„Nu vă puteți juca cu animalul din voi fără a vă preface în animal, nici cu minciuna, fără a pierde dreptul la adevăr, nici cu cruzimea, fără a vă altera sensibilitatea și gândirea. Cine vrea să aibă o grădină îngrijită nu păstrează un strat pentru buruieni”

                                   (Dag Hammarkjold)

Care-i chestia cu depresia, mulți se întreabă? Cum de cădem atât de ușor în ghearele ei și ne este atât de greu să ne revenim?

Hai să îți spun o ceva: depresia mi-a fost aliat o bună parte din viața mea.

Nu mi-e rușine să recunosc că am fost mereu un om sensibil, pe de o parte – entuziasmat de orice realizare, oricât de mică, pe de alta – extrem de depresiv pentru orice nerealizare pe care o consideram eșec.

Întotdeauna mi s-a spus că în mine trăiesc doi oameni absolut opuși – unul vesel, comunicabil și de o poftă de viață contagioasă, și altul – depresiv, antisocial și greu de pătruns. Mă mai întreb și astăzi dacă este așa. 😀

I-am permis depresiei mulți ani la rând să intre în casa mea cu papucii plini de noroi, de fiecare dată când își dorea.

Ea niciodată nu a bătut la ușa mea, nu m-a întrebat dacă îi permit să intre în casa mea sau să o adăpostesc un timp până își caută o altă gazdă.

M-am simțit de multe ori vinovată că i-am permis acestui „oaspete” nepoftit să trăiască în mine fără ca măcar eu să am puterea să ripostez.

Abia mult mai târziu, când am început a mă defini pe mine și prioritățile mele în viață, am înțeles care-i treaba cu depresia și care este metoda cea mai bună de a o refuza diplomat și a nu-i permite să intre în casa mea.

Dacă te-am făcut curios, doar citește continuarea acestui articol, sunt sigură că vei privi altfel acest fenomen la finele lecturii tale.

 

Motivul Cel Mai Explicit De Ce Depresia Încă Face Parte Din Viața Ta

Să revenim la întrebarea de la început de articol: „De ce cădem atât de ușor în ghearele depresiei?”

În viața fiecăruia există situații care ne scot orice mască de pe față și ne fac slabi și vulnerabili.

Depresia e una din acele situații – atunci când rămâi slab și vulnerabil în fața ta, considerându-te lipsit de orice fel de ajutor.

În timpul depresiei facem adesea lucruri pe care nu le-am fi făcut în mod natural, privim lumea prin lentilele unor ochelari încețoșați și impenetrabili.

În trecutul meu, când depresia era cel mai des oaspete din casa mea, mă întrebam de multe ori care este motivul adevărat care mă face să îi deschid ușa atât de ușor acestui inamic cu fața inocentă?

Ei bine, eu am descoperit adevăratul motiv, datorită acestei științe minunate, care m-a salvat: psihologia.

Am să spun de câte ori voi avea ocazia că studiul psihologiei a fost cea mai bună alegere pe care am putut-o face vreodată pentru viața mea. Dar hai să nu te mai fierb la foc încet. 🙂

Adevăratul motiv pentru care cădem atât de ușor în depresie nu este că suntem prea slabi, ci este ca visurile noastre sunt prea slabe.

Noi nu știm ce ne dorim cu adevărat de la viață, noi nu știm să ne protejăm visurile și să luptăm până la capăt pentru ele.

Ți-am vorbit în articolele mele despre cea mai puternică întrebare din NLP (Programare Neuro – Lingvistică):

Ce este atât de valoros pentru tine încât să merite să mori pentru acest lucru?

Cu alte cuvinte: Pentru ce trăiești?

Dacă vei ști răspunsul la această întrebare pentru tine, te asigur că depresia nu va fi decât un pasager trecător în viața ta, care îți va indica doar începutul altei etape a urmării visului tău.

 

Măsurile De Urgență Pe Care Trebuie Să Le Iei Când Simți Că Te Afunzi în Depresie

Ce ai de făcut când îi auzi pașii greoi ai depresiei ce se îndreaptă spre casa ta? Ei bine, în primul rând nu te panica, deși îți simți slăbiciunile ca un nod în gât, oprește-te și redefinește-ți prioritățile din viața ta.

Ia o foaie de hârtie și amintește-ți care sunt prioritățile tale în această existență, pentru ce trebuie să continui să lupți? Independență financiară, familie, călătorii, viață socială activă etc.?

Dacă deja ai o listă de priorități făcută mai devreme, scoate-o din ascunzătoare și privește-o iar, rescrie-o dacă este cazul.

Gândește-te care din ele ai încălcat-o încât ai ajuns în starea în care ești acum.

Eu nu am să te sfătuiesc să te înconjori de oameni dragi, să discuți cu ei, să plângi pe umărul lor, așa cum o fac toți.

Asta e cea mai simplă metodă – să iei noroiul din tine și să îl pui pe umărul unui om drag, pentru ca el să îl curețe (dacă asta te face fericit, însă e ok), eu am să te sfătuiesc să fii atât de puternic încât să porți o discuție matură cu tine însuți și să determini care sunt cauzele care te-au determinat să fii în prag de depresie.

Scrie ceea ce simți undeva – pentru că gândurile tale scrise te pot uimi și pe tine.

Dacă simți că nu reușești să faci acest lucru de unul singur, apelează la o consiliere psihologică – investește în sănătatea ta psihologică – e cel mai de preț lucru pe care-l poți achiziționa pentru tine.

De ce te sfătuiesc să fii propriul tău terapeut și să nu atârni probleme tale de capul altora? Răspunsul e simplu: orice sfat dat de alții este unul determinat de experiența de viață a fiecăruia.

Nimeni, în afară de tine, nu știe care sunt adevăratele motive ce au dus la o depresie, nimeni, în afara de tine, nu știe ce priorități ale vieții tale s-au bătut cap în cap și te-au adus în starea ta actuală.

Dar, repet: dacă consideri că discuția cu alții te poate salva, alegerea îți aparține, orice ar fi!

 

Cum Să Previi Depresia?

Primul și cel mai invocat motiv al depresiei este dezamăgirea.

Adesea ajungem să facem un cuplu perfect cu depresia pentru că ne-am dezamăgit: fie de un parter, fie de un om din viața noastră, fie de o situație anume etc. Eu am trăit dezamăgirea în viața mea de multe ori.

Dar ce am descoperit, pe parcurs? Ei bine, atunci când am obosit să mă las dezamăgită de toți și de toate am realizat că există o singură cale pentru a nu mai lăsa dezamăgirea să mă viziteze atât de des: să nu aștept niciodată nimic de la cei din jur, să am așteptări doar de la mine.

Atunci când ai așteptări doar la tine, te asigur că nu ai cum să fii dezamăgit!

„Dacă ai cere mai mult de la tine decât de la ceilalți, ne spune minunata Andreea Papp, fericirea ar locui în inima ta”

Eu nu mai cer de la nimeni nimic, pentru că nimeni nu îmi este dator cu nimic!

Fie iubit, fie prietenă, fie părinte, fie frate, nimeni nu s-a născut pe această lume să îmi îndreptățească mie așteptările, așa cum nici eu nu m-am născut pentru a îndreptăți așteptările cuiva.

Când te bazezi doar pe tine, nu ai cum să fii dezamăgit de alții. Iar dacă alții te-au dezamăgit, e doar din motivul că tu ai avut mai multe așteptări de la ei decât de la tine. Sunt sigură că înțelegi ce spun.

Nu căuta lucruri care să îți asigure siguranța legăturii tale cu cineva, caută lucruri care să te conecteze la tine și la siguranța unui drum bun pentru realizarea visurilor și obiectivelor tale.

Acum, că tot suntem pe final, țin să menționez, că oricare ar fi motivele ce te-au determinat să fii în starea ta actuală, descoperă-le și reinventează-te în fiecare zi!

Eu sunt sigură că ești suficient de puternic să duci un dialog matur cu tine însuți.

Și nu glumesc, consider că terapia personală e cea mai puternică armă împotriva depresie, și nu îți recomand ceva ce nu am testat pe propria piele, nu mi-aș permite niciodată să fac acest lucru!

Te rog, nu lăsa depresia să îți fure bucuria și pofta de a trăi, pentru că tu ești mai mult decât depresiile tale! Și în orice perioadă a vieții tale ai fi acum, amintește-ți de faptul că potențialul tău este încă neexploatat la maxim.

George Leonard, un om mai deștept ca mine spunea un adevăr necontestat:

„Orice vârstă sau educație ai avea și indiferent ce ai realizat până acum, cea mai mare parte din potențialul tău este încă nefolosit”

Iar acum, că știi acest lucru, curăță-ți casa de noroi, alungă oaspeții nepoftiți și apucă-te de misiunea ta pe această lume.

Viața e prea scurtă pentru a o pierde pe depresii și alte chestii mărunte. 🙂

Ce crezi despre acest lucru?

Cum ai înfruntat tu ultima depresie pe care ai trăit-o?

Leave a comment