În ciuda iubirii imense pe care mi-o ofer, de acest lucru duc lipsă cel mai mult.

Dincolo de limite și norme, există extreme. Dincolo de noțiuni sociale ale normalității, există proprii viziuni asupra lumii. Și, într-un final, dincolo de lumea în care trăiești tu, există o altă lume, în care trăiește cel de lângă tine.

Narcisismul este una dintre acele lumi. O lume în care cu cât iubirea de sine este mai mare, cu atât gradul sentimentului de singurătate crește.

Spre deosebire de oamenii care suferă de fobii, tulburări de anxietate sau depresii, puține sunt cazurile în care persoanele cu tulburări narcisice își recunosc cu adevărat problemele și natura relațiilor superficiale pe care le creează de-a lungul timpului.

În psihoterapie, personalitățile narcisice vin adesea pentru că au fost rugați de cei din jurul lor să consulte un specialist, întrucât comportamentele lor pare a fi mai mult sau mai puțin deplasate pentru cei cu care se înconjoară.

A te iubi pe sine este una dintre datoriile umane pe care le avem față de noi înșine în această viață, dar a reduce întreaga umanitatea doar la tine este un lucru distrugător, și nu doar pentru cei cu care te înconjori, dar, în primul rând pentru ceea ce ești și urmează să devii.

Personalitățile narcisice, în ciuda aparențelor, trăiesc emoțiile intens și, deși se înconjoară de diverse grupuri sociale și se bucură de admirație de la cei din jur, aceștia duc lipsă de relații profunde. De aceea, în puținele lor clipe cu ei înșiși, se simt adesea cu adevărat… singure.

Frica de a fi nevoiți să împartă iubirea de sine cu altcineva nu le permite personalităților narcisice să se implice în relații personale profunde, preferând, mai degrabă, relațiile superficiale, fără responsabilități și angajamente. 

Dacă riscă totuși să se implice în relații  de o durată mai lungă, nu-și dau garda jos și micile renunțări la anumite plăceri personale devin adevărate suferințe pentru ei.

Psihiatrii au numit stimă de sine acea dimensiune narcisică prezentă în fiecare dintre noi și, bineînțeles, o stimă de sine scăzută este cauza anumitor probleme psihologice ca: stări depresive, timiditate, anxietate ș.a.

La polul opus, însă narcisismul este o stimă de sine mult prea ridicată, care duce, la rândul ei, la alte probleme de tip psihologic.

Personalitățile narcisice, deși par plini de sine, șarmanți, excepționali și foarte încrezători, se simt adesea „dezgoliți” emoțional în momentele lor de intimitate.

Studiile spun că riscul dezvoltării unei depresii la persoanele cu tulburări narcisice este peste medie spre deosebire de cei care nu suferă de aceste tulburări, și asta pentru că persoanele narcisice acceptă mai greu decât ceilalți situațiile pe care nu le pot controla și eșecul anumitor ambiții, luând în vedere faptul că au o imagine de sine a unei ființe grandioase, căreia îi reușește tot ce își propune.

Pe de altă parte, lipsa relațiilor afective cu cei din jur face ca aceste persoane să devină mult mai vulnerabile la anumite situații de viață, acest lucru făcând ca aceștia să treacă mai greu peste eșecuri sentimentale sau profesionale.

Personalitățile narcisice de multe ori conștientizează faptul că sunt foarte diferiți de ceilalți, iar stigmatizările și etichetările negative a celor din jur îi determină adesea să adopte comportamente defensive, în vederea creării anumitor dovezi cu referire la competențele pe care le au.

Cea mai mare dorință a personalităților narcisice însă este aceea de a fi înțeleși exact așa cum sunt și de a fi acceptați exact așa cum gândesc.

Ei nu-și doresc să fie schimbați, pentru că adoră modul lor de a fi (!), există însă întotdeauna loc pentru îmbunătățiri, iar schimbările personalităților narcisice la nivel de gândire, se realizează de cele mai multe ori fără a fi impuse sau cerute de cineva.

Dacă ai în viața sau în preajma ta o personalitate narcisică, încetează să lupți! Dimpotrivă:

  • Aprob-o, de câte ori simți că este sinceră cu tine referitor la ceea ce simte.
  • Explică-i, diplomat și cu empatie, cum ar putea vedea alții situațiile pe care el nu le înțelege. Personalitățile narcisice sunt pline de sine, însă sunt oameni inteligenți, care nu vor lăsa o informație utilă să treacă neobservată pe lângă ei.
  • Nu-i arăta lipsă de considerație. Spunea cineva foarte frumos că oamenii au nevoie cel mai mult să fie iubiți atunci când devin insuportabili. Ori lipsa de considerație poate face ca oricare dintre noi să se simtă desconsiderat, indiferent dacă avem sau nu o personalitate narcisică.
  • Fii sincer, vorbește deschis și spune lucrurilor pe nume. Nu mă refer la atac direct asupra modului acelei persoane de a fi, mă refer strict la sinceritate în relație cu ea – ceea ce îi lipsește cel mai mult unei personalități narcisice.

Nu te aștepta la recunoștință, nu te aștepta să primești favoruri fără a face la schimb altele, nu te aștepta să scapi de manipulare emoțională din partea unei personalități narcisice, oricare ar fi relațiile tale cu ea, așteaptă-te însă să cunoști o lume altfel în care trăiește acea persoană, un mod altfel de a vedea și a privi lucrurile.

Iubirea schimbă oamenii – acesta este adevărul pe care știința nu-l va spune niciodată.

Ori a-i arăta unui om că-i ești alături, indiferent de eșecurile, realizările sau dramele lui emoționale, înseamnă a-i demonstra, de fapt, că succesul este posibil, chiar și atunci când începi să vezi oamenii de jos în sus, nu doar de sus în jos. 😉 

Permite-i fiecărui om să fie exact așa cum este, căci, în ciuda aparențelor pe care le arătăm, asta este ceea ce ne dorim cel mai mult de la cei care ne înconjoară.

Leave a comment