înconjori de oameni valoroși, cu care să faci schimb de idei, nu schimb de reproșuri.

Într-un final, tot creativitatea va fi cea care te va aduce la mal, atunci când vei considera că nu mai există unul prin apropiere.

Știu și înțeleg că viața unui om creativ nu e tocmai ușoară, dar te rog să înțelegi și tu că fiecare monedă are două părți și că pentru unii dintre noi “șabloanele la conservă”, ce îi uniformizează pe alții, nu sunt funcționale, oricât de mult ne-am impune să le utilizăm și noi.

Până la urmă oare nu fiecare dintre noi este un creator, într-o măsură mai mică sau mai mare?

Când alegem o cale, devenim, fără să vrem, creatori ai propriului destin.

Când alegem o profesie devenim creatori ai specialiștilor ce urmează să fim (asta dacă urmăm acel drum, bineînțeles).

Când alegem să fim părinți suntem creatori ai unor oameni ce vor pune bazele unor alți oameni în devenire și lista poate continua la nesfârșit.

Și poate că este, cu adevărat, așa cum spune Elisabeth Gilbert în minunata ei carte despre creație „Big Magic”:

Omul dacă nu creează ceva, atunci probabil distruge ceva.

Eu prefer să creez, tu?

 

Leave a comment