„Niciodată nu te poți simți iubit cu adevărat dacă nu lași pe ceilalți să vadă cine ești cu adevărat”

                                              (Barbara de Angelis)

Îmi surprind de multe ori prietenele deschise în discuția dintre noi două și cu un comportament absolut diferit atunci când sunt în preajma bărbaților din viața lor.

Mi se pare absurd să fii nevoit să pui masca de fiecare dată când ești în contact cu iubitul/iubita ta.

M-am întrebat de multe ori, în trecutul meu, când aveam același comportament, pe cine încerc să mint: iubitul sau pe mine însămi? Răspunsul trăia, evident, în mintea mea, problema era că eu îl ignoram continuu.

Mă uimesc de multe de ori de cuplurile care își doresc cu toate forțele să își mențină relațiile vii, făcând eforturi mărețe pentru acest lucru.

Eu nu înțeleg de ce să forțezi lucrurile atunci când poți fi tu însuți și te poți bucura de relația ta cu toată inima?

Mai aud și astăzi femei care se plâng că sunt într-o relație de 4-5 ani și partenerul încă nici măcar nu se gândește la o căsătorie.

Oare să fie căsătoria destinația la care „TREBUIE” să ajungă fiecare cuplu? Oare nu te poți simți iubit dacă nu există actul de căsătorie în sertar?

Știi, mi s-a spus, când mi-am expus această părere în fața unei cunoscute: „Păi cum adică căsătoria nu e importantă, căsătoria îți oferă siguranța de mâine a relației, atunci când ești căsătorit știi sigur că bărbatul se va întoarce la tine orice ar fi”.

Da, m-am gândit, oare există o altă temniță mai sigură decât căsătoria pentru o relație?

Cu siguranță, nu, și asta pentru că oamenii întotdeauna și-au dorit să exercite o anumită putere asupra celui de alături, să-l „țină” prin diverse metode de manipulare în relație, iar căsătoria tradițională este menită exact pentru acest lucru.

Contrar celor spune anterior, mă întreb cum ar arăta cuplurile dacă nu ar exista absolut nici o presiune asupra lor, dacă nu ar exista instituția căsătorie, oare nu am avea cupluri mai sănătoase și libere emoțional?

Căsătoria tradițională mi se pare o formă de manipulare de toată frumusețea. 😀

De ce să legi pe cineva de tine, oare nu e mai plăcut să știi că partenerul tău stă alături de tine pentru că asta își dorește cu adevărat?

Oare nu ai fi mai fericit să știi că, deși există o multitudine de alte opțiuni pentru el, totuși el, alege să stea alături de tine, pentru că celelalte opțiuni nu îl interesează?

Pentru mine asta înseamnă fericire într-o relație, ideea unei căsătorii tradiționale nu mă încântă deloc. 🙂

  • Eu îmi doresc să cuceresc bărbatul din viața mea mereu și mereu, chiar și atunci când voi fi mamă a unu sau doi copii.
  • Eu îmi doresc să știu că bărbatul din viața mea stă alături de mine pentru că asta îl face fericit, nu pentru că există un act legitim care îi spune să păstreze tradiția.

Dar am vorbit destul despre căsătorie, să revenim la titlul articolului. Există câteva idei pentru menținerea unei relații cu care eu nu sunt de acord.

Nu știu dacă ele sunt greșeli sau nu, știu că ele nefericesc oamenii și le fură împlinirea și armonia din relațiile lor de cuplu. În cele ce urmează îți descriu câteva dintre ele:

  • Ne păzim dragostea cu orice preț.

Însăși sintagma a „păzi dragostea” este absurdă. O oală păzită, nu fierbe niciodată, spune o vorbă veche, la fel e și cu dragostea: o dragoste păzită nu ajunge niciodată la maturitate.

De ce să-ți păzești dragostea? Cine ți-o poate smulge din tine sau din partenerul tău?

Eu nu am crezut niciodată în astfel de stereotipuri, am spus lumii întregi când am fost fericită și implicată într-o relație care mă împlinea, am spus când am fost îndurerată de o despărțire.

Eu nu cred că dragostea poate fi păzită de invidioși sau de cei cu intenții rele.

Dragostea unește doi oameni, nu îi desparte, iar dacă drumurile voastre se despart, atunci cu siguranță ceea ce v-a legat nu a avut tangență cu dragostea adevărată.

  • Devenim profesioniști în a ne dezamăgi singuri. Și asta pentru că avem tendința de a ne pune toate speranțele viitorului, toate aspirațiile și visurile în partenerul nostru.

Trăim cu imaginația unei vieți în doi, create de unul singur. De ce ne uimim că dezamăgirea devine camaradul nostru într-un timp scurt? Păi cine te-a rugat să trăiești pentru doi?

Cine te-a rugat să trăiești cu imaginația pentru viitorul vostru când îl știi numai tu?

Eu am încetat de mulți ani să îmi fac planuri pentru doi, pentru că asta nu mă face fericită, am înțeles că există o singură cale spre o relație împlinită: trăirea clipei.

A te bucura de ceea ce trăiești acum alături de cel de lângă tine – acesta e secretul unei relații de succes.

Când îi impui o destinație, când începi să trăiești frica de a o pierde și începi să devii paznic cu normă întreagă, relația își pierde culoarea și aspectul, ea devine ștearsă, lipsită de frumusețe și strălucire.

  • Trăim cu frica intervenirii plictiselii, astfel ne punem mereu alte și alte măști pentru a menține spectacolul mereu plin de artificii.

Da, la acest punct am o mare experiență, asta pentru că eu, fiind un om care se plictisește foarte repede, caută mereu și mereu ceva nou. Dar a căuta ceva nou nu înseamnă neapărat a duce o luptă continuă cu tine pentru a te menține mereu pe această poziție.

Există momente când ai nevoie de o simplă zi alături de omul iubit în care să stați și doar să petreceți timpul frumos împreună, fără artificii, fără evenimente pompoase.

Să îți pui masca continuu – asta e o acțiune care are consecințe grave asupra ta. Partenerul tău are nevoie să te cunoască și trist și vesel, și plin de viață și lipsit de energie.

Hai să nu uităm că suntem oameni vii și avem dreptul la momente de slăbiciune. 🙂

“Te vei plictisi de partener, ne spune și Barbara de Angelis, doar atunci când încetezi să îl iubești cu adevărat”

Atâta timp cât dragoste există, plictiseala nu va interveni niciodată.

  • Uităm să îi amintim mereu partenerilor noștri de ce îi iubim.

A spune Te iubesc de 15 ori pe zi nu este cea mai credibilă dovadă de iubire. Orice afirmație are nevoie de susținere prin argumente.

Eu știu de ce îmi iubesc partenerul, pentru că este omul flexibil și deschis cu care pot vorbi pe orice subiect, pentru că mă susține în ceea ce-mi propun să fac, deși adesea ideile mele sunt nebunatice, pentru că este un om care tinde să crească intelectual și emoțional, pentru că știe să asculte și să își reevalueze concepțiile de viață atunci când este nevoie și pentru multe – multe alte calități deosebite pe care le are.

Tu de ce îți iubești partenerul? I-ai spus vreodată acest lucru?

Indiferent dacă te regăsești sau nu în aceste idei pe care le-am expus în acest articol, este absolut necesar să știi că:

„Soarele va reuși mai bine ca vântul să dezbrace, blândețea, cuvintele bune vor avea mai multă influență asupra oamenilor decât toată furia și gălăgia lumii”

(Dale Carnegie)

Orice relație are șansa să atingă succesul atâta timp cât cei implicați știu să-și gestioneze emoțiile, să comunice despre neclaritățile ce intervin și să se susțină reciproc.

Tu ce stereotipuri de acest gen ai mai descoperit?

Leave a comment