“Uneori dragostea te lovește în moalele capului”

                                              (Ionuț Caragea)

Câte balade s-au tot făcut de-a lungul timpului pe marginea subiectului relații de cuplu și emoțiile care se nasc acolo! Și când te gândești că toate acestea din lipsa de cunoștințe.

Privește dragostea dintre doi parteneri cu ochii unui adolescent, ce vezi? Artificii, culoarea roz plutind în aer, fluturași zburând prin stomac etc., etc.?

E o poveste frumoasă, în care toți am crezut, iar unii din noi preferă să trăiască astfel până la ultima suflare.

Mă întreb uneori cine sunt mai fericiți: cei care nu știu ce se petrece în creierul lor în timpul unor astfel de emoții euforice sau cei care știind, nu mai privesc o relație de cuplu la fel?

Dar ce nu știu unii oameni și alții știu?, ai să mă întrebi.

Adevărul este că nu există oameni care nu știu, există oameni care ignoră adevărul, pentru că în lipsa lui le este mai convenabil să trăiască.

Ceea ce ignoră acești oameni este diferența dintre îndrăgostire și dragoste.

Perioada de îndrăgostire, ceea ce nu mai este un secret demult, durează în medie 12-17 luni, adică de la un an la un an jumătate, ceea ce urmează DUPĂ este deja viața reală, trăită de doi oameni diferiți ce fac parte dintr-un cuplu.

E adevărat, nimeni nu se poate opune naturii sale biologice și creierului de a elabora acești hormoni în această perioadă, dar este și mai adevărat că atunci când ești conștient ce se petrece cu tine, te poți stăpâni.

Încă mă uimesc de oamenii care îmi spun că nu pot renunța la o relație toxică, care le fură energia, pentru că „inimii nu-i poți ordona”.

Serios? Să înțeleg că inima îți ordonă ție atunci? Interesant unde poți ajunge atunci când îți lași inima să fie maestrul vieții tale?

Ironic vorbind, am acumulat, de-a lungul vieții mele, câteva teorii de care se conduc oamenii pentru a-și îndreptăți nereușitele în dragoste (aș fi ipocrită să spun că nu m-am condus și eu de ele într-o anumită perioadă a vieții mele).

Odată și teoriile mele, astăzi glumele cele mai reușite referitor la relații de cuplu.

Ești atent? Fii pe fază. Începem 😀

1) „Căsătoria întărește o relație de cuplu”

M-am întrebat mereu de ce oare unii țin atât de mult să obțină acte oficiale pentru relația lor, în timp ce sunt absolut incompatibili fără acte. Mă întreb oare nu poți iubi fără acte?

Oare o familie are nevoie neapărat de o ștampilă pentru a-și dovedi dragostea unul pentru altul? Dar cea mai bună referitor la acest subiect este faza că „Dacă mă voi căsători mă voi cuminți”.

De ce să te cumințești când modul tău de a fi te face fericit?

De ce să pui cătușele unei căsnicii, când ai la dispoziție totul pentru a iubi și a te simți iubit?

Să ne înțelege, nu sunt contra căsătoriei, sunt contra căsătoriilor care au drept scop întemnițarea a doi parteneri într-o singură celulă pe care ambii o văd absolut diferit.

Ce mă uimește pe mine este cum poate o căsătorie să „repare” incompatibilitățile dintre doi oameni?

2) „Un copil face o relație mai calitativă”

Cum poate un cuplu crea o viață fericită în trei, când este nefericită în doi? De ce este nevoie să se nască o altă creatură pe lume pentru a rezolva problemele tale cu partenerul tău de cuplu?

Întotdeauna am fost empatică la acest subiect, pentru mine nașterea unui copil e un eveniment de maximă responsabilitate. Pentru mine un copil înseamnă o ființă mică, independentă, ce are nevoie de un ghid, mentor (care este părintele), ce duce un mod de viață sănătos fizic și psihologic.

Eu nu înțeleg de ce să folosești un copil ca o armă de manipulare a partenerului din viața ta.

Oare chiar să fim atât de infantili încât să ajungem la astfel de metode?

3) „Nu mă voi schimba niciodată pentru tine”

Mi se pare absurd însăși începutul acestei fraze: cum poți să nu te schimbi niciodată?

În primul rând că ne schimbăm în fiecare zi (sper că fiecare din noi), prin experiențele pe care le trăim, prin informațiile pe care le acumulăm etc., și în al doilea rând că nu e nevoie să te schimbi pentru cineva, e ok să o faci pentru tine: pentru prezentul și viitorul tău.

„Sunt al naibii de posesiv, dar nu o să mă schimb niciodată pentru că asta vrei tu”. Ok, dacă îți place să fii posesiv și să îți lași instinctele să îți fure energia și să îți dirijeze viața, e alegerea ta.

Nu e nevoie să te schimbi absolut, e nevoie să înveți cum să te stăpânești, pentru că omul e singurul animal evoluat, conștient. Și nu e nevoie nici măcar să o faci pentru cineva, educă-te pentru tine, pentru a te simți tu bine.

4) „Nu fizicul contează, ci sufletul”

Deja nu mai este un secret faptul că bărbații iubesc cu ochii, iar femeile cu urechile, și spun acest lucru de fiecare dată când am ocazia. Nu e un mit, e un fapt demonstrat științific. Nu este o glumă, e o realitate.

Am văzut de multe ori ignoranța oamenilor referitor la acest lucru. Am asistat la multe certuri bazate pe această idee.

Mă întreb de ce să stea o femeie cu un bărbat care nu îi spune niciodată cât de minunată e sau de ce să stea un bărbat cu o femeie care nu are grijă deloc de exteriorul ei? Pentru că se iubesc? Serios?

Oare iubirea nu înseamnă, până la urmă, satisfacerea necesităților unul altuia?

Rațional privind acest fenomen, cu toții putem ajunge la această concluzie. Și atunci de ce să stau într-o relație în care partenerul meu nu-mi satisface nevoia de a fi iubită în cuvinte? Poate acesta e limbajul meu de iubire cu adevărat?

Poate dacă nu mi se spune cât de mult sunt iubită, nu sunt fericită în relația actuală?

Dar întorcându-ne la faptul că aspectul fiecăruia dintre noi e important, vreau să îți spun că indiferent ce personalitate ai avea, bărbații și femeile se cunosc după aspectul fizic, în primul rând.

Deși s-a constat că femeile își doresc alături bărbați puternici (putere poate însemna și bani) pentru a se simți în siguranță, bărbații își doresc alături femei frumoase, îngrijite, care dau dovadă de dragoste și apreciere de sine.

Până la urmă grija de sine este o dovadă de iubire, nu? Și Constantin Păun spunea în versurile lui:

„Fără să provoace zarvă,

Conținând în ea misterul,

Frumusețea e o armă,

Ce ascunde caracterul (!!!)”

Îți mărturisesc că eu întotdeauna am fost de părerea că inteligența și personalitatea unui om este cea care îl ridică pe piedestal, ceea ce vreau să menționez în acest sub-punct al articolului meu este că cea mai mare greșeală pe care o poți face este să îți ignori aspectul fizic.

Dacă te iubești pe tine, acest lucru se va vedea, în primul rând în exteriorul tău. Nu uita: ceea ce ai în exterior este rezultatul a ceea ce ai în interior.

La final de articol rămân cu ideea că iubirea e o glumă frumoasă, de care trebuie să ne bucurăm în fiecare zi.

Când vom învăța să nu ne atașăm de oameni, ci doar să iubim liber și frumos, atunci vom fi cei mai fericiți. Și minunatul Osho spunea în cartea sa “Viața este Aici și Acum” că:

„Dacă poți iubi fără gelozie, dacă poți iubi fără nici un atașament, dacă poți iubi un bărbat atât de mult încât propria sa fericire să fie fericirea ta – chiar dacă el este cu altă femeie – atunci iubești cu adevărat. Iar acest fapt te umple de bucurie. Vei fi fericită, deoarece el este fericit. Și vei fi recunoscătoare femeii care l-a făcut fericit, gelozia va dispărea. Astfel iubirea a ajuns la puritate”

Oare cum ar arăta lumea dacă am iubi astfel? Mie mi se pare excepțional ce spune acest om. Mi se pare excepțional să iubești fără a intra într-o luptă cu tine și partenerul de cuplu.

Tu ce crezi despre acest lucru? Ce alte glume despre iubire ai auzit în relațiile tale sau ale apropiaților tăi? Dă-mi un replay mai jos. Aștept cu nerăbdare să-ți citesc experiențele.

 

Te îmbrățișez cu drag și îți Mulțumesc că ești alături de mine!

Eugenia.

Leave a comment